Barnehage

Forslag til driftsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2022-2025 må kommunedirektøren gjøre noen prioriteringer, slik at de viktigste forholdene ivaretas. Dette gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold kan spille inn.

På kommunenivå er det utfordrende å styre den samlede barnehagekapasiteten og budsjettet i takt med barnetallsutviklingen, både på grunn av usikkerhet i prognosene framover og mangel på virkemidler for å regulere kapasitet og inntak av barn uten lovfestet rett plass i de private barnehagene.

Hovedsatsingen på barnehage er fullfinansiering av bemanningsnormen i private barnehager. Med dette blir nasjonale bemanningsnormer finansiert fullt ut i hele barnehagesektoren.

Bystyrets vedtak fra handlings- og økonomiplanen 2021-2024 om økt grunnbemanning i barnehagene er i tråd med strategien om å øke kompetansen og kvaliteten på det allmennpedagogiske arbeidet, slik at færre barn får behov for spesialpedagogisk hjelp. Likevel vil kommunedirektøren foreslå at videre opptrapping av grunnbemanningen utsettes til 2024 for delvis å kompensere for dagens merforbruk knyttet til spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging. Ny helhetlig organisering og budsjettmodell for spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging iverksettes fra høsten 2022, og forventes etterhvert å gi mer forutsigbarhet, handlingsrom og oppbygging av kompetanse uavhengig av enkeltvedtak, slik at det pedagogiske tilbudet bedre tilpasses barnets behov og forutsetninger.

Tabell 13-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for barnehageområdet i perioden 2022-20245. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2021 per 31.12.2020. Tabell 13-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer. Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2021.

Opprettholdelse av standard

1. Befolkningsendring

Befolkningen i aldersgruppen 1-5 år er redusert med om lag 400 barn i 2019 og 2020, og prognosene tilsier en reduksjon på ca 250 barn også i 2021. Budsjettrammen til barnehageområdet er derfor redusert med 15,6 millioner kroner i 2022. Ut fra prognosene om vekst i barnetall fra 2023 er det lagt inn forslag om opptrapping av driftsbudsjettet i perioden til om lag 38 millioner kroner i 2024, sammenlignet med budsjett 2021. Fødselstallene i 2021 per september er så langt høyere enn forventet. Prognosene blir revurdert årlig og budsjettet korrigeres i samsvar med faktisk befolkningsutvikling.


2. Økt budsjett til spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne

Budsjett 2021 for spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging i kommunale og private barnehager er om lag 100 millioner kroner. Forbruket de siste årene har ligget 20-40 prosent over budsjettrammen. Dette er årsaken til at tjenesteområdet barnehage samlet melder et merforbruk på 10 millioner kroner i 2021. Ny helhetlig budsjettmodell innen dette området fra høsten 2022 har som hovedgrep å bruke eksisterende ressurser på en bedre måte gjennom å bygge og beholde kompetanse på enhetene, uavhengig av enkeltvedtak. Det er utfordrende å innføre den nye modellen på barnehage med merforbruk som utgangspunkt. Inntil det oppnås tilstrekkelig effekt av ny organisering og finansieringsmodell foreslår

kommunedirektøren å øke budsjettet til spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging med 4 millioner kroner i 2022, økende til 9,5 millioner kroner i 2024 og med en nedtrapping til 3,9 millioner kroner i 2025.


3. Redusert tilskudd til pensjon i private barnehager

I dagens nasjonale regler for beregning av satser for driftstilskudd til private ordinære barnehager får barnehagene et påslag til pensjon på 13 prosent av lønnsgrunnlaget i kommunale barnehager. I regjeringens forslag til statsbudsjett er pensjonstilskuddet til private barnehager redusert til 11 prosent. I følge regjeringen er bakgrunnen for reduksjonen at om lag 90 prosent av barnehagene har fått mer penger enn de faktisk har i pensjonsutgifter.


Barnehager som har høyere pensjonsutgifter har fortsatt, etter søknad, krav på å få dekket kostnadene ut over påslaget på 11 prosent, begrenset opp til kommunens nivå på pensjonsutgifter. Regjeringen foreslår å utvide kompensasjonsordningen til å gjelde barnehager med pensjonsavtaler inngått frem til 1. januar 2019 (tidligere 1. januar 2015). Justeringen i pensjonstilskuddet påvirker ikke pensjonen til de ansatte i de private barnehagene. Det legges opp til en overgangsperiode der enkeltstående barnehager (som ikke tilhører en kjede eller foretaksgruppe) skal skjermes fra reduksjon i 2022 og videre en gradvis nedtrapping av pensjonspåslaget til 12 prosent i 2023 og 11 prosent fra 2024.


