Idrett og friluftsliv

Forslag til investeringsbudsjett

Innenfor kommunedirektørens forslag til investeringsramme for området er det ikke mulig å fullt ut innfri periodemålene og alle politiske vedtak. Prioriteringene i forslag til handlings- og økonomiplan gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene og planene for området, men også andre forhold kan spille inn.

I forslag til handlings- og økonomiplan 2022-2025 har kommunedirektøren prioritert utbygging av Granåsen for å følge opp utbyggingsfase 2 og hopparenaen, jamfør bystyresak 42/21.

I investeringsbudsjettet for 2022 på 472,2 millioner kroner foreslår kommunedirektøren at det avsettes 407 millioner kroner til idrettsformål, 38 millioner kroner til friluftstiltak og 27 millioner kroner til nærmiljøanlegg.

Tabell 29-4 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor tjenesteområdet idrett og friluftsliv i perioden 2022-2025. Tabell 29-5 viser samlet finansiering av investeringsprosjektene for idrett og friluftsliv i perioden 2022-2025, mens forslag til finansiering per prosjekt framgår i kapittel 3 - Forslag til investeringer og finansiering 2022-2025.

1. Investeringer friluftsliv og grønne områder (PFG)

Dette gjelder de tidligere postene badeplasser, erverv friområder, turveier og turløyper og oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder (PFG). Oppfølging av tiltak er i tråd med vedtak i bystyresakene 146/17, 243/20 og sak 184/20, samt formannskapssak 225/21. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 37,2 millioner kroner til tiltak i fireårsperioden.

2. Tursti langs Nidelva til Klæbu

Grunnet omfattende arbeid knyttet til trasevalg kan et endelig planforslag for Nidelvstien bli noe forsinket i henhold til plan- og bygningslovens prosesskrav. Kommunedirektørens ambisjon er å levere komplett planforslag i løpet av 2021. Kommunedirektøren vil komme tilbake til nærmere kostnadsberegning og finansiering når trasévalg er nærmere avklart som del av det pågående reguleringsarbeidet. Kommunedirektøren utreder også mulighet for å forsere utbygging av strekningen mellom Øvre Leirfoss og Kveitabekken før reguleringsplanene er vedtatt. Total kostnadsramme er 41,2 millioner kroner, og kommunedirektøren foreslår å bevilge de resterende 33,6 millioner kroner fordelt med 3,6 millioner kroner i 2022 og ti millioner kroner på hvert av årene 2023-2025.

3. Nærmiljøanlegg

Det er et vedvarende behov for etablering av nærmiljøanlegg for egenorganisert fysisk aktivitet. Kommunedirektøren foreslår å videreføre ordningen med midler til nærmiljøanlegg; jamfør kommunedirektørens orientering til formannskapet i sak 391/20. Midlene omfatter blant annet Marinen trimpark og buldrestein, Buranbanen aktivitetspark, Jernbanebyen aktivitetspark, Dalgård trimpark og oppfølging av utført aktivitetssletteutredning. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3,7 millioner kroner hvert år i perioden.

4. Mindre investeringer idrett

Innenfor idrett- og friluftslivsområdet er det behov for en årlig budsjettpost for å håndtere mindre og eventuelt uforutsette utfordringer/må-prosjekter i løpet av året. Kommunedirektøren foreslår å legge inn 2,7 millioner kroner årlig til mindre investeringer.

5. Utendørs skateanlegg

Bystyret vedtok i sak 109/20 å bevilge to millioner kroner til prosjektering og 20 millioner kroner til bygging av et utendørs skateanlegg. Kommunedirektøren anslår at totalkostnad for anlegget er 24 millioner kroner, der de siste to millioner kroner finansieres fra antatte spillemidler til prosjektet. Formannskapet vedtok i sak 262/18 at skateparken skal plasseres i Regnbueparken. Søknaden til bane NOR om godkjenning av tiltak innenfor sikkerhetssonen er ferdig behandlet, men har medført forsinkelse i prosjektet. Noe midler er allerede medgått til prosjektering mm, og kommunedirektøren foreslår, i tråd med bystyrets avsetning, å bevilge de resterende 22,8 millioner kroner til prosjektet i 2022. Totalkostnad for anlegget er usikkert inntil anbudsprosessen er gjennomført. Konkurransegrunnlaget er nå på anbud. Ambisjonen for byggestart er våren 2022. Kommunedirektøren vil komme tilbake med en egen sak om skateparken når kostnaden er nærmere klarlagt.

