Økonomiske rammebetingelser

Kommunens låneopptak og netto finansutgifter

I denne delen presenteres Kommunedirektørens forslag til låneopptak og kommunens finansinntekter og finansutgifter. Anslagene er basert på Norges Banks rentebane fra september. Se ytterligere omtale i kapittel “Forutsetninger om rentenivå”. Låneopptak og kapitalutgifter er i tråd med Kommunedirektørens forslag som omtales ytterligere under “Økonomiske handlingsregler og målsettinger”.

Investeringslån

For å møte investeringsbehovet i økonomiplanperioden foreslår Kommunedirektøren låneopptak på 2 282 millioner kroner i 2022. Kommunedirektøren foreslår samlet låneopptak til investeringer i økonomiplanperioden på 6,2 milliarder kroner.

Videre utlån – startlån

Det er generelt sett et press på lånemidlene og kommunedirektøren foreslår en betydelig økning av lånerammen for å møte behovet for lånemidler. Kommunedirektøren foreslår en låneramme for startlån på 500 millioner kroner i 2022. Rammen er fortsatt relativt stor fordi Trondheim ligger noe under den nasjonale målsettingen for startlån om at minimum 50 prosent av antall utlån skal gå til barnefamilier. Dersom kommunen skal nå målet om høyere andel barnefamilier må kommunen ha en relativt stor ramme for innlån av startlånsmidler.

Netto finansutgifter

Netto finansutgifter forventes å øke med 181 millioner i planperioden.

Finansinntekter

Den viktigste finansinntekten er utbytte fra Trondheim kommunes kraftfond (TKK). Andre finansinntekter er renteinntekter fra bykassens likviditet, videre utlån, startlån, byggelån og utbytte fra kommunens selskaper. De ulike inntektskildene er omtalt under tabellen.

Trondheim kommunes kraftfond (TKK)

Kommunedirektørens prognose er at TKK ved inngangen til 2022 har en samlet kapital på i overkant av 7,5 milliarder kroner. Dette etter at TKK er belastet driftskostnader og budsjettert utbytte (realavkastning) til kommunen for 2021. Prognosen forutsetter at TKKs aksjeplasseringer gir en gevinst på 240 millioner kroner i 2021, tilsvarende den aksjegevinsten som kan observeres på det tidspunktet budsjettet utarbeides - det vil si i slutten av september 2021. TKKs inngangsverdi i 2022 er usikker, ikke minst fordi bevegelsene i aksjemarkedet kan bli store frem mot årsskiftet.


En stor del av TKKs investeringer er rentebærende, og Norges Banks renteprognose fra september 2021 ligger til grunn for den prognostiserte avkastningen på TKKs renteplasseringer. Aksjeplasseringene antas å generere en årlig avkastning på 6,5 prosent, noe det kan være naturlig å forvente over tid - men som likevel er beheftet med stor usikkerhet fra det ene året til det andre.


TKKs budsjetterte nominelle avkastning settes til 3,4 prosent 2022, svakt stigende til 3,5 prosent i slutten av HØP-perioden. 3,4 prosent i 2022 tilsvarer en avkastning på 253 millioner kroner. En nominell avkastning på 3,4 prosent og en KPI på 2 prosent gir en realavkastning i 2022 på 1,4 prosent. Denne realavkastningen, fratrukket TKKs driftskostnader, tilsvarer 98 millioner kroner og avsettes til kommunens disposisjonsfond i årsoppgjøret 2022. Av dette brukes 94 millioner kroner til delfinansiering av kommunens realinvesteringer i 2023. Resten, 4 millioner kroner, disponeres av Kollektiv- og Kulturfondet. Det tidligere Næringsfondet ble avviklet i juni 2021 (BS 104/21), og innlemmet i TKK.


Ekstraordinært uttak fra TKK

Det følger av TKKs vedtekter at TKKs realverdi skal opprettholdes. I prinsippet gjøres det ved at den delen av avkastningen som tilsvarer veksten i konsumprisindeksen (KPI) holdes tilbake i TKK. Rekkefølgen i disponeringen av TKKs avkastning er at driftskostnadene dekkes først, deretter dekkes budsjettert utbytte til kommunen, det vil si den budsjetterte realavkastningen. Resterende avkastning holdes tilbake i TKK, det vil si avsettes i sin helhet til TKKs bufferfond - som en KPI-avsetning. Av dette følger det at hvis den faktiske realavkastning er høyere enn budsjettert, for eksempel på grunn av et sterkt aksjemarked, tilfaller det overskytende TKKs bufferfond. Blir realavkastningen lavere enn budsjettert må bufferfondet dekke avsetningen til kommunen. På den måten blir avsetningen til kommunen forutsigbar og uavhengig av TKKs avkastning år for år. Det kan legges til grunn at dette prinsippet gjør at realverdien av TKK opprettholdes. Ikke nødvendigvis fra det ene året til det andre, men over tid.


