Flyktninger

Utfordringsbilde og strategier

Utdanningsbakgrunn og helse

Statistikken fra de fem siste årene viser at ca. en fjerdedel av flyktninger som bosettes i kommunen har lav eller ingen skolebakgrunn. Omlag halvparten har utdanning på videregående nivå eller lavere, og resten har høyere utdanning. Vi erfarer at stadig flere nyankomne flyktninger har helseutfordringer som påvirker integrering og inkludering.

Tidlig innsats for en mer bærekraftig integrering og forebygging av utenforskap

Innbyggere med flyktningbakgrunn og de fra ikke-vestlige land er overrepresentert i sosialhjelpstatistikken, se også omtale i kapittel 17. Arbeidslivet stiller stadig større krav om formell kompetanse og fagutdanning. Helseutfordringer kombinert med alder, lavt utdanningsnivå eller kompetanse fra hjemlandet som ikke er godkjent eller etterspurt av arbeidslivet, vanskeliggjør overgangen fra tiltak til arbeid og økonomisk selvstendighet. Koronapandemien har påvirket nybosatte flyktninger og ikke-vestlige innvandreres deltakelse i arbeidslivet. Mange har mistet jobbene sine og konkurransen om tilgjengelige jobber har blitt større.


Mer vektlegging på helsefremmende tiltak og tema som familie samt større satsing på formell utdanning i introduksjonsprogrammet bør være hovedstrategiene for bedre integrering av flyktninger i samfunnet og i arbeidslivet. I en situasjon med lavere statlige inntekter som følge av færre bosettinger kan gjennomføring av strategiene våre bli utfordrende, men bør likevel prioriteres og gjennomføres innenfor det økonomiske handlingsrommet tjenesteområdet har. I 2022 vil kommunedirektøren utrede nye samarbeidsformer med næringslivet og sosiale entreprenører. Vi ønsker blant annet å se på alternativ bruk av introduksjonsstønad og mer målrettet samarbeid med frivillige organisasjoner.



Utfordringer med uforutsigbar bosetting

Enhetenes økonomiske rammer og ressurser settes ut fra det antallet IMDi anmoder. Når kommunen mottar færre flyktninger enn først anmodet, reduseres det statlige tilskuddet til kommunen tilsvarende. Lavere bosetting og avvikling av tiltak og nedbemanning ved enhetene har derfor vært en stor utfordring for tjenestene våre.

Gjennomgang av flyktningetjenester

Kommunedirektøren har foretatt en gjennomgang av kommunens tjenester til nyankomne flyktninger. Resultatet fra arbeidet vil legges frem som en orienteringssak til formannskapet høsten 2021. Eventuell ny enhetsstruktur vil gjelde fra 2022

Vertskommune for asylmottak

Ved utgangen av 2021 er Trondheim mottak, som er eid av HERO Norge AS, i drift med 150 ordinære asylmottaksplasser og 20 tilrettelagte plasser. Etablering av tilrettelagt avdeling har medført økte arbeidsoppgaver for både Flyktningehelseteamet og Heimdal hjemmetjeneste.

t. Utlendingsdirektoratet region Midt-Norge har informert om at antall plasser ved Trondheim mottak økes med 30 ordinære plasser (fra 150 til 180) og 5 tilrettelagte plasser (fra 20 til 25) fra høsten 2021. Eventuelt økt ressursbehov vil finansieres av særskilt vertskommunetilskudd for tilrettelagte plasser.