Om helse- og omsorgstjenester

Om tjenestene

Helse- og velferdskontor

Trondheim har to helse- og velferdskontor. De forvalter kommunale helse- og omsorgstjenester ved å gi råd og veiledning, vurdere behov, behandle søknader og fatte vedtak om helse- og velferdstjenester. Kontorene er kommunens koordinerende enheter med overordnet ansvar for arbeidet med individuell plan, opplæring og veiledning av koordinatorer.

Helsetjenester

Helsetjenestene har ansvar for helsefremmende og forebyggende innsats, behandling og rehabilitering i aldersgruppene fra 18 år og oppover.

Legetjenester

Legevakta er et døgnåpent tilbud for innbyggerne ved akutt sykdom eller skade hvor behandling ikke kan vente til fastlegen har åpent. Mellom kl. 15.30 og 08.00 hverdager og hele døgnet i helgene og høytidene betjener Legevakta i Trondheim også kommunene Malvik, Melhus og Midtre Gauldal.

Fastlegetjenestene i Trondheim består av ett kommunalt fastlegekontor, i tillegg til 186 individuelle avtaler med privatpraktiserende fastleger fordelt på antall 38 legesentre. Kommunen organiserer kommunale legetjenester til pasienter i sykehjem, i helsehus, og i helsestasjons- og skolehelsetjenester. Kommunen drifter regionalt kontor for allmennleger under spesialisering i Trondheim (ALIS-kontor).

Ny helseenhet fra 2022

Fra 1.1.2022 samles ulike lærings- og mestringstilbud i en ny enhet. Den nye enheten vil omfatte Friskliv og mestring, Olavsgården, Infosenter for seniorer og Ressurssenter for demens i tillegg til ulike tilbud for lavterskel psykisk helsehjelp.

  • Friskliv og mestring i Helse- og arenabygget i Granåsen gir tilbud til personer som ønsker støtte til endring av levevaner og bedre mestring i hverdagen.

  • Olavsgården ivaretar dagrehabilitering og ulike lærings- og mestringstilbud for personer med langvarige helseutfordringer og drives i tett samarbeid med brukerorganisasjoner.

  • Infosenter for seniorer tilbyr blant annet forebyggende og helsefremmende hjemmebesøk til alle 80 åringer som ikke mottar kommunale omsorgstjenester. Pårørende og helsepersonell kan også ta kontakt for råd, veiledning og informasjon.

  • Ressurssenter for demens gir råd, veiledning og gjennomfører kurs for pasienter og pårørende og er også kommunens kompetansesenter på demens.

Helsetjenester til særskilte grupper

Kommunen yter lege- og helsetjenester til flyktninger og til innsatte i fengselet.

Vi har et eget vaksinasjons- og smittevernkontor som har hovedansvar for kommunens smittevernarbeid, tuberkulosekontroll, utenlandsvaksinasjon og reisemedisinsk rådgivning. Tjenesten har en særlig viktig rolle i den pågående koronapandemien.

Ergoterapitjeneste, fysioterapitjeneste og oppsøkende rehabiliteringsteam

Er byomfattende helsetjenester som samhandler tett med andre enheter, sikrer tverrfaglige tjenester og bidrar til at flere får tilbud om rehabilitering. Fysioterapitjenesten har i tillegg til fast ansatte kommunal driftsavtale med selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter.

Aktivitetstilbud for hjemmeboende

Aktivitetstilbudene for hjemmeboende eldre ble 1.1.2021 samlet i en byomfattende enhet. Tilbudene består av ulike lavterskeltilbud og sosiale møteplasser lokalisert i bydelene og aktivitetstilbud for hjemmeboende personer som har vedtak om aktivitetstilbud. I tillegg driver Trondhjems Hospital og Bakklandet Menighets Omsorgssenter aktivitetstilbud på vegne av kommunen.

