8.2.3 Transnacionalitat

La transnacionalitat és la noció que defineix i engloba el que excedeix el marc d'una nació. Aquesta noció està fonamentalment lligada al fenomen de la mundialització; per exemple, és present en economia, en l'evolució de les empreses multinacionals i el sorgiment de firmes transnacionals.

El terme engloba les accions i tot allò que es realitza a través de fronteres nacionals o traspassant-les mateixes, per així tenir efectes en un nivell més general.

El concepte fa referència a les accions i normatives de la Unió Europea, en la distinció entre «internacional» (entre governs nacionals i controlat per ells) i «supranacional» (delegació de poders a un nivell més alt que el de els governs).

Segons el principi de subsidiarietat, les accions haurien de ser preses en el nivell més baix de govern possible, per així maximitzar i aprofundir la responsabilització de cadascú, i atendre bé les necessitats de la gent.

No obstant això, les accions desenvolupades en el marc de la Unió Europea, sovint estan ben justificades pel que fa al seu caràcter 'transnacional', pel valor afegit que això suposa. En un marc transnacional, la jerarquia és més gran, i l'experiència d'un país pot demostrar-se útil per als altres.