Barnehage

Arbeidet med en god oppvekst og sterke barnefellesskap videreføres i planperioden. I det siste 1,5 årene med pandemi har barnehagene driftet etter Folkehelseinstituttets trafikklys- modell. Det har medført at barn og ansatte har hatt mindre sosial omgang med andre barn og voksne, noe det må settes søkelys på i videre arbeid. Arbeidet med oppvekststrategien SteinSaksPapir med fokus på fellesskap og inkludering vil være av stor betydning framover. Skal vi oppnå sterke barnefellesskap må vi også ha robuste ansatte i sterke voksenfellesskap. Barnevernets jobbing med tilpasninger i barnevernet til oppvekstreformen/barnevernreformen, som trer i kraft 1. januar 2022, vil ha betydning for hvordan barnehagene må jobbe systematisk med tidlig innsats, spesielt med de sårbare barna og deres familier.


Befolkningen i aldersgruppen 1-5 år er redusert med om lag 400 barn i 2019 og 2020. Prognosene viser en ytterligere nedgang i 2021, men fødselstallene per september 2021 har vært høyere enn prognosene tilsier. Budsjettrammen til barnehageområdet er redusert i takt med nedgangen i barnetall. Kommunedirektøren vil legge fram en barnehagebruksplan i løpet av 2022.

Om området

Utfordringsbilde og strategier

Etter om lag 1,5 år med pandemi tegner det seg et komplekst utfordringsbilde, hvor barn og unge er gruppen som er mest berørt. 1,5 år i et barns liv er lang tid, og en av mange utfordringer i perioden er utenforskap og hvordan snu dette til et fellesskap.

Les mer om utfordringsbilde og strategier

Driftsbudsjett

Hovedsatsingen på barnehage er fullfinansiering av bemanningsnormen i private barnehager. Med dette blir nasjonale bemanningsnormer finansiert fullt ut i hele barnehagesektoren.

Ny helhetlig organisering og budsjettmodell for spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging iverksettes fra høsten 2022, og forventes etterhvert å gi mer forutsigbarhet, handlingsrom og oppbygging av kompetanse uavhengig av enkeltvedtak, slik at det pedagogiske tilbudet bedre tilpasses barnets behov og forutsetninger.

Les mer om kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for barnehage

Investeringsbudsjett

Trondheim kommune har hatt full barnehagedekning siden 2006, etter at kommunen i løpet av få år etablerte en rekke nye barnehager. Usikkerhet rundt utviklingen i fødselstallene, og en stor andel private barnehager, gjør det utfordrende å sikre riktig kapasitet i de kommunale barnehagene.


Det er hele tiden viktig å utvikle både eksisterende og nye barnehageanlegg slik at de oppleves som pedagogiske, sosiale og kulturelle ressurser. Ivaretakelse av de mange gamle barnehagene er en av de største utfordringene innenfor området. Mange anlegg har vesentlige funksjonelle mangler, samtidig som noen midlertidige barnehageanlegg har tekniske utfordringer. Kommunedirektøren har igangsatt arbeid med en barnehagebehovsplan, som tar opp disse problemstillingene.

Les mer om kommunedirektørens forslag til investeringsbudsjett for barnehage