TEXTOS 8. ORGANITZACIÓ POLÍTICA TERRITORIAL

Autonomies

Pel que fa a Espanya, hem vist com el govern espanyol ha fet recaure el gruix dels ajustaments pressupostaris sobre les autonomies, que són les que administren educació i sanitat i això té un cost polític enorme per a les comunitats autònomes sense que d'altra banda s'hagi resolt el tema que els ha ocupat a qualsevol de les persones que han estat consellers d'economia, que és el tema del finançament. Quina és la seva experiència al respecte? Per al govern espanyol —potser haig de dir més precisament el del PP—, el seu model ideal és liquidar l'Espanya de les autonomies. I en aquest procés de liquidació, com més fràgils siguin les autonomies, millor. Per tant, la gestió fiscal, durant aquests anys de crisi, ha estat orientada a resoldre el problema espanyol, però a resoldre el problema espanyol de la administració central i fent patir molt les autonomies, més del que li tocava i sense cap voluntat d'estabilitat fiscal. Cal fixar-se que la imatge de fragilitat fiscal d'ajuntaments i diputacions no és ni molt menys tan elevada com la de les autonomies. I això no és casualitat. Les províncies són com la família, és una cosa natural. Per tant, tot el sistema està construït i reforçat a cada moment perquè ajuntaments i diputacions no es col·lapsin. Si es col·lapsen les autonomies, es demostrarà que això del sistema autonòmic era un dany col·lateral del pas a la democràcia...

Quan al 1978 es passa a la democràcia, semblava que l'estat autonòmic és el camí de futur, però ara es tracta de precaritzar-lo i de liquidar-lo... Per tant, no sóc gens optimista respecte als temes de finançament autonòmic. L'única idea que hi ha és limitar el finançament a la supervivència —perquè, és clar, no es pot abandonar completament el sistema educatiu i el sistema sanitari—, però no m'estranyaria que es vagin inventant maneres per crear àrees competencials, també en aquests àmbits, que depenguin només de Madrid.

Josep M. Muñoz, L’entrevista, Andreu Mas Colell, la passió política de l’acadèmic. Revista L’Avenç, 444, març 2018 Pàg. 12.