Barnehage

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FN sine bærekraftsmål som er mest relevant for barnehage og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FN sine 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 3. God helse og livskvalitet

FNs barnekonvensjon artikkel 24

Målet ses opp mot perspektivene

  • “God helse for alle”

  • “Barn og unges liv og læring”

Delmål 3.5

Styrke forebygging (og behandling) av misbruk, blant annet av narkotiske stoffer og skadelig bruk av alkohol.

Delmål 3.6

Innen 2020 halvere antall dødsfall og skader i verden forårsaket av trafikkulykker

Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Videre skal barnehagen sørge for at barnas fysiske og psykiske helse fremmes. (Rammeplan for barnehage, 2017)

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Barnehagen skal være en møteplass for sosiale arenaer og gode møteplasser. Ansatte skal legge til rette slik at barn og familier skal kunne danne nære relasjoner og nettverk, noe som bidrar til god psykisk helse.

Grønn barneby i samarbeid med Friskliv og Mestring, en avdeling innen Enhet for Fysioterapi, vil i planperioden gi barnehagepersonalet kunnskap om ernæring og gode matvaner og slik bidra til barnas helse. Plan for fysisk helse skal implementeres i barnehagene og bidra til barnas helse. Plan for fysisk helse skal implementeres i barnehagene og bidra til barns fysiske helse.

Barnehagene jobber med trafikkopplæring når de er ute på tur, og trafikkopplæringsarenaen på Eberg brukes av mange enheter.

Bærekraftsmålet knyttes opp mot :

Periodemål 1

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig.

Mål 4. God utdanning

FNs barnekonvensjon artikkel 28 og 29

Målet ses opp mot perspektivene

  • Barn og unges liv og læring

  • Grønn mobilitet

  • Bærekraftig forbruk og produksjon

  • Samskapt velferd og arbeidsgiverrollen

Delmål 4.1

Innen 2030 sikre at alle jenter og gutter fullfører gratis og likeverdig grunnskole og videregående opplæring av høy kvalitet som kan gi dem relevant og reelt læringsutbytte.

Delmål 4.2

Innen 2030 sikre alle jenter og gutter tilgang til god og tidlig omsorg og førskole, slik at de er forberedt på å begynne i grunnskolen.

Delmål 4.7

Innen 2030 sikre at alle elever og studenter tilegner seg den kompetanse som er nødvendig for å fremme bærekraftig utvikling, blant annet gjennom utdanning for bærekraftig utvikling og livsstil, menneskerettigheter, likestilling, fremme av en freds- og en ikkevoldskultur, globalt borgerskap og verdsetting av kulturelt mangfold og kulturens bidrag til bærekraftig utvikling.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

I barnehagens verdigrunnlag har likestilling og likeverd stor plass; barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn.

Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning (Rammeplan for barnehage, 2017). Barnehagen og skolen skal i fellesskap legge til rette for et kvalitativt godt tilbud til de eldste barna i barnehagen, overgangen og oppstarten på skolen. Barnehagen skal bidra til at barna møter skolen med nysgjerrighet, tro på egne evner og lærelyst.

Ny plan for overgangen mellom barnehage og skole/SFO, gjeldende fra august 2019, og skal gi en forutsigbarhet for barn og familier i møte med skole/SFO. Prosjektet Bedre skolestart vil bedre muligheter for barn til å begynne skoleløpet med trivsel og vitebegjær.

For å kunne møte utfordringene som blant annet Stavangerprosjektet peker på, vil regionale kompetansemidler bli brukt til å heve kompetansen hos ansatte når det gjelder læringsmiljø, vurdering og dokumentasjon. Stavangerprosjektet viser hvordan gutter og jenter blir møtt og forstått forskjellig i barnehagen, noe som bidrar til ulik utvikling hos gutter og jenter.

