Om utvikling og støttetjenester

Området omfatter totalt 8 enheter, Arbeidsmiljøenheten, IT-tjenesten, Enhet for kommunikasjon, administrasjon og innbyggerkontakt, Personaltjenesten, Kommuneadvokaten, Regnskapstjenesten, Økonomitjenesten og Trondheim byarkiv.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 36.1 viser budsjett og regnskap for utvikling og støttetjenester i perioden 2018-2021, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2021 og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for 2022. Perioden 2018-2019 viser tall for gamle Trondheim mens budsjett 2020 og videre viser tall for nye Trondheim kommune. I 2020 ble kemneren overført fra Trondheim kommune til staten, derfor er budsjettet lavere i 2020.


Avvik mellom vedtatt budsjett 2021 og prognose i 2021 gjelder i alle hovedsak DIA (det interne arbeidsmarkedet). Omstilling og nedbemanning innenfor kommunens områder gjør at lønnskostnadene for disse personene belastes på DIA inntil de finner en passende stilling til disse. I 2021 har flere områder hatt krav til nedbemanning/effektivisering som har gitt økt kostnad for DIA.

Figur 36-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2018 og 2019 kun gamle Trondheim, og 2020 og 2021 er påvirket av koronapandemien.

Figur 36-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2018-2020

Ressursbruk og økonomistyring

Regjeringens perspektivmelding, utviklingen mot et mer bærekraftig samfunn og den pågående pandemien viser betydningen av at kommunen evner å styre økonomiske og personellmessige ressurser både på mellomlang og kort sikt. Basis for styringen er naturligvis bystyrets budsjettvedtak, men kontinuerlig oppfølging av ressursbruken, både penger og mennesker, er helt nødvendig for å sikre arbeidsro og at fokus blir på å levere gode tjenester fra alle enheter i organisasjonen. Samtidig er det viktig at det budsjettet bystyret stiller til rådighet for den enkelte sektor oppleves som gjennomtenkt og rettferdig av de enhetene som får sin del av budsjettet tildelt. I planperioden vil området videreutvikle de verktøy vi har for budsjettfordeling og oppfølgende økonomistyring, begge deler med det som mål at kommunen har en målrettet og rettferdig ressursbruk i tråd med politiske prioriteringer.

Medvirkning og samspill - driftsnært partssamarbeid

Personalreglementet , Hovedavtalen ( HA) og arbeidsmiljøloven (AML) legger grunnlaget for et formelt samarbeid mellom partene i kommunesektoren. For å utvikle en omstillingsdyktige og serviceinnstilt kommunesektor til det beste for innbyggerne er det viktig med et godt samarbeid på alle nivå. Endring og omstilling skjer nært brukerne av våre tjenester, og partssamarbeidet er derfor spesielt viktig på den enkelte enhet.


Utvikling og styrking av partssamarbeidet på enhetene er viktig for både videreutvikling av tjenester og arbeidsmiljø, tjenesteutvikling og det å sammen komme fram til gode løsninger innenfor temaer som blant annet heltid og sykefravær i fellesskap. Dette er også viktig for å bygge en enda sterkere læringskultur.


I perioden 2020 - 2022 er det igangsatt et prosjekt med utvidet partssamarbeid.

Prosjektet er i tråd med lov og avtaleverk, med mål om bedre arbeidsmiljø. Det utvidede partssamarbeid er forankret på utvalgte enheter gjennom ledere, tillitsvalgte/ansatte og vernetjenesten. Prosjektet er tilknyttet det nasjonale bransjeprogrammet som er utviklet av partene i IA-avtalen.

Arbeidsmiljø og sykefravær

Arbeidsgiver har ansvar for et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø, og ansatte har plikt til å medvirke. I den forbindelsen vises til politisk sak om arbeidsmiljø og sykefravær (0210/20), med faktagrunnlag og langsiktige tiltak som forplikter organisasjonen.


