7.2.5.2 Canvi de model industrial

La indústria catalana està canviant per adaptar-se a les circumstàncies d'una Europa més integrada i d'un món més globalitat, en el qual les empreses localitzen els establiments industrials a llocs que ofereixen avantatges comparatius, especialment mà d'obra més barata.

Pper tal de mantenir la competitivitat ha seguit un procés d'automatització i d'informatització dels processos productius; això ha comportat la reducció de mà d'obra, bàsicament, de la no qualificada.

També ha deslocalitzat part de la producció, tot reservant per a la seu central a Catalunya les operacions més qualificades i de més valor i derivant-ne les altres cap a uns altres països.

Seguint les recomanacions fetes per la UE a "l'agenda de Lisboa", Catalunya fomenta la recerca i la innovació i fa un procés de transició cap a un model econòmic en què el coneixement esdevé l'instrument competitiu principal. L'objectiu és augmentar l'ocupació en els camps de la innovació, el disseny, la gestió, el control de qualitat, la implantació de programes informàtics, la promoció, les vendes i la distribució.

Aquest procés de transformació, des d'un model basat en els treballadors amb baixos costos salarials cap a un model que opta per la inversió en les tecnologies més avançades i en la innovació, contribueix a la creació de llocs de treball nous i més competitius. A la vegada, però, aquesta transformació comporta un alt cost social.

(enllaç mapa)