Psykisk helse og rus

For å imøtekomme det økte behovet for psykisk helsehjelp videreføres satsingen på tidlig innsats og ambulant oppfølging ved bruk av flerfaglige team. Vi skal forsterke innsatsen med å forebygge og redusere risiko for overdosedødsfall og tilby egnet bolig og helhetlige tjenester til personer med utfordrende atferd. Nytt Krisesenter tas i bruk i 2023, samt midlertidige boligtilbud til kvinner med rusmiddelavhengighet.


Området har tilbud som består av sosiale møteplasser (treffsted), tur- og treningsaktiviteter, boligsosialt arbeid, lavterskel behandling for lette til moderate psykisk plager og eller rusproblemer, rehabilitering og jobbstøtte, samt trygghetsplasser og korttidsopphold i Leistad helsehus.

Om området

Utfordringsbilde og strategier

En av tre i 317 000 personer som mottok uføretrygd i 2016 fikk det på grunn av en psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse. I gruppen 18-29 år var andel 63 prosent. Og 2020 tall fra SSB viser at psykisk sykdom eller lidelse er den hyppigste årsaken til at folk oppsøker fastlege. En økning på nesten ti prosent fra 2019 til 2020. Hovedutfordringen for kommunen er å ha tilstrekkelig kapasitet for tidlig og fleksibel nok innsats innenfor rask psykisk helsehjelp, hjelp med rusmiddelbruk og ambulant oppfølging til personer med alvorlige psykiske lidelser.

Les mer om utfordringsbilde og strategier

Driftsbudsjett

Området psykisk helse og rus går inn i 2022 med en økonomisk utfordring på grunn av stadig økende antall tjenestemottakere og virkninger etter koronapandemien. I tillegg må kompetansen og tilbud i heldøgns omsorg og dagaktivitet utvikles kontinuerlig og tilpasses endringer i brukernes behov. Hovedprioriteringene er å øke bruk av ambulerende team, effektivisere tjenester for rusmisbrukere, og etablere flere småhus. Dette tror kommunedirektøren kan oppnås ved samlokalisering av tjenester og høsting av effektene fra synergier, og god koordinering av tjenester, avtaler og kompetanse både internt og gjennom finansierte frivillige og ideelle organisasjoner.

Les mer om kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for psykisk helse og rus

Investeringsbudsjett

Kommunen imøtekommer brukernes ulike boligbehov gjennom bolig i ordinært bomiljø eller i spesielle botiltak. Noen trenger tilbud om bolig med fast bemanning mens de fleste personer med rusmiddelproblemer mestrer å bo i boliger uten tjenesteapparatets fast tilstedeværelse. I perioden 2022-2025 skal hovedprioritering være å etablere flere småhus, et krisesenter i samarbeid med nære kommuner, og et nytt botilbud til personer med alvorlige psykiske lidelser og samtidig ruslidelser.

Les mer om kommunedirektørens forslag til investeringsbudsjett for psykisk helse og rus