Endringene i pensjonstilskudd følges av en reduksjon i rammetilskuddet til kommunene på 207 millioner kroner, hvorav Trondheims andel anslås til 8,3 millioner kroner. Trondheim har en noe lavere andel private barnehager enn landsgjennomsnittet, og relativt mange enkeltstående barnehager som omfattes av overgangsordningene. Innsparingen for Trondheim er beregnet til 5,5 millioner kroner i 2022, økende til 10 millioner kroner fra 2024.


4. Redusert kapitaltilskudd til private barnehager

I dagens regler for kapitaltilskudd til private barnehager gis det nasjonalt fastsatte satser for kapitaltilskudd, differensiert ut fra barnehagens etableringsår. Forslag til satser beregnes årlig av Telemarksforsking ut fra beregnede kapitalkostnader per plass fra Husbanken. Satsene fastsettes årlig i “Forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager” og offentliggjøres innen 31. oktober året før tilskuddsåret. På grunn av lavt rentenivå og lav deflator beregnet Telemarksforsking lavere satser for 2021 sammenlignet med 2020-satsene. I behandlingen av statsbudsjettet og revidert nasjonalbudsjett for 2021 vedtok Stortinget likevel at kapitalsatsene for 2021 skulle opprettholdes på samme nominelle nivå som i 2020.


Telemarksforsking har beregnet to alternative forslag til kapitalsatser for 2022. Kommunedirektøren har i sitt budsjettforslag lagt til grunn alternativet der det er benyttet samme beregningsmetode som i de siste årene. Disse satsene gir en innsparing på 3,2 millioner kroner i 2022. Det tas forbehold om dette beløpet da endelige kapitalsatser ikke offentliggjøres av Utdanningsdirektoratet før innen 31.oktober.

Endring i tjenestetilbudet


5. Fullfinansiering bemanningsnorm, økt tilskudd til private barnehager

Finansiering av ny minimumsnorm for grunnbemanning følger vanlige regler for tilskudd til private barnehager, som baseres på utgiftene i kommunale barnehager to år før tilskuddsåret. Opptrapping av bemanningsnormen i de kommunale barnehagene i 2018 og 2019, med fullfinansiering i 2020, betyr at kravet til finansiering av de private barnehagene har økt gradvis fra 2020. I tråd med vedtatt handlings- og økonomiplan 2021-2024 har kommunedirektøren lagt inn 11,6 millioner kroner i økt tilskudd til de private barnehagene, til fullfinansiering av bemanningsnormen i de private barnehagene fra 2022.


6. Reduksjon ekstra tilskudd utegrupper kommunale barnehager 2020 - tilsvarende reduksjon i tilskudd til private barnehager

I handlings- og økonomiplanen 2020-2023 ble ekstra midler til pedagogtetthet i utegrupper i kommunale barnehager tatt bort begrunnet i at pedagogtettheten er økt i alle barnehager, gjennom endringer i pedagognormen fra 1.8.2018. Tiltaket medfører en reduksjon i tilskuddet til de private barnehagene på 0,4 millioner kroner fra 2022.


7. Redusere plasser til barn uten lovfestet rett til barnehageplass

I vedtatt handlings- og økonomiplan for 2021-2024 ble antall plasser til barn uten lovfestet rett til barnehageplass redusert med 4 millioner kroner fra høsten 2021. Vårvirkningen i 2022 er 6 millioner kroner. Reduksjonen tilsvarer om lag 50 småbarnsplasser og tilsvarende lavere bemanning i de kommunale barnehagene. Det vil fortsatt være mulig for barn uten lovfestet rett (desemberbarn og tilflyttere) å få plass når andre barn slutter i de kommunale barnehagene. Private barnehager kan fylle opp sin godkjente kapasitet med barn både med og uten lovfestet rett til plass.


8. Reduserte vikarbudsjett i kommunale barnehager 2019 og 2020 - tilsvarende reduksjon i tilskudd til private barnehager

Som følge av tidligere vedtak i HØP 2019-2022 og HØP 2020-2023 om reduksjoner i vikarbudsjettet i de kommunale barnehagene, er det lagt inn en innsparing i tilskuddet til de private barnehagene med 2,7 millioner kroner fra 2022.


