Leserveiledning

Handlings- og økonomiplanen 2022-2025, og budsjett 2022 publiseres primært i et elektronisk format som heter Google sites. Det er også mulig å laste ned dokumentet i pdf-format. Sammenlignet med den elektroniske publikasjonen vil innholdet være det samme, men funksjonalitet for å få opp tilleggsinformasjon vil ikke være tilgjengelig.


Når du er på førstesiden kan du bruke innholdsfortegnelsen til venstre for å navigere i budsjettet.Trykk på på piltegnet ved siden av et kapittelnavn for å vise undersider. Hvis du vil søke etter enkeltord i handlings- og økonomiplanen kan du bruke søkefeltet. Du kan også navigere i budsjettet via de ulike “temaboksene” på førstesiden.

Oppbygning av handlings- og økonomiplanen

Kommunedirektørens forslag er inndelt i ulike deler, med tilhørende kapittel.


Forslag til vedtak: Kapitlene 1-5 består av forslag til innstilling, obligatoriske oversikter, forslag til investeringer og finansiering 2022-2025, forslag til kjøp fra andre, overføringer og tilskudd, samt en samlet oversikt over kommunedirektørens forslag til endringer i driftsbudsjettet for tjenesteområdene. I pdf-versjonen vil du for noen av disse kapitlene kun finne en lenke til oversikter hvor kapitlene kan lastes ned som pdf, nettside eller excelark.


Utfordringer og muligheter: I kapittel 6 beskrives utfordringer, mål og strategiske hovedgrep for kommunen. I tillegg gis det informasjon om utvalgte utviklingsprosjekter, og forsknings- og utviklingsaktivitet av betydning for hele kommunen.


Klimabudsjett I kapittel 7 presenteres Kommunedirektørens forslag til klimabudsjett.


Økonomi: Kapitlene 8-11 handler om økonomiske rammebetingelser. I kapittel 8 presenteres Kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett og investeringsbudsjett for perioden 2022-2025. Kapittel 9 beskriver en del overordnede poster i budsjettforslaget, blant annet avsetning til lønnsoppgjøret og sentrale pensjonskostnader. I kapittel 10 er det gitt en beskrivelse av Kommunedirektørens forslag til endringer i eiendomsskatt, gebyrer, avgifter og egenbetalinger i 2022. Kapittel 11 inneholder en beregning av avgiftsbalansen for vann, avløp, renovasjon og feiing.


Tjenesteområder: Kapitlene 12-36 omhandler Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan med budsjett for de ulike tjenesteområdene. Det er et felles kapittel for hhv:

  • Oppvekst- og utdanning

  • Helse- og velferd

  • Byutvikling

  • Kultur og idrett

  • Næring, samferdsel, klima og miljø

I tillegg er det et kapittel for hvert enkelt tjenesteområde under organisasjonsområdene. Disse kapitlene gir en omtale av tjenesteområdet, utfordringer, mål og forslag til drifts- og investeringsbudsjett.


I Kapittel 37 omtales aksjeselskap, foretak, stiftelser og interkommunale selskap hvor kommunen har vesentlige interesser.


Kapittel 38 viser utviklingen i sykefravær og en forklaring på de økonomiske konsekvenser av sykefravær.


I kapittel 39 publiserer Kommunedirektøren svar på spørsmål som vi får til kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan. Dette kapitlet oppdateres etterhvert som spørsmål blir publisert. Svar på spørsmål publiseres kun på nettet, og inngår ikke i pdf-dokumentet.

Tjenesteområdene

Kapitlene 12-36 handler om kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan med budsjett for de ulike tjenesteområdene.


Velger dere ett av kapitlene om tjenesteområdene, for eksempel barnehage, får dere opp “forsiden” til tjenesteområde. På forsiden vil dere blant annet finne en “faktaboks” som viser nøkkeltall for området, blant annet antall årsverk, enheter og brukere. Tallene for årsverk omfatter faste stillinger og ansatte vikarer, alle med et aktivt arbeidsforhold medio mai 2021. På forsidene vil dere også finne en boks med lenker til relevant informasjon. Fra forsidene kan dere i tillegg velge tema for videre lesing; mer informasjon om tjenesteområdet, utfordringsbilde og strategier, mål og indikatorer, forslag til driftsbudsjett og forslag til investeringsbudsjett.


