Eiendomsskatt, gebyrer og brukerbetalinger

Gebyr- og avgiftsfinansierte områder

Prisen på mange kommunale tjenester skal beregnes etter prinsippet om selvkost. Det betyr at kommunen ikke kan kreve mer i betaling enn hva det koster kommunen å tilby tjenesten. Dette gjelder renovasjon, vann og avløp, slam, plan- og byggesaksbehandling, kart- og delingsforretning, eierseksjonering og feietjenester. For renovasjon er det et lovkrav at selvkost skal danne grunnlaget for innbyggernes gebyrer. For de andre tjenestene er det ikke pålagt med full kostnadsdekning, men selvkost er gitt som øverste ramme for gebyrinntektene.

Selvkostprinsippet som finansieringsmetode betyr at en selvkostkalkyle ligger til grunn for hva en tjeneste kan prises med. Det finnes egne retningslinjer for å beregne selvkost for kommunale betalingstjenester. Det innebærer blant annet at kommunen må etterkalkulere de reelle kostnadene innenfor de aktuelle tjenesteområdene for å føre kontroll med at gebyrinntektene ikke overstiger kommunens egne kostnader med å produsere tjenesten.

Selvkostprinsippet praktiseres over en tre- til femårsperiode. Det innebærer at resultat til selvkostområdene hvert år settes av på et såkalt selvkostfond og går inn i selvkostberegningen de påfølgende årene. Innenfor selvkostområdene som sokner til det tekniske området (vann, avløp, renovasjon, feiing og slam) kan man ha negative selvkostfond, mens innenfor selvkostområdene som tilhører plan- og bygningstjenester er det ikke tillatt med negative selvkostfond og et negativt fondsresultat må derfor belastes bykassen. Tabellen under viser kommunedirektørens forslag til endring i gebyrer i 2022.

For en nærmere omtale og begrunnelse for de foreslåtte gebyrendringene henvises til tjenestekapitlene for tekniske tjeneste (kapittel 24) og plan- og bygningstjenester (kapittel 23). I de to gebyrsakene for tekniske tjenester og gebyrsaken til plan- og bygningstjenester, som sendes fram parallelt med handlings og økonomiplan 2022-2025 redegjøres det nærmere for endringene.

Avgifter knyttet til kart- og plantjenester samt leie av offentlig grunn foreslås økt med forventet lønns- og prisstigning, 2,5 prosent. For en nærmere redegjørelse for nivå og endring på de ulike tjenestene kommunen selger innenfor grunnutleie henvises til avgiftssaken som legges fram parallelt med budsjettet.

Piggdekkgebyr

Piggdekksesongen varer i sesongen 21/22 fra 1. november 2021 til og med 24. april 2022.I forskriften for innføring av piggdekkgebyr i Trondheim er gebyrsonen definert til å være Trondheim kommunes grense.

For biler med tillatt totalvekt på 3500 kilo eller mer, skal gebyrsatsene oppgitt i tabellen ovenfor dobles. Satsene for piggdekkgebyr er bestemt i nasjonal forskrift og kan ikke endres av bystyret.

Parkeringsavgifter

I vedtatt økonomiplan er det budsjettert med en økning i parkeringsinntektene på 9 millioner kroner fra 2021 til 2022. I tråd med formannskapets vedtak juni er det parallelt med budsjettet lagt fram politisk sak der det redegjøres for finansieringsbehovet og hvordan det kan dekkes inn. Kommunedirektøren foreslår i saken en økning i parkeringsavgiftene med 30 prosent i 2022.

Forventet husleieutvikling i de kommunalt disponerte boligene

Kommunedirektøren foreslår at husleienivået i de kommunalt disponerte boligen justeres i tråd med anslått endring i konsumprisindeksen for 2021, 2,8 prosent. En nominell endring i tråd med konsumprisindeksen er forankret i husleieloven og betyr at det ikke er lagt opp til noen generell reell økning i husleieprisene i 2022.


Endringer gjelder satsene som benyttes i beregningen av husleie. Endringer av husleien i det enkelte leieforhold kan avvike fra dette, avhengig av tidspunktet for forrige husleieendring i det aktuelle leieforholdet.