Bærekraftsmålet knyttes opp mot:

Periodemål 1

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Periodemål 4

Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, kompetanse og respekt

Mål 10. Mindre ulikheter

FNs barnekonvensjon artikkel 2, 23 og 30

Målet ses opp mot perspektivene

  • Identitet og kultur

  • Samskapt velferd og arbeidsgiverrollen

  • Lokaldemokratiet

Delmål 10.2

Innen 2030 sørge for å myndiggjøre alle og fremme deres sosiale, økonomiske og politiske inkludering, uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

I barnehagens verdigrunnlag har likestilling og likeverd stor plass, barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn.

Barnehagen skal gi trygghet og la den være et sted der barna kan prøve ut ulike sider ved samspill, fellesskap og vennskap. Barna skal få støtte i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser (RP).

God hjelp fra støttetjenestene skal bidra til å redusere ulikhet grunnet helse og levekår, forebygge utenforskap og fremme deltagelse i fellesskapet.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Verdi- og kunnskapsgrunnlaget finner vi i SteinSaksPapir, periodemål nr 2 Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar og nr 3 Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap er i tråd med bærekraftsmål nr 10. Ulikheter i barnegruppa ses på som en styrke og ulikhetene må brukes som en ressurs som fremmer likeverd.

Bærekraftsmålet knyttes opp mot:

Periodemål 2

Barn og unges oppvekstmiljø er alles ansvar

Periodemål 3

Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Mål 11. Bærekraftige byer og samfunn

FNs barnekonvensjon artikkel 24

Målet ses opp mot perspektivene

  • Byvekst og forvaltning av areal- og naturressurser

  • Grønn konkurransekraft

  • Grønn mobilitet

  • Nærmiljø og stedsutvikling

Delmål 11.6

Innen 2030 redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene målt per innbygger, blant annet ved å legge særlig vekt på luftkvalitet samt offentlig og annen form for avfallshåndtering.

Delmål 11.7

Innen 2030 sørge for allmenn tilgang til trygge, inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder og offentlige rom, særlig for kvinner, barn og eldre samt personer med nedsatt funksjonsevne.

Rammeplanens kapittel 1 - barnehagens verdigrunnlag gir føringer for bærekraftig utvikling. Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for framtiden.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Gjennom oppvekststrategien SteinSaksPapir, kunnskapsgrunnlaget for kommune 3.0 og relasjonell velferd ser barnehagen betydningen av å utvikle gode møtesteder, trygge fellesskapet og skape generasjonsmøter. Alle barn er alle voksnes ansvar er et utgangspunkt for blant annet å sikre og trygge fellesskapet.

Grønn barneby jobber for at barn skal utvikle gode holdninger og kunnskap om mat og matglede, kompostering, egen adferds betydning for økosystemet og lignende.

For å skape et godt oppvekstmiljø for alle barn, må voksne på alle arenaer ta ansvar for å utvikle samarbeidet, koordinere tjenester og sikre at tilbudene som gis er av høy kvalitet.

Barnehagen skal sikre at barn og unge får holdninger og handlingskompetanse som bidrar til bærekraftig utvikling, gjennom systematisk miljøopplæring, blant annet gjennom Grønt Flagg- satsingen.

Bærekraftsmålet knyttes opp mot:

Periodemål 2

Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar


Mål 17. Samarbeid for å nå målene

FNs barnekonvensjon artikkel 3

Målet ses opp mot perspektivene

  • Økonomisk handlingsrom

  • Samskapt velferd og arbeidsgiverrollen

Delmål 17.17

Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og private og i det sivile samfunn, på grunnlag av partnerskapenes erfaringer og ressursstrategier.

Kommune 3.0 forutsetter forståelse og interesse for andre aktørers intensjoner og ressurser, og ikke minst vilje til å sammen skape gode vilkår for barne- og voksenfellesskap i Trondheim. Barnehagene skal på samme måte som andre enheter i kommunen initiere og legge til rette for at alles stemmer blir hørt og lyttet til.

