2.2.1 Una relació jerarquitzada. Els països centrals

Països desenvolupats

Estableixen respecte els països en via de desenvolupament una relació jerarquitzada, entre llocs i regions del planeta que, de manera resumida queda definit per l'existència de zones centrals i zones perifèriques. Així, les zones o països centrals dins del sistema mundial són:

  • els que controlen el comerç i la tecnologia,

  • mantenen alts nivells de productivitat,

  • tenen economies diversificades i, en conseqüència,

  • gaudeixen d'ingressos força elevats.

Atès que durant anys aquests indicadors han estat identificats amb el progrés i el desenvolupament, a aquests països sovint se'ls coneix com a desenvolupats.

Molts dels països desenvolupats estan situats en el hemisferi septentrional (Europa Occidental, Amèrica del Nord i Japó) i sovint se'ls coneix també com a països del Nord que alguns altres que han assolit un nivell de desenvolupament similar estan situats en l'hemisferi sud (Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica).

Origen de la desigualtat

L'èxit dels països centrals desenvolupats o del Nord fonamentat en el domini i l'explotació sobre altres regions. Inicialment, aquesta dominació es va aconseguir a través de l’ocupació militar, el control social i la imposició cultural (el colonialisme i l'imperialisme); posteriorment es manté a través de fórmules de dependència financera, comercial i cultural.

Desigualtats d'ingressos entre països, mesurats pel coeficient de Gini, on 0 correspon a la igualtat perfecta, i 1 a la desigualtat total. Els països en vermell són més desiguals que els països en verd. (Viquipèdia)




ANEU A LA PÀGINA SEGÜENT: 2.2.2 Una relació jerarquitzada. Països perifèrics →→→→