Et godt arbeidsmiljø vil bidra til at ansatte trives og får tatt ut sitt potensiale på jobb, til fordel både for den enkelte og bedriften. Dette er en viktig forutsetning for at ansatte skal bidra i det nødvendige endringsarbeidet i vi står foran. Et godt arbeidsmiljø vil også forebygge arbeidsrelatert sykefravær, og forskning viser at dette potensialet kan være så mye som 40-50 prosent av langtidsfraværet. Personaltjenesten og Arbeidsmiljøenheten (Bedriftshelsetjenesten) bistår arbeidsgiver med kunnskap, analyser, råd og veiledning, generelle og spesifikke tiltak og prosesser som har direkte eller indirekte betydning.


I enheter med høyt sykefravær over tid, går kommunedirektøren direkte inn med ulike former for støtte.Kommunedirektøren har opprettet særskilte innsatsteam beregnet på slike enheter.


Sykefraværet på fagområdet organisasjon har gått opp fra 3,8 % til 5,6 % fra 2. kvartal i 2020 til 2021. Innenfor finansområdet,har det gått ned fra 7,1 % i 2. kvartal 2020 til 2,7 % i 2021. Enhetene legger til rette for at medarbeiderne skal ha kortest mulig fravær, være delvis sykmeldt og ellers prøve å forebygge fravær gjennom ulike tiltak. For enheter med høyt fravær har kommunedirektøren iverksatt følgende tiltak:

  • Samlinger for kompetanse- og erfaringsutveksling mellom enhetsledere og kommunaldirektør

  • Prioritering av innsats i enhetene med høyest sykefravær

  • Handlingsplaner for reduksjon av sykefravær i enheter med høyt sykefravær

Samfunnssikkerhet og kommunal beredskap

Kommunen har et overordnet ansvar for befolkningens sikkerhet og trygghet. Kommunen skal jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhetsarbeidet på tvers av sektorer i kommunen, med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier. Plikten omfatter også kommunen som myndighet innenfor sitt geografiske område, som virksomhet og som pådriver overfor andre aktører.


Kommunedirektøren ivaretar dette blant annet gjennom fokus på samfunnssikkerhet i planprosesser, kvartalsvis beredskapstrening for strategisk ledergruppe og ved å følge opp enhetsledere med tildeling av maler for arbeid med ROS-analyser, beredskapsplaner og øvelser på enhetsnivå.

Det interne arbeidsmarked (DIA).

Det interne arbeidsmarked er måten kommunen organisere intern mobilitet på og er derfor å betrakte som en intern stillingsbank.

Trondheim kommune har 13762 fast ansatte arbeidstakere. Ved behov for nedbemanning på enhetene sikres ansatte ny tjenesteplassering ved at de overføres til DIA, som deretter formidler aktuelle ansatte til stillinger/behov som er meldt fra andre enheter.

Det er egne retningslinjer og prosedyrer for hvordan arbeidet med nedbemanning og formidling til nytt tjenestested foregår.

Omstilling og nedbemanning på enheter medfører at noen ansatte blir overført til DIA for en periode i påvente av ny fast tjenesteplassering. Noen får ny fast tjenesteplassering umiddelbart, mens de andre får tilbud om vikariater eller hospitering på andre enheter.

Unntaksvis kan overtallige bli værende på avgivende enhet en periode om vi ikke finner relevante alternativer.Alle som er i DIA har arbeidsplikt og ingen står pr nå "uten noe å gjøre".


Antall ansatte i dia pr 2019 70

2020 96

2021 99


Trondheim kommune har startet et par overtallighetsprosesser høsten 2021 som vil medføre en vesentlig økning i overtalligheten i desember 2021 (dette gjelder Trovo og BFT Omsorgsenheten).

Budsjettet for DIA er på 11,1 millioner kroner og har pr. 2. økonomirapport en prognose på 19,1 millioner kroner i 2021.