For å opprettholde TKKs realverdi i 2022 isolert sett, legger kommunedirektøren til grunn at det kreves en avsetning til TKKs bufferfond på 151 millioner kroner, tilsvarende en KPI-vekst på 2 prosent. Det vil si den prisveksten Norges Bank søker å oppnå gjennom sin pengepolitikk, det såkalte inflasjonsmålet.


Det følger av regnskapstekniske endringer i 2018 at det er realverdien av TKKs bokførte verdi ved utgangen av 2017 som skal opprettholdes. Det vil si realverdien av 6 636 millioner kroner, dette justert for en tilførsel av 10 millioner kroner i 2020 knyttet til kommunesammenslåing og salg av lån til TrønderEnergi AS. Ved utgangen av 2020 var TKK verdsatt til 7 231 millioner kroner, dette i form av grunnkapital og bufferfond på henholdsvis 6 636 og 595 millioner kroner. TKKs målsatte realverdi i 2020, det vil si bokført verdi i 2017 tillagt den faktiske prisveksten i årene 2018-2020 var 7 133 millioner kroner. Ved utgangen av 2020 var med andre ord TKKs faktiske realverdi 98 millioner kroner (7 231-7 133 = 98) høyere enn målsatt realverdi. Det vil si at TKKs bufferfond de siste årene har fått større avsetninger enn det som lå til grunn i budsjettene. Dette skyldes at TKK ble tilført 101 millioner kroner i årsoppgjøret 2018 som en disposisjon av mindreforbruket i kommunens regnskap. 2018 var et svakt år for TKK, og disposisjonen ble gjort for å opprettholde TKKs realverdi.

I skrivende stund er prognosen for TKKs avkastning i 2021, 175 millioner kroner over budsjett, noe som i all hovedsak skyldes et godt aksjemarked. Er aksjemarkedet på samme nivå ved utgangen av 2021 som i dag, betyr dette at avsetningen til TKKs bufferfond blir 175 millioner kroner høyere enn det som kreves for å opprettholde årets realverdi. I så fall vil TKKs akkumulerte merverdi i 2021 bli 273 millioner kroner (98 + 175 = 273).


Det understrekes at prognosen for 2021 er høyst usikker. Vurderingen er likevel at det i årsoppgjøret 2022 sannsynligvis vil være rom for en høyere avsetning til kommunens disposisjonsfond, enn det som følger av TKKs budsjett og vedtektenes prinsipp for disponering av avkastning. Økt avsetning i årsoppgjøret 2022 vil inngå i finansieringen av kommunens realinvesteringer i 2023.


Basert på dette er det kommunedirektørens forslag at avsetningen fra TKK til kommunens til disposisjonsfond økes med 100 millioner kroner i 2022, med tilsvarende like stor avsetning fra disposisjonsfondet til finansiering av kommunens realinvesteringer i 2023. Lånebehovet i 2023 reduseres tilsvarende. Dette kommer i tillegg til den vedtektsfestede avsetningen på 94 millioner kroner.


TKKs budsjetterte avkastning og forslag til disponering fremgår av tabell 8-19.

Likviditet

Kommunen får renteinntekter fra bankinnskudd og fra skattetrekkskonto. Kommunen disponerer renteinntektene, men ikke midlene på skattetrekkskonto. Kommunedirektøren budsjetterer med en gjennomsnittlig likviditet på 1 000 millioner kroner og et gjennomsnittlig nivå på skattetrekkskonto på 250 millioner kroner. Dette gir budsjetterte renteinntekter på 24 millioner kroner i 2022, som øker til 31 millioner kroner i 2025.