9. Utsette videre økning grunnbemanning i barnehagene til 2024, inkludert tilskudd til private barnehager

I HØP 2021-2024 vedtok bystyret en økning i grunnbemanningen i kommunale barnehager ut over bemanningsnormen, med tilsvarende tilskudd til private barnehager, på til sammen 20 millioner kroner. Begrunnelsen for å øke bemanningstettheten var å kompensere for at barnehagelærernes plantid fører til færre timer sammen med barna. Kommunale barnehager ble i 2021 tilført 4 millioner kroner til økning av grunnbemanningen. For å kompensere for merforbruk på budsjettet for spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging foreslår kommunedirektøren at videre opptrapping i de kommunale barnehagene utsettes til 2024. Beløpet som ble tilført kommunale barnehager i 2021 får effekt på tilskuddene til private barnehager i 2023 med 2,7 millioner kroner. I resten av planperioden er det lagt inn 4 millioner kroner i 2024 og ytterligere 4 millioner kroner i 2025 til de kommunale barnehagene, til sammen 12 millioner kroner, medregnet budsjettert beløp i 2021. Tiltaket får effekt på tilskuddssatsene til de private barnehagene i og etter planperioden, men kommunen kan etter dagens regler ikke stille krav om at de private barnehagene skal bruke midlene til økt bemanning.


10. Økt sommerstenging fra to til tre uker i kommunale barnehager, tilsvarende reduksjon i tilskudd til private barnehager

I handlings- og økonomiplanen 2020-2023 ble det vedtatt at de kommunale barnehagene i Trondheim fra sommeren 2021 stenger i tre uker, mot tidligere to uker. Innsparingen på 3,7 millioner kroner fra 2023 er effekten av redusert tilskudd til de private barnehagene fra 2023.

Effektiviseringstiltak


11. Forsøk med toppet bemanning, inkludert økt tilskudd til private barnehager

I handlings- og økonomiplanen 2020-2023 vedtok bystyret et forsøk med toppet bemanning i 10 kommunale barnehager fra høst 2020 med varighet i to år. Pga koronapandemien ble forsøket igangsatt våren 2021, og skal avsluttes ved utgangen av 2022. Finansiering av toppet bemanning i de kommunale barnehagene 2022 ligger allerede i budsjettrammen som følge av budsjettvedtak de to foregående år. Videre er det lagt inn en økning i tilskuddet til private barnehager to år etter midlene benyttes i kommunale barnehager. Bystyret har også forutsatt at toppet bemanning skal gi innsparing på barnehagenes vikarbruk. Dette er nærmere beskrevet i pkt 12.


12. Reduksjon vikarbruk pga toppet bemanning, inkludert redusert tilskudd til private barnehager

Bystyret har lagt til grunn at forsøket skal føre til en innsparing på barnehagenes vikarkostnader tilsvarende 50 prosent av beløpet benyttet på toppet bemanning, jf pkt 11 ovenfor. Innsparing på vikarbudsjettet i de kommunale barnehagene i 2022 ligger allerede i budsjettrammen som følge av budsjettvedtak de to foregående år. Videre er det lagt inn en reduksjon i tilskuddet til private barnehager to år etter reduksjon i vikarutgiftene i kommunale barnehager.


13. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft, inkludert redusert tilskudd til private barnehager

I handlings- og økonomiplanen for 2020-2023 vedtok bystyret innsparinger på innkjøp og innleie av arbeidskraft på alle tjenesteområdene fra 2020. Barnehageområdets andel er videreført med en innsparing på 2,8 millioner kroner i 2022, økende til 4 millioner kroner fra 2024, medregnet innsparing i tilskuddet til de private barnehagene.


14. Effektivisere merkantilressurs, tilsvarende reduksjon i tilskudd til private barnehager

I handlings- og økonomiplanen 2020-2023 ble det vedtatt en effektivisering av det merkantile arbeidet i de kommunale barnehagene med en reduksjon i ressursbruken på 2,5 millioner kroner fra 2020. Det er lagt inn innsparing på tilskuddet til de private barnehagene på 1,8 millioner kroner fra 2022.

Annet

15. Økning i kvalitetsmidler

Tjenesteområdet barnehage har årlig et budsjett på i underkant av 3 millioner kroner i kommunale midler til kompetanseutvikling i kommunale og private barnehager. Det er lagt opp til en opptrapping av disse midlene med 1,0 millioner kroner i 2023, økende til 2,1 millioner kroner fra 2024.