Om området

Noe av det som er felles for alle kapitlene er at “om området” inneholder historiske budsjett- og regnskapstall for tjenesteområde. Budsjett- og regnskapstall før 2020 viser kun tall for gamle Trondheim kommune. Tallene for de ulike årene er derfor ikke sammenlignbare. Koronapandemien i 2020 og 2021 gjør også at det er vanskelig å sammenligne ulike år.


I flere kapitler vil dere finne nøkkeltall for Trondheim og andre storbyer som gir informasjon om tjenestetilbudet i kommunene. For Trondheim publiseres tall for 2019 og 2020. For andre storbyer publiseres kun tall for 2020. Tall for 2019 er for gamle Trondheim kommune. Årets sammenligningsgrunnlag, spesielt sammenligning med tidligere år, men også kommunene imellom, er påvirket av covid-19 pandemien. Mange kommuner har hatt betydelig kostnadsøkning som følge av smitte og sykdom. Kommunene har også hatt økte kostnader og tapte inntekter som følge av tiltakene som er satt inn for å begrense spredningen eller slå ned smitten.


Forslag til mål

FNs bærekraftsmål vil være rammeverk for utviklingen av nye Trondheim kommune. I kapitlene om tjenesteområdene vil dere derfor finne en omtale av bærekraftsmålene som kommunedirektøren foreslår at området skal jobbe spesielt med i neste fireårsperiode.


Under omtale av forslag til mål vil dere finne omtale av relevante FNs bærekraftsmål; både hovedmål og delmål, i tillegg til de ulike tjenesteområdenes periodemål. Målhierarkiet er følgelig;

  1. FN bærekratsmål - hovedmål

  2. FN bærekraftsmål - delmål

  3. Periodemål

    • Indikatorer


Forslag til driftsbudsjett

Hvert tjenesteområde inneholder to tabeller under kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett. Den første viser kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett i økonomiplanperioden og endring i forhold til vedtatt budsjett 2021 (per 31.12.2020). Den andre tabellen viser kommunedirektørens forslag til tiltak innenfor områdene.


Nedenfor er det vist hvordan den første tabellen er utformet.

Forklaring av linjene i tabellen:

  • Netto driftsramme: Det betyr tjenesteområdets budsjetterte utgifter fratrukket inntekter som føres på området. Inntekter kan for eksempel være sykepengerefusjoner og øremerkede tilskudd fra staten.

  • Vedtatt budsjett 2021: Vedtatt budsjett per desember 2020.

  • Pris- og lønnskompensasjon: Tjenesteområdene får kompensasjon for lønns- og prisvekst. Konsekvensen av årets lønnsoppgjør fordelt på tjenesteområdene er ikke klar. Det skyldes i hovedsak forsinkelser på grunn av streik i vår. I raden pris- og lønnskompensasjon er det derfor kun budsjettert med pris. Helårseffekten av lønnsoppgjør 2021 er budsjettert under tilleggsbevilgninger og vil bli fordelt til tjenesteområdene når konsekvensen er kjent.

  • Tekniske endringer: Denne benyttes for å synliggjøre at en oppgave flyttes fra et tjenesteområde til et annet, eller korrigere for engangsbevilgninger og andre tekniske endringer. Eksempel på engangsbevilgning er kompensasjon for merutgifter som følge av koronapandemien i 2021. For oversikt over alle tekniske endringer se kapittel 5.

  • Korrigert budsjett 2021: Dette er summen av de tre ovennevnte forhold og et sammenligningsgrunnlag for årene i planperioden.

  • Demografikompensasjon: Her legges inn tall for økonomiske konsekvenser av forventet befolkningsendring. Dette gjelder for eksempel endringer i antallet skoleelever og eldre over 80 år. Her legges det også inn kompensasjon for økt areal som skal driftes og vedlikeholdes.

