7.2.3.3 Els sectors industrials a Espanya

A l’estat, la producció industrial presenta una sèrie de diferències segons els sectors industrials: madurs, d'intensitat tecnològica baixa i poca demanda; dinàmics, de tecnologia mitjana i bones expectatives de mercat, i d'alta tecnologia, ambo una demanda creixent.


Els sectors industrials madurs

El primer grup d'aquest sector l'integren la metal·lúrgia, els productes minerals no metàl·lics i els productes metàl·lics, llevat de la maquinària. Malgrat els problemes de reconversió pels quals ha passat, concentra més del 20% del volum de negoci industrial. Té un pes decisiu a Euskadi i a Astúries, on ocupa gairebé el 40% de l'activitat industrial.

La branca alimentària, alimentació, beguda i tabac, ha reduït el seu pes durant els darrers deu anys tot i que el seu percentatge en volum de negoci continua sent important (un 15,4% el 2007) i algunes empreses han optat per productes competitius d'alta qualitat. És la indústria dominant a zones poc industrialitzades com Castella i Lleó, on representa el 35% del volum industrial; Extremadura, on representa el 33%, i Castella-La Manxa, el 25 %.

Les indústries tèxtil, de confecció, cuir i calçat, amb poc volum sobre el total (un 3,2%), es troben en clara reculada a gairebé totes les CCAA. És un mercat dividit: d'una banda, empreses de marques blanques (productes barats i sense publicitat) que pateixen una forta competència dels països emergents; d'una altra, marques de prestigi amb un desenvolupament avançat de disseny i de moda.

(enllaç imatge)

Els sectors dinàmics

Tenen una demanda elevada, més productivitat i tecnologia intermèdia o alta. Forma part d'aquests sectors la indústria de l'automòbil que, recuperada d'un llarg procés de reconversió, va esdevenir el sector amb més volum de negoci. Darrerament passa per una fase de recessió com a conseqüència de la crisi econòmica.

El sector químic és important en la indústria espanyola i es concentra especialment a Catalunya. Inclou el refinatge de petroli, en alça encara el 2008; l'obtenció de productes plàstics, pasta de fusta i cautxú; la química de béns de consum com ara l'obtenció de fibres sintètiques i artificials, i els productes farmacèutics, que compten, em tots els casos, amb una forta participació de capital estranger.

2018

Els sectors punta

És un grup molt localitzat (Madrid, Andalusia, Euskadi) que inclou les tecnologies de la informació, l'automatització, la biotecnologia... Es va desenvolupar a partir de la seva incorporació a la UE. El sector té una dependència molt forta de l'exterior pel que fa a recerca i tecnologia a causa de la implantació tardana i del nivell insuficient d'inversions en R+D. Per aixó, el pes del sector punta espanyol a la UE és molt inferior al d'altres països; així, per exemple, l'aeronàutica de França representa el 35 % de l'europea, i la del Regne Unit, el 30%, mentre que l'espanyola només en representa el 2,5 %.