Rammeplan for barnehager gir retning og krav til hvordan barnehagene skal jobbe for å nå bærekraftsmålene.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene.

Et samlet OU skal bidra til at barn og familier møter et helhetlig tilbud, preget av samhandling og koordinering mellom tjenesteområdene. Faggruppene innenfor oppvekst og utdanning skal samarbeide hensiktsmessig der familien har behov for veiledning og der oppgavenes kompleksitet krever koordinering og tverrfaglig tilnærming. En forutsetning for å få til dette er at tjenestene har god kunnskap om hverandre. Relasjonell kapasitet vil hjelpe til at dette kan bli en realitet.

Bærekraftsmålet knyttes opp mot:

Periodemål 2

Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Periodemål 4

Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, kompetanse og respekt

Periodemål

Periodemålene er felles for skole, barnehage og barne- og familietjenesten (BFT). Periodemålene ble utarbeidet for 2019 og videreføres slik de står ut 2022. Målene knyttes spesielt opp mot oppvekststrategien SteinSaksPapir og flere artikler i Barnekonvensjonen i tillegg til de 4 rettigheter for hvordan barn skal møtes.

  • barns beste skal være et grunnleggende hensyn ved handlinger og avgjørelser som berører barn (artikkel 3)

  • barnet har rett til å uttale seg fritt om forhold som berører barnet (artikkel 12)

  • barnet har rett til informasjon i forbindelse med at det har rett til å uttale seg (artikkel 12)

  • barnet har rett til at privatlivet sikres (artikkel 8)

Trondheim kommune har utarbeidet og vedtatt 14 perspektiver på Trondheim som kobles opp mot periodemålene for perioden. Perspektivene innarbeides i ny KPS som ferdigstilles våren 2022.

Periodemål 1. Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Perspektiv: Barn og unges liv og læring, Inkluderende samfunn
Barnekonvensjonen artikkel 24, 28 og 29

“Fremragende” i denne sammenheng peker på det enkelte barns iboende potensial og et ønske om at alle barn skal møtes med positive forventninger. Det skal legges til rette for hvert enkelt barn, ut fra egne forutsetninger og behov, får muligheten til en fremragende utvikling sosialt, språklig og faglig.

I løpet av 2022 skal kommunedirektøren utvikle et felles kompetanseløft i forbindelse med strategien SteinSaksPapir (SSP). Det felles kompetanseprogrammet vil inkludere alle ansatte, faglærte og ufaglærte i skole, barnehage og BFT. Ansatte i Trondheim kommune med relevant kompetanse underviser sammen med ansatte ved NTNU og DMMH.

Kompetanseutviklingen som iverksettes i regi av regional kompetanseutvikling i barnehager (REKOM) understøtter prinsippene i strategien i denne perioden. Spesielt temaene

  • Mot til å lede og

  • Læringsmiljø

er utviklingsområder som vil støtte barn i å utvikle sosial, språklig og faglig kompetanse.

Barn vokser opp i en stadig mer digitalt preget hverdag. Det er derfor viktig at barnehagen har den digitale kompetansen som trengs for å bidra i utviklingen av barnas digitale praksis sammen med barna, både med hensyn til lek og kreativitet, men også om personvern, dømmekraft og etisk bevissthet. Digitale verktøy kan fungere som linsen barn utforsker verden gjennom, men skal anvendes både kritisk og med omhu. Gjennom REKOM skal barnehagene delta i kompetansetiltak knyttet til bruk av digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet med barn. Det er igangsatt et forprosjekt i kommunale barnehager som skal kartlegge status med hensyn til infrastruktur, utstyr og kompetanse, pedagogiske ressurser og personvern.

Indikator:

Andelen elever som fullfører det 13-årige skoleløpet fortsetter å øke med 0,5 prosent hvert år i perioden (måltall 80 %).