  • Annen rammeendring: Viser hva som kan benyttes til dekning av økte kostnader, og endring av standard og kvalitet på tjenesten.

  • Forslag til netto driftsramme: Viser størrelsen på budsjettrammen som foreslås de kommende fire år etter at demografikompensasjon og annen rammeendring er lagt til.

  • Rammeendring: Viser differansen mellom korrigert budsjett 2021 og forslag til netto driftsramme for 2022, 2023, 2024 og 2025.


Den andre tabellen viser en oversikt over tiltak som foreslås innenfor tjenesteområdene i økonomiplanperioden. Tiltakene er gruppert under følgende overskrifter:

  • Opprettholdelse av standard: Angir hvor stor del av tjenesteområdets ramme som brukes til å opprettholde dagens nivå på tjenestetilbudet.

  • Endringer i tjenestetilbud: Tilbud som foreslås økt eller redusert i omfang og/eller standard.

  • Effektiviseringstiltak: Tiltak som fører til redusert ressursbehov uten at det går ut over omfang og/eller standard på tjenesten.

  • Endringer i gebyrer/brukerbetalinger: Viser den økonomiske effekten av endringer i gebyrer/brukerbetalinger for det aktuelle tjenesteområdet. Det vises til kapittel 10 hvor forslag til endring av gebyrer/egenbetalinger er beskrevet samlet.

  • Annet.

Forslag til investeringsbudsjett

Under tjenesteområde ligger to tabeller som beskriver kommunedirektøren forslag til investeringer i planperioden. Den første viser kommunedirektørens forslag til investeringsprosjekter. Tabellen inneholder informasjon om prosjektets kostnadsoverslag, hvor mye av den bevilgede kostnadsrammen som er benyttet, hvor mye av bevilgningen som ikke er benyttet og hvordan denne fordeles over de fire årene i planperioden.


Den andre tabellen viser finansieringsforslaget samlet for alle investeringer innenfor tjenesteområdet.

Detaljert informasjon om budsjettet til tjenesteområdene

I likhet med i fjor har vi laget en egen nettside hvor vi viser budsjettet for ulike tjenesteområder fordelt på ulike aktiviteter.


Enhetsbudsjettene for 2022 er først klare i februar 2022. På nåværende tidspunkt er budsjettet for 2022 kun detaljert på et grovt artsnivå. For å gi en god oversikt over aktiviteter innenfor de ulike tjenesteområdene har vi derfor brukt budsjett 2021 som grunnlag i nettsiden detaljert budsjett.


Bystyret vedtar årsbudsjettet som netto rammebevilgning fordelt på ulike tjenesteområder, og kommunedirektøren følger opp tjenesteområdene på samme nivå. På enhetsnivå lages det budsjetter på artsnivå som danner basisen for den valgte aktivitetsinndelingen. På nettsiden beskrives artsbruken på tjenesteområdenivå. En aktivitetsinndeling på artsnivå ville medført at siten ville ha blitt betydelig større dokument. En artsinndelingen på aktivitetstivå har i tillegg betydelige kvalitetsutfordringer.


Det er ikke gjort noen deling mellom lovpålagte og ikke lovpålagte tjenester i aktivitetsinndelingen til tjenesteområdene. Årsaken til at det ikke er gjort er at det er kompliserte gråsoner mellom hva som er lovpålagt og hva som ikke er det og at en slik vinkling ville ha krevd en annen aktivitetetsinndeling enn det man nå har valgt.

Simuleringsmodell

Kommunedirektøren legger fram en simuleringsmodell parallelt med forslaget til handlings- og økonomiplan. Simuleringsmodellen er et verktøy partier kan bruke når de arbeider med forslag til handlings- og økonomiplan med budsjett. I modellen kan partiene legge inn endringer sammenlignet med kommunedirektørens forslag både på drifts- og investeringsbudsjettet. Modellen er laget slik at man ser hvilken effekt endringene har på kommunenes netto driftsresultat, disposisjonsfond, gjeldsgrad og handlingsregel for kapitalutgifter. Modellen er tilgjengelig på kommunens nettsider.