Utvikling og støttetjenester

Utfordringsbilde og strategier

Hovedprioriteringen for utvikling og støttetjenestene i perioden er å ruste organisasjonen for å forstå og håndtere de endringene og omstillingsbehovene som vil komme i årene fremover som følge av en bølge av nye teknologier og økt fokus på samskaping som arbeidsform i offentlig sektor.


Kommunen må utvikle en evne til å forutse og forstå hvordan dette, og bærekraftstenkning i samfunnet forøvrig, vil påvirke hvordan det kommunale tjenestetilbudet må utvikles for å være i tråd med samfunnets forventninger. Blant annet gjennom eksperimentering og medarbeiderdrevet innovasjon.

En viktig forutsetning for å lykkes med nødvendig omstilling er at kommunens ansatte bidrar med forslag til løsninger og gjennomføring av endringene i praksis, samtidig som tjenesteproduksjonen opprettholdes. For å få til det må mange forutsetninger være på plass i organisasjonen, når det gjelder ledelse, arbeidsmiljø og kompetanse. Utviklings- og støttetjenester bistår og gir råd til arbeidsgivere på alle nivå på disse områdene.

Digital transformasjon

Digitaliseringsdirektoratet definerer digital transformasjon som “en prosess der virksomheten endrer hvordan den utfører sine oppgaver, tilbyr bedre tjenester, jobber mer effektivt eller skaper helt nye tjenester hvor brukerfokus og brukeropplevelsen er selve kjernen i endringen

og at denne baserer seg på utnyttelse av digital teknologi”. For kommunene krever dette en betydelig omstilling i måten kommunen utformer og driver tjenestene på og hvordan vi legger opp til en samskaping med innbyggere og omgivelsen. Morgendagens løsninger kan utvikles mange steder og i mange former. En slik tilnærming til samfunnsutvikling krever at hele kommunen må være åpen, lyttende og samarbeidende for å stimulere til nye måter å tenke velferdstjenester på betyr at staten og kommunene må gjennomføre flere løft i fellesskap.


Forutsetningene for å lykkes med å etablere nye samskapte tjenester, og den digitale transformasjonen, er kommunens evne til å skape tillit til kommunen som institusjon og tjenesteleverandør ved at ansatte på alle nivå i organisasjonen bidrar. En viktig brikke i dette er en fungerende internkontroll og god kontroll på personvernet til brukere, elever, ansatte og andre. Gjennom temaplan for teknologi og modernisering har bystyret vedtatt følgende tiltaksområder i perioden som foreslås fulgt opp med ulike prosjekter i perioden.


  • Horisont 1 - Automatisering, robotisering og effektivisering av merkantile og administrative prosesser med den hensikt å forbedre disse prosessene og dreie noe av eventuell ledig kapasitet over til mer utviklings- eller tjenesteytende aktivitet.

  • Horisont 2 - Trondheim som datadreven organisasjon - som primært vil ta sikte på å etablere viktige områder som datakvalitet, analysekraft, prediksjon og etablering av løsninger for visualisering av styringsdata. Videre vil grunnlaget som etableres brukes for å å muliggjøre tjenesteninnovasjon innenfor utadrettede virksomhetsområdene.

  • Horisont 3 - Trondheim som innovativ og moderne by som samskaper tjenester med innbyggerne - Satsingen vil handle om å bygge kompetanse innenfor relevante tema for kommunen i et 6-12 års perspektiv med generell forståelse av nye teknologier og påvirkning på samfunnet og organisasjonen vil være et tema.