Om tekniske tjenester

Tekniske tjenester har ansvar for samfunnskritisk infrastruktur som er essensiell for at samfunnet skal fungere slik vi ønsker. Tjenestene produseres av enhetene Kommunalteknikk, Trondheim bydrift og deler av Eierskapsenheten. Noen av de sentrale tjenestene er:

  • Drikkevann og avløp

  • Veganlegg

  • Byrom og grønnstruktur

  • Avfallshåndtering

  • Feiing, brann- og redningstjenester

  • Geoteknikk og skredsikkerhet


Trondheim kommune er med i Norsk Vann sin sammenligning av norske VA-tjenester. Samlet sett viser den siste rapporten fra Norsk Vann at Trondheim kommune leverer VA-tjenester med landets høyeste kvalitet til en av de laveste kostnadene.


Trondheim kommune jobber kontinuerlig med å sikre byens innbyggere godt, nok og sikkert drikkevann. Det pågår arbeid med etablering av reservevannforsyning til Klæbu. Videre pågår det arbeid med å utvide vannbehandlingen ved Benna i Melhus for å hindre at de store mengdene med dyreplankton i innsjøen kommer inn på ledningsnettet.


Det er gjennomført og pågår flere omfattende tiltak på avløpsnettet for å kunne håndtere økt nedbør som følge av klimaendringer, redusere forurensningsutslipp og legge til rette for byvekst.


Det er lagt mye innsats i å drifte vegnettet, inklusive gang- og sykkelveger, slik at kravene til luftkvalitet overholdes og at målene i Miljøpakken kan nås. Brukertilfredsheten med vegene har økt i brukerundersøkelsene de siste årene som følge av denne innsatsen.


I 2022 planlegges det en omfattende oppgradering av Marinen, som er et av de mest brukte friområdene og en av få grønne parker i byens sentrum. Prosjektet er planlagt gjennomført som et utslippsfritt anlegg. Også Bakklandstorget skal oppgraderes og det vil etableres en såkalt lommepark i bakkant av minnesmerket over Otto Nielsen.


I 2022 skal kommunen innhente nye tilbud på vinterdrift av kommunal veg. Dette utgjør en usikkerhetsfaktor for fremtidige kostnader knyttet til brøyting, salting og strøing. Det er et stort etterslep på vedlikehold av kommunal vei. Kartleggingen av tilstanden avsluttes i 2021, og det vil legges en vedlikeholdsplan fra 2022 basert på denne.


Kommunen tester for tiden fjernavlesning av vannmålere i to områder i byen. I 2022 vil det vurdere om dette skal gjøres i hele kommunen.

Økonomiske nøkkeltall

Regnskapet for 2020 viser et mindreforbruk for tekniske tjenester, men det skyldes regnskapstekniske forhold knyttet til koronaoverføringer. Både vinterdriften og Analysesenteret gikk med betydelige merforbruk. Prognosene for 2021 er at vinterdriften er i balanse, men at at det fortsatt er et betydelig merforbruk på analysetjenester.

Figur 24-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2018 og 2019 kun gamle Trondheim, og 2020 og 2021 er påvirket av koronapandemien.

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 24-1 viser indikatorer for Trondheim og ASSS-kommunenes ressursbruk innenfor tekniske tjenester. Hensikten med tabellen er å få fram likheter og forskjeller mellom Trondheim og ASSS-kommunene. De ulike kategoriene er omtalt på asss.no: https://www.ks.no/asss-hjem/kostra-begrepene/

KOSTRA-tallene indikerer at Trondheim kommune sin vann- og avløpstjeneste drives godt. Kommunens score er blant de beste i ASSS-samarbeidet og er på toppen i Norsk Vann sin sammenligning av medlemskommunene. Den viser at Trondheim leverer best kombinasjon av pris og kvalitet på sine VA-tjenester.


På avfallsområdet scorer kommunen noe dårligere enn ASSS-snittet når det gjelder materialgjenvinning. Etter oppstarten av nytt utsorteringsanlegg (SESAM) vil andelen som gjenvinnes øke betydelig.

Trondheim kommune bruker en del mindre enn ASSS-snittet på parker, grøntområder og byrom. Stavanger, Bergen og Oslo bruker betydelig mer enn Trondheim på dette området.

Innenfor ASSS-samferdsel blir tallene stadig bedre, da vi i større grad får samkjørt praksis og definering av regnskapsføringene. Men vi har fremdeles utfordringer med dårlig kvalitet på vegregistrene og ulik standardbruk kommunene i mellom. Det gjør at vi har kvalitetsutfordringer i sammenligning av tallmaterialet mellom kommunene. Dette er noe medlemskommunene fortsatt vil samarbeide om for å forberede.

Renhold av veg er definert som feiing av kommunal veg, søppeltømming, fjerning av grafitti og støvdemping. Tallene viser at på vegrenhold ligger vi godt under kostnadsnivået til Oslo og Bergen, og rundt snittet til de 10 ASSS kommunene vi sammenligner oss med.

På vinterdrift ligger Trondheim fremdeles i det øvre sjiktet når det gjelder kostnader. Men etter at tallmaterialet har blitt bedre, har ikke Trondheim lenger den høyeste kostnaden. Det er flere kommuner som er på omlag samme nivå. Geografi og klima er avgjørende og med vår beliggenhet og betydelige temperaturforskjeller så er det naturlig at Trondheim ligger høyt på vinterdrift.

Relevante lenker