Hjemmetjenester

13 enheter for hjemmetjenester gir helse- og omsorgstjenester i innbyggernes hjem på dag og kveld, fra enkle oppdrag til omfattende tiltak over tid. Alle pasienter får oppnevnt en fast kontaktperson (primærkontakt) som er ansvarlig for oppfølgingen.

Trygghetspatruljens nattpatrulje er kommunens hjemmetjeneste på natt, og ivaretar alle planlagte oppdrag i alle bydeler. I tillegg rykker de ut ved ikke planlagt behov for helsehjelp. Vaktsentralen er svartjeneste/telefonmottak for hele hjemmetjenesten kveld/natt/helg/høytid. Svartjenesten mottar og følger opp alle utløste trygghetsalarmer og varsler fra annen velferdsteknologi som GPS og digital avstandsoppfølging i hjemmet, og vurderer hvilke oppdrag Trygghetspatruljen skal rykke ut på.

Hjemmehjelpstjenesten gjennomfører husholdningsoppgaver for innbyggere som midlertidig eller varig ikke mestrer dette selv.

Helsehus

Kommunens tre helsehus har i alt 216 korttidsplasser for avlastning, medisinsk observasjon og behandling, rehabilitering og plasser for spesialisert etterbehandling innen hjertesvikt og palliasjon. Øya helsehus har i tillegg 25 interkommunale plasser for øyeblikkelig hjelp døgntilbud og et ambulerende palliativt team innen lindrende behandling.

Kommunen har også tilbud om korttidsopphold for personer med psykiske helseutfordringer, se kapittel 18 for mer informasjon.

Helse- og velferdssenter

Kommunen har 23 helse- og velferdssentre fordelt på 28 lokasjoner, med 1196 sykehjemsplasser og 352 boliger med heldøgns omsorg (HDO-boliger). Tilbudet er tilrettelagt for personer med kognitiv svikt og for personer som har et stort behov for tilsyn, omsorg og oppfølging gjennom hele døgnet. 20 av helse- og velferdssentrene er sertifisert som livsgledehjem. Det er planlagt sertifisering av henholdsvis Klæbu, Risvollan og E.C.Dahls i løpet av perioden.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 20-1 viser budsjett- og regnskap for helse- og omsorgstjenestene i perioden 2018-2020, vedtatt budsjett og prognose på regnskap for 2021 og kommunedirektørens forslag til netto driftsbudsjett for 2022. Perioden 2018-2019 viser tall for gamle Trondheim, mens 2020-2021 viser tall for nye Trondheim kommune inklusive effekten av koronapandemien.

Avviket mellom vedtatt budsjett og prognose i 2021 gjelder i all hovedsak merkostnader knyttet til koronapandemien. For 2021 er forventede koronakostnader lik 258 millioner kroner. Dette tilsvarer 107 millioner kroner utover innvilgede budsjettmidler.

Figur 20-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2018 og 2019 kun gamle Trondheim, og 2020 og 2021 er påvirket av koronapandemien.


Figur 20-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i 2020

Sammenligning med andre kommuner

Tabellen under viser relevante nøkkeltall for et utvalg av ASSS-kommunene. Under koronapandemien har mange kommuner hatt betydelig kostnadsøkning som følge av smitte og sykdom. Sektoren har også hatt økte kostnader og tapte inntekter som følge av tiltakene som er satt inn for å begrense spredningen eller slå ned smitten. Det er usikkert hvordan dette påvirker sammenligningsgrunnlaget.

*Effektivitetsindeksen sier noe om hvor mye tjenester Trondheim kommune får ut av tilgjengelige ressurser sammenlignet med de andre ASSS-kommunene. En indikator større enn 1 tilsier at Trondheim kommune er mer effektiv enn snittet av ASSS-kommunene. **Ressursbrukindikatoren viser at Trondheim kommune i 2020 brukte 928 kroner mindre per innbygger enn landsgjennomsnittet på pleie og omsorgstjenester.