5.5.2 Planejament territorial

Amb la denominació de Planejament Territorial, Ordenació del Territori o Ordenament Territorial, es coneix a la Ciència Interdisciplinària que és, al seu torn, Ciència Aplicada, Política i Tècnica Administrativa, concebuda amb un enfocament interdisciplinari i global, que analitza, desenvolupa i gestiona els processos de Planificació i desenvolupament dels espais geogràfics i territoris, tant urbans com rurals, sovint regions administratives determinades d'escala local, regional o nacional, segons les seves possibilitats ambientals, econòmiques i socials, propiciant el seu desenvolupament sostenible.

La disciplina s'imparteix en algunes universitats com a estudi independent, del camp de la Geografia; en altres és impartit com una especialització de algunes Enginyeries, Arquitectura, Geografia o Enginyeria en Cartografia i Geodesia. Amb el Urbanisme existeixen fortes interrelacions. La Planificació Territorial sol ser responsabilitat de l'Administració Pública en els seus diferents nivells (local, regional, nacional i supranacional).

La Planificació Territorial és sinònim de les pràctiques de Planejament Urbanístic als Estats Units, però a escales més grans i el terme es fa servir sovint en referència als esforços de planificació als països europeus. Les disciplines professionals que estan implicades en la Planificació Territorial inclouen la Planificació de l'Ús del sòl, la Planificació Urbana o Planejament Urbanístic, la Planificació Regional, la Gestió Ambiental, la Geografia Humana i l'Economia. L'objectiu suprem de la Planificació Territorial és el desenvolupament sostenible en diferents escales, com pot ser el Desenvolupament local, el Desenvolupament Regional, etc., i apareix sovint en la creació d'un Pla Territorial d'Ordenament i Desenvolupament o Pla d'Ordenament Territorial.

(Font: Viquipèdia)