2.4.1 Context geopolític d’Espanya

El nou mapa geopolític mundial s’ha anat configurant en les últimesdècades com un escenari multipolar, en el que els Estats Units segueix ocupant un paperpreponderant i Rússia una mica menys, però on van apareguent nous països amb cada vegada més poder i influència como la R. P. De la Xina, l’Índia, Brasil i altres d’emergents: un món que es construeix des de distints centres de poder i en el que els seculars conflictes entre països o potències es van substituint per estratègies de cooperació per donar solució a problemes globals.

Aquest nou ordre mundial, la situació geoestratègica d’Espanya, entre dos mars i continents ha condicionat les seves línies geopolítiques prioritàries (Mediterrània, Nord d’Àfrica, Europa i l’Atlàntic). Tot això du a Espanya com a potència intermèdia, a redoblar esforços en múltiples escenaris.

Quant a la participació en les grans organitzacions internacionals, Espanya, és membre de l’ONU cosa que suposa un suport explícit a la defensa dels drets humans i la cooperació internacional.

Tanmateix pertany a la OCDE (Organització de cooperació i desenvolupament) que pretén afavorir l’expansió econòmicai el comerç mundial.

A nivell defensiu forma part de l’OTANamb l’objectiu de garantir, la seguretat i l’estabilitat; i a la UEO (Unió Europea occidental), una organització defensiva de caràctercontinental.

Les grans líniesgeopolítiques són:

  • A la Mediterrània i Nord d‘Àfrica mantenir estretes relacions mitjançant les cimeres euromediterrànies, els objectius de les quals són la cooperaciói l’estabilitat política i social. Qüestiones importants en aquesta zona són la pressió immigratòria, l’integrisme islàmic i la inestabilitat política. En el cas espanyol, cal remarcar les relaciones amb el Marroc per les migracions, els acords de pesca o les reclamacions territorials.

  • Amb Amèrica Llatina, Espanya manté importants lligams, que es materialitzen en la cooperaciói en l’intent d’aconseguir una comunitat iberoamericana de nacions a través de les cimeres hispanoamericanes. Cal destacar las relaciones derivades dels fluxosmigratoris actuals.

  • Pel que fa a Europa, el fet de pertànyer a la UE determina les seves relacions econòmiques, polítiques i culturals.

  • Amb Estats Units, atès el seu paper de potència hegemònica obliga a mantenir sempre en l'agenda a aquest país.