Utvikling og støttetjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringer i perioden til IT-prosjekter er 316 millioner kroner i fireårsperioden. Prosjektene utføres innenfor flere av kommunens tjenesteområder og på tvers av områder.

Kommunedirektøren foreslår i fireårsperioden bevilgning til prosjekt innenfor kommune 3.0-tenkning med nødvendig teknologistøtte for å legge til rette for tverrsektoriell- og innbyggerrettet støtte for samhandling rundt barnet. I tillegg foreslås en ramme for videre arbeid med velferdsteknologi.


De øvrige foreslåtte investeringene bygger videre på igangsatte aktiviteter henholdsvis teknisk infrastruktur, basissystemer og innbyggerrettede tjenester. Det foreslås videre en bevilgning for å følge opp vedtak i temaplan for teknologi og modernisering vedtatt i formannskapet 6. mars 2021. I henhold til planen fortsetter arbeidet med å etablere kommunen som datadreven organisasjon, og et nytt forslag om arbeid med automatisering og robotisering av merkantile og administrative prosesser.

Datadreven organisasjon

Arbeidet med å legge til rette for at Trondheim kommune utvikler seg som moderne datadreven organisasjon jfr satsing vedtatt i bystyret PS 5/21 i Temaplan for teknologi og modernisering foreslås viderført i tråd med allerede igangsatt aktivitet. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,4 millioner kroner til prosjektet i fireårsperioden.


IT støtte Samspill - tverretatlig støtte for samhandling rundt barnet

Kommunedirektøren foreslår at det etableres nødvendig IT-støtte for å sikre intern koordinering rundt barn med særskilte behov. Dette er en oppfølging av tidligere verbale føringer i HØP 21-24 og oppfølging av en rekke revisjonsrapporter på BFT Østbyen. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,7 millioner kroner til prosjektet i fireårsperioden.


Oppgradering av terminalserverløsning

Kommunens terminalserverløsning går ut på dato i 2022 og det kommunedirektøren foreslår at løsningen byttes ut for å overholde krav til informasjonssikkerhet. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,9 millioner kroner til formålet i 2022.


Samskaping med pårørende (aktivitetsportal)

Det påbegynte arbeidet med å legge til rette for aktiviseringer av eldre ved å koble frivilligheten og aktører ved hjelp av enkle digitale løsninger fortsetter i tråd med vedtak HØP 2021-2024.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge i sum 2,4 millioner kroner til aktivitetsportalen i 2022 og 2023.


Velferdsteknologi

Kommunedirektøren foreslår i perioden å fokusere på å øke bruken av de eksisterende etablerte løsningen jfr bystyresak 227/20 om plan for teknologi i helse- og velferdstjenester. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 8,7 millioner kroner til velferdsteknologi i perioden.


Fagsystemer og basisløsninger

Arbeidet med å bytte ut dagens sak- og arkivløsning fortsetter i perioden, samtidig som mindre nødvendige oppgraderinger på ulike basisløsninger håndteres løpende. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5 millioner kroner i 2022, i sum 26,1 millioner kroner i perioden.


Automatisering og robotisering av administrative prosesser

I tråd med satsingen vedtatt i bystyret knyttet til Temaplan for teknologi og moderniseringen foreslår kommunedirektøren en bevilgning hvert år i fireårsperioden på 1,5 millioner kroner for å automatisere og robotisere administrative prosesser.


HelsaMi+ (Velferdsteknologi)

I 2022 vil prosjektet Digital hjemmeoppfølging avrundes som prosjekt og overføres til drift. Prosjektet handler om å legge til rette for at pasienter kan følges opp ved bruk av digitale verktøy.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1 millioner kroner til avslutningsfasen av prosjektet i 2022.


Digitale innbyggertjenester

Kommunedirektøren foreslår å fortsette arbeidet med å tilby selvbetjeningsløsninger til innbyggerne . I løpet av perioden vil flere ti-talls elektroniske tjenester tilbys på kommunens Minside. Formålet er å redusere henvendelser til førstelinje og tilby moderne selvbetjente løsninger. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,5 millioner kroner hvert år i fireårsperioden til arbeidet.


Digibarnevern

I henhold til vedtatt plan vil prosjektet ferdigstilles i 2023. Prosjektet etablerer nasjonale fellesløsninger og fagsystem for både statlig og kommunale deler av barnevernet. Kostnadsanslag for prosjektet har tidligere bestått kun av Trondheim kommune sin andel. Trondheim kommune leder prosjektet, og for riktig fremstilling i budsjett og regnskap foreslår kommunedirektøren at det fra og med 2022 budsjetteres med totalramme for det nasjonale prosjektet. Dette får ingen konsekvenser for kommunens låneopptak. Økt totalkostnad finansieres av refusjon fra andre kommuner.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 41,6 og 4,7 millioner kroner til prosjektet i 2022 og 2023.


Digitale planprosesser

Arbeidet med å etablere et fagsystem for planområdet fortsetter i perioden. Formålet er å øke transparensen i prosessene rundt reguleringsplaner for innbyggere og legge til rette for økt medvirkning i arbeidet samtidig som prosessene i kommunen blir bedre og mer effektive.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,8 millioner kroner til prosjektet i 2022, i sum 17,8 millioner kroner i perioden.


Nettverks- og pc-infrastruktur

Kommunedirektøren foreslår at nødvendig vedlikehold av nettverksinfrastrukturen fortsetter som tidligere. Utskiftingsregime av kommunalt ansatte sine pc-er og elev-pcer foreslås opprettholdt med en utskiftningssyklus på henholdsvis 4 og 6 år. Alle tiltakene opprettholdes for å sikre stabilitet og sikkerhet i hverdagen til ansatte, ved at utstyret kan løpende håndtere sikkerhetsoppdateringer og lignende.


Ved jevne mellomrom fases ulike teknologier ut av leverandører. På området informasjonssikkerhet fases terminalserverløsninger som bruker på “sikker sone” ut i 2023. Det betyr at løsningene må byttes ut i 2022 for at kommunen skal overholde krav knyttet til dette og dette foreslås gjennomført.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 25,7 millioner kroner til nettverks- og pc-infrastruktur i 2022, i sum 184,8 millioner kroner i perioden.