Periodemål 2. Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Perspektiv: Inkluderende samfunn, Identitet og kultur,
Barnekonvensjonen: Artikkel 2, 3, 23, 24 og 30

Lærings- og oppvekstmiljøet er summen av kulturelle, relasjonelle og miljømessige faktorer som påvirker barns utvikling og læring, helse og trivsel. Disse faktorene er i hovedsak relatert til vennskap og deltagelser i sosiale og faglige fellesskap, relasjoner til voksne, andre barn og fysisk miljø.

Kommunedirektøren vil arbeide videre med barns trivsel og vennskap. Barn og unges egne erfaringer skal forme tjenestene (SSP). Disse er faringene må brukes til å fremme enda bedre vennskap og inkludering på alle arenaer barn og unge ferdes. Gjennom systematisk arbeid vil barns egen erfaring og oppfatning av hvordan de trives i barnehagen bli førende for videre tjenesteutvikling.

Ansattes kompetanse om samtaler med barn, og relasjonens betydning for barnets utvikling blir prioriterte emner i “Felles kompetanseløft” i SSP. Utviklingsarbeidene i REKOM vil understøtte og gi ansatte mot til å ta ansvar for barns oppvekstmiljø.

Målet indikerer en dreining fra å ha blikket på individet til å ha blikket vendt mot gruppe, kultur og samfunn. For å skape et godt oppvekstmiljø for alle barn, må voksne på alle arenaer ta ansvar for å utvikle samarbeidet, koordinere tjenester og sikre at tilbudene som gis er av høy kvalitet. Sammen med barn, foresatte, frivilligheten, næringsliv og forskning vil kommunen bygge kompetanse, og gjennom sterke voksenfellesskap bygge sterke barnefellesskap.

Fra sommeren 2021 er det opprettet et felles foreldreråd for skole og barnehage, og kommunedirektøren ønsker at rådet skal være en støtte i arbeidet med SteinSaksPapir, sterke voksenfellesskap og sterke barnefellesskap.

Gjennom handlingsplanen i SSP skal det utvikles en barnas arbeidsmiljøgruppe eller velværekomitè. Barn må ha mulighet til å gi uttrykk for trivsel, vennskap og behov for endring. Denne delen av handlingsplanen vil prosjekteres i løpet av 2022 og være en viktig utprøving i perioden 2022-2025.

Indikator:

Andel foreldre og foresatte som medvirker i samskaping av tilbudet økes.

Periodemål 3. Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Perspektiv: Nærmiljø og stedsutvikling, God helse for alle, Inkluderende samfunn
Barnekonvensjonen: Artikkel 2, 23 og 30

Rammeplanens kapittel 7 om tilrettelegging av det pedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte, ansvarliggjør barnehagen slik at disse barna tidlig får den sosiale, pedagogiske og/eller fysiske tilretteleggingen som er nødvendig for at barnet skal oppleve et inkluderende og likeverdig tilbud. Felles handlingsplan mot mobbing, vold og seksuell trakassering vil være en god hjelp for å kunne oppnå dette (SSP, Punkt 9). Handlingsplanen skal jobbes ut og ferdigstilles i løpet av høsten 2021, med iverksettelse fra 2022. Endringer i barnehageloven fra 01.01.2021 ansvarliggjør barnehagen til å jobbe kontinuerlig med å fremme faktorer som gir et positivt psykososialt barnehagemiljø for barna.

Kommunedirektøren vil legge til rette for at ansatte får kunnskap om punktene #heltnormal og normalitetsforståelsen. Av nødvendig kompetanse innenfor det allmennpedagogiske framheves blant annet veiledning, trygghetssirkelen, relasjonskompetanse, språkstimulering, læringsmiljø og observasjon. Disse områdene gjenspeiles i mål og indikatorer for perioden.

