Conceptes bàsics i paraules clau

Banc Mundial

Va sorgir amb l'objectiu d'afavorir la reconstrucció econòmica d'Europa després de la IIª Guerra Mundial. Actualment finança projectes de desenvolupament als països més pobres.

Organisme de financiació internacional creat a Bretton Woods el 1946.

Colonialisme

És la influència o la dominació d’un país per part d’un altre, habitualment més poderós econòmicament o militar, d’una forma violenta a través de una invasió militar, o subtil sense que intervingui la força. Els motius per a la colonització poden ser: poder, riquesa, domini de terres i els seus recursos; militar, estratègia, reivindicacions històriques, etc.

Comerç just

És una forma alternativa de comerç promoguda por varies organitzacions no governamentals, per l’Organització de las Nacions Unides i per moviments socials i polítics (com el pacifisme i l’ecologisme) que promouen una relació comercial voluntària i justa entre productors i consumidors.

Consumisme

Pot referir-se tant a l’acumulació, compra o consum de béns i serveis considerats no essencials, com al sistema polític i econòmic que promou l’adquisició competitiva de riquesa como a signe d’estatus i prestigio dins d’un grup social. El consumo a gran escala en la societat contemporània compromet seriosament els recursos naturals i l’equilibri ecològic.

Deute extern.

L’abolició del deute extern dels països pobres és una de les principals reivindicacions dels grups antiglobalització.

Fons Monetari Internacional

Va sorgir amb l'objectiu de promoure l'estabilitat de les monedes i facilitar el comerç internacional. Actualment, el seu principal escenari d'acció és el dels països subdesenvolupats, als quals concedeix crèdits a canvi que duguin a terme polítiques econòmiques dures. Institució intergovernamental creada el 1946, la integren 183 països. Els seus plans d’ajustament estructural són molt criticats pel moviment antiglobalització.

Resultat d'imatges de FMI

G-7

Grup dels set països més rics del món (Estats Units, Japó, França, Regne Unit, Alemanya, Canadà i Itàlia). Es reuneixen anualment per tractar temes de comerç internacional, relacions amb els països pobres i política macroeconòmica, entre altres.Entre aquests set països controlen el 60% del producte brut mundial, i les seves metròpolis són autèntics centres de control de l'economia. Rússia assisteix a les reunions com a observador.

GATT

Conjunt d’acords entre països amb l’objectiu de liberalitzar el comerç, que van donar lloc a la creació de la OMC.

Globalització

És un procés econòmic, tecnològic, social i cultural a gran escala, que consisteix en la creixent comunicació i interdependència entre els distints països del món, unificant llurs mercats, societats i cultures, a través de una sèrie de transformacions socials, econòmiques i polítiques que els hi donen un caràcter global. La globalització és sovint identificada com un procés produït principalment per les societats que viuen sota el capitalisme democràtic o la democràcia liberal i que ha estat possible per la revolució informàtica, les noves tecnologies i comunicacions i en el que dominen banco i multinacionals.

Imperialisme

Doctrina política que justifica la dominació d’un poble o estat sobre altres; habitualment per mitjà de distints tipus de colonització (de poblament, d’explotació econòmica, de presència militar estratègica) o per la subordinació cultural (aculturació).

Kioto.

Convenció de l’ONU sobre canvi climàtic adoptada el 1997. Obliga als països industrialitzats a reduir llurs emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 5,2% respecte alo nivells de 1990 per a l’any 2008.

Neoliberalisme

Corrent polític i econòmic que propugna la reducció de la intervenció del’estat al mínim. Fa referència a la política econòmica amb èmfasi tecnocràtic i macroeconòmic, pretenent reduir al mínim la intervenció estatal tant en matèria econòmica com social, defenent el mercat capitalista com a millor garant del’equilibri institucional i el creixement econòmic d’un país, llevat que es tracti de conjurar la presència de les anomenades errades del mercat.

OCDE

Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic.Creada el 1948 amb la finalitat d'estendre l'economia i 1'ocupació laboral i millorar el nivell de vida. Actualment té 24 membres, tots pertanyents al món occidental desenvolupat.

OMC

Organització Mundial del Comerç. Fundada el 1995, la integren 135 països. Estableix las lleis del comerç mundial. Aposta prr la liberalització del comerç, és a dir, l’abolició de les barreres comercials (aranzels, lleis nacionals proteccionistes).

Renda bàsica

És un ingrés pagat per l’estat a cada ciutadà inclús si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre.

Taxa Tobin

Impost ideat pel premi Nobel d’Economia James Tobin. Gravaria les transaccions especulatives de capital. Segons els seus defensors, si es fixés en un 0,1% recaptaria 160.000 milions de dòlars al’any. L’ONU sosté que amb la meitat es cobririen les necessitats del planeta en un any.Pretén el control democràtic del sistema financer mundial.

Transnacionalització de l’economia

Ha significat la creació d’empreses a nivell mundial que controlen la producció i l’economia acaparant un enorme poder

Un altre món és possible

Lema dels moviments antiglobalització.