3.1.2 Origen i evolució del concepte

El terme biodiversitat prové del grec bio, vida, i del llatí diversitats, diversitat. Es refereix a què un conjunt d'éssers vius conviuen en un entorn.

A començament del segle XX, els ecòlegs Jaccard i Gleason van proposar els primers índexs estadístics destinats a comparar la diversitat interna dels ecosistemes. A mitjans de segle, l’ interès científic creixent va permetre el desenvolupament del concepte per a descriure la complexitat i organització, fins que el 1980, Thomas Lovejoy va proposar l'expressió diversitat biològica.

Thomas Lovejoy (Viquipèdia)

El primer ús publicat del neologisme biodiversitat es deu a Walter G. Rosen, funcionari del National Research Council (NRC) o Consell d'Investigació Americà sobre Diversitat Biològica de setembre de 1986, organitzat per l'Acadèmia Nacional de Ciències i la Smithsonian Institution, el va proposar a l'entomòleg Edward Osborne Wilson, encarregat de publicar l'informe de les actes del Foro. Wilson juntament amb el seu coeditor van titular directament l'informe com Biodiversity (publicat el 1988).

Amb la publicació el 1986 de l’obra Conserving Biological Diversity in OurNational Forests, el biòleg marí Elliot Norse van generalitzar el terme a través de tres nivells concrets: diversitat genètica dins de cada espècie, diversitat entre espècies (riquesa o nombre d’espècies) i diversitat ecològica (comunitats), popularitzant-lo entre els especialistes.

L’any 1992, en la Cimera de la Terra organitzada per l’ONU a Rio de Janeiro el terme s’estén cap a camps socioculturals i econòmics pels ecologistes, dirigents polítics i l’opinió pública en general, coincidint amb la creixent preocupació per l’extinció d’espècies sorgida en les últimes dècades del segle XX i que quedà reflectida en el Conveni internacional sobre la diversitat biològica ratificat el 1993.

Cimera de la Terra (Viquipèdia)

Vint anys després, l’any 2012, es va celebrar la conferència: RIO + 20 la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible en la qual es renovava el compromís pel desenvolupament sostenible i de la promoció d’un futur econòmic, social i ambientalment sostenible per al planeta i per a les generacions presents i futures.



ANEU A LA PÀGINA SEGÜENT: 3.1.3 L'avaluació de la biodiversitat →→→→