Flerfaglig Blikk innebærer tverrfaglig veiledning og systemarbeid i samarbeid med BFT. Utviklingen viser at barnehager som har deltatt i dette har en mer positiv utvikling med hensyn til å se, forstå og handle tidlig i barnets utviklingsforløp. Videre viser resultater av denne innsatsen at flere barn hjelpes og støttes innenfor det allmennpedagogiske tilbudet. I det videre skal det derfor prioriteres å få med flere barnehager i dette arbeidet. I tillegg skal faglig grunnkompetanse, veiledning for å sikre kvalitet, foreldresamarbeid og kompetanse når det gjelder læringsmiljø og inkludering prioriteres. Kvaliteten på sakkyndige vurderinger fra PPT skal gjennomgås og standard for veiledning og økt systemrettet innsats prioriteres.

Kommunedirektøren vurderer at Flerfaglig Blikk kan bidra til at barnehagene utarbeider gode systemer som tar vare på de store barnefellesskapene, samt at ansatte får flerfaglig veiledning og kompetanseheving. Målet er at barn skal bli ivaretatt i det fellesskapet de tilhører, et fellesskap der hvor barnet er inkludert og selv kjenner tilhørighet.

Trondheim kommune skal arbeide for å bedre systematikken knyttet til fagligheten i et godt tjenestetilbud. Systematikken innebærer at ansatte ser, forstår og handler ut fra barnets forutsetninger og behov og at barnehagen har system for dokumentasjon. Barn og unges egne erfaringer skal forme tjenestene (SSP), disse erfaringene må brukes til å fremme enda bedre vennskap med leken i fokus. Prosjektet “Bedre skolestart” vil ha dette som fokus i sin utprøvelse. Kommunedirektøren skal legge til rette for at ansatte får kunnskap i gjennomføring av barnesamtaler. Et ledd i dette arbeidet er tettere samarbeid med skole og PP-tjenesten.

Indikator:

Andel barn som medvirker i egen hverdag gjennom involvering i planlegging og vurdering av tilbudet skal øke.


Periodemål 4. Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, kompetanse og respekt

Perspektiv: Identitet og kultur, Inkluderende samfunn, Barn og unges liv og læring
Barnekonvensjonen: Artikkel 3, 28 og 29

Et samlet OU skal bidra til at barn og familier møter et helhetlig tilbud preget av samhandling og koordinering mellom tjenesteområdene. Faggruppene innenfor oppvekst og utdanning skal samarbeide hensiktsmessig der familien har behov for veiledning og der oppgavenes kompleksitet krever koordinering og tverrfaglig tilnærming. En forutsetning for å få til dette er at tjenestene har god kunnskap om hverandre

De ulike hovedprioriteringer i planperioden 2022/2025, vil i stor grad dreie seg om å styrke og utvikle oppvekst og utdanning som et felles lag rundt barnet. Relasjonell kapasitet er et verktøy som skal brukes for å utvikle evnen til å skape effektive samarbeidsrelasjoner. Profesjonelle omsorgsarbeidere blir berørt emosjonelt og viser dette til barn. Barn skal oppleve at ansatte rundt dem er glad i dem og ønsker å være sammen med dem. Uten følelser blir relasjon til barn mangelfull. Et viktig element i relasjoner er emosjonell tilgjengelighet. Den ansattes innlevelse i barnets opplevelse er en forutsetning for at barnet skal kunne utvikle og styrke sin selvfølelse.

Kommunedirektøren vurderer at jobbing med Punkt 5 ”kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis” og Punkt 9 “Felles handlingsplan mot mobbing, vold og seksuell trakassering” i SSP er aktuelle områder for å kunne oppfylle mål nr 4. Felles kompetanseløft iverksettes i 2022 og felles handlingsplan for håndtering av mobbing, vold og trakassering behandles politisk høsten 2021 og iverksettes i 2022.

Indikator:

Andel barn, unge og foresatte med behov for hjelp får koordinert og målrettet oppfølging.