Byggelånsrenter

Byggelånsrenter belastes de kommunale byggeprosjektene i byggeperioden og inntektsføres bykassen. Kommunedirektøren foreslår at det budsjetteres med inntekter fra byggelånsrenter på 20 og 11 millioner kroner i henholdsvis 2022 og 2023. Utviklingen i planperioden følger investeringskostnadene, og som en konsekvens av nedgang i investeringsvolum i 2023 reduseres også byggelånsrentene i 2023. Fra og med 2025 øker bykassens inntekter fra byggelånsrentene. Dette i takt med at låneandel av investeringer igjen øker.

Utbytte

Det er lagt inn forventning om utbytte fra kommunens heleide aksjeselskaper i 2022 på 25 millioner kroner. Utbyttet kommer fra forventet regnskapsresultat for 2021. Budsjettet for 2021 var på 15,5 millioner kroner, og regnskapet på 16,3 millioner kroner. Det er betydelig usikkerhet i anslaget. Det henvises til kapittel 37 for mer utførlig beskrivelse av hvert enkelt selskap.

Startlån

Kommunedirektøren foreslår at renteinntekter fra startlånsordninger budsjetteres til 48 millioner kroner i 2022. Det er lagt til grunn utlån på om lag 2,3 milliarder kroner ved utgangen av 2022. Renteinntektene finansierer kommunens renteutgifter knyttet til ordningen.

Videre utlån

Dette er utlån til Stiftelsen Trondheim Pirbad på om lag 195 millioner kroner ved utgangen av 2022. Basert på de avtalene kommunen har med låntakeren forventes renteinntektene å bli om lag 5 millioner kroner i 2022.

Finansutgifter

Det forventes at sum finansutgifter, bestående av renter og avdrag, utgjør 1377 millioner i 2022 og øker til 1602 millioner i 2025.


Renteutgifter

I 2022 forventes det at samlede rentekostnader blir 439 millioner, opp fra 326 millioner kroner i 2021. Rentekostnadene er knyttet til investeringslån og kommunens ordninger for videreutlån.

Investeringslån

Kommunedirektøren foreslår at rentekostnader på investeringslån budsjetteres til 389 millioner kroner i 2022. Disse øker til 477 millioner kroner i 2025.


Rentekostnadene finansieres dels av bykassens midler og dels av byggelånsrenter, gebyrer fra VARFS-området (vann, avløp, renovasjon, feiing og slam), husleieinntekter og tilskudd fra rentekompensasjonsordningene. Sistnevnte ordning er statlige tilskudd til enkelte investeringer i skolebygg, sykehjem, omsorgsboliger og kirkebygg. Tabell 8-21 viser hvordan de ulike områdene bidrar til finansieringen.

Videre utlån – startlån

Kommunedirektøren foreslår at rentekostnader til startlån budsjetteres til 46 millioner kroner i 2022. Det er lagt til grunn et lånevolum ved inngangen til året på om lag 2,2 milliarder kroner. Det legges videre til grunn et låneopptak på 500 millioner kroner i 2022. Renteutgiftene finansieres ved renteinnbetalinger fra låntakerne av startlån.

Videre utlån – diverse

Innlån til videre utlån vil være om lag 197 millioner kroner ved inngangen til 2022. Dette er i sin helhet utlån til Stiftelsen Trondheim pirbad. Basert på kommunens renteprognose foreslår Kommunedirektøren at renteutgiften budsjetteres til 4 millioner kroner i 2022. Rentekostnaden finansieres av renteinnbetalinger fra stiftelsen.

Avdrag

Avdragene på investeringslån beregnes av nivået på investeringslån ved inngangen til hvert enkelt budsjettår. Ordinære avdrag beregnes fra 2022 ut fra en avdragstid på 28 år. Dette tilsvarer en forventet avdragstid for minimumsavdrag, beregnet etter bestemmelsene i kommuneloven.


For 2022 gir dette lovpålagte minimumsavdrag på 622 millioner kroner. I 2025 budsjetteres dette til 638 millioner kroner.

Handlingsregelen for kapitalutgifter sier at kapitalkostnadene (renter og avdrag) skal utgjøre åtte prosent av de frie disponible inntektene. I 2022 foreslår kommunedirektøren at 7,7 prosent av de disponible inntektene skal finansiere kapitalutgifter. Dette medfører at man i tillegg til renter og minimumsavdrag, vil betale 316 millioner kroner i øvrige avdrag, økende til 403 millioner kroner i 2025. Se omtale ytterligere omtale under “Økonomiske handlingsregler og målsettinger”