6. Leangen idrettspark: Nye lyskastere, kabler og trafo til hurtigløps- og bandybanen

Dagens belysning på hurtigløps- og bandybanen på Leangen er ikke tilfredsstillende og eksisterende lyskastere må skiftes ut da de er utdaterte (jamfør omtale av dette for bystyret i sak 97/21). Med et moderne lysanlegg er det potensiale for besparelser i energibruken på anlegget. Kommunedirektøren anbefaler derfor at det gjøres en helhetlig rehabilitering av lysanlegget. De totale kostnadene er foreløpig usikre, og kommunedirektøren foreslår å legge inn 7,5 millioner kroner til arbeidet i 2022. Kommunedirektøren vil legge fram sak om gjennomføring, kostnader med mer for rehabiliteringen når dette er nærmere klarlagt.

7. Bydelsbasseng Øst

Formannskapet bevilget 435 000 kroner til programmering/rom- og funksjonsprogram for bydelsbasseng øst på Moholt i sak 45/21. Programmet vil berede grunnen for en plan- og designkonkurranse. Utredningen skal gi kommunen svar på behovet for programmering og mulig sambrukspotensiale for et nytt bydelsbasseng. Kommunen samarbeider i denne prosessen med Sit for å utrede sambrukspotensialet på tomten.

Basert på de senere års erfaring med reguleringsplaner anslår kommunedirektøren som et grovt estimat at reguleringsplanarbeidet for et bydelsbasseng øst på Moholt vil ha en kostnadsramme på 2-3 millioner kroner. En plan- og designkonkurranse med honorering vil gi ytterligere kostnader, men kan gjøre forprosjektfasen mindre omfangsrik og et generelt bedre utformet prosjekt. Et grovt tidlig kostnadsanslag for bygging av bydelsbassenget er 300 millioner kroner (2015-kroner). Erfaringsmessig tar utarbeidelsen av en reguleringsplan om lag et-to år fra formell planoppstart til planen er vedtatt.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 2,5 millioner per år i 2024 og 2025 til planlegging av bydelsbasseng Øst.

8. Ny ishall

I vedtatt handlings- og økonomiplan 2021-2024 er det satt av seks millioner kroner i 2024 for å starte opp arbeidet med ny ishall i Tiller idrettspark. Formannskapet har i tillegg bevilget to millioner kroner til reguleringsplanarbeidet, jamfør sak 45/21. Skisseprosjekt for ishallen er lagt ut på anbud, og arbeidet med dette forventes å være i gang i løpet av oktober 2021. Resultatet av skisseprosjektet og nærmere kostnadsberegninger for ishall på Tiller legges fram for formannskapet når dette er klart.

Et foreløpig og grovt kostnadsoverslag for ishallen er 306 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår at oppstartsmidler på seks millioner kroner til prosjektet forskyves fra 2024 til 2025.

09. Vassfjelløypa

I intensjonserklæringen mellom Trondheim og Klæbu kommuner er det fastslått at det skal etableres skiløype fra Tiller til Vassfjellet - Vassfjelløypa. Utarbeiding av forslag til reguleringsplan som grunnlag for bygging av sti og skiløype er nå i sluttfasen.

I vedtatt handlings- og økonomiplan ligger det inne 13,7 millioner kroner til prosjektet. Kommunedirektøren regner med å benytte om lag sju millioner kroner til og med 2021, og foreslår at de resterende 6,7 millioner kroner bevilges i 2022.

10. Østmarkneset kaianlegg

Det vises til formannskapssak 155/18 om konseptutredning av bryggeanlegg på Østmarkneset og ramme for videre arbeid. I sak om årsoppgjøret 2017 bevilget bystyret 14 millioner kroner til igangsetting av arbeider med et bryggeanlegg på Ladekaia - Østmarkneset kaianlegg (sak 100/18). Arbeid med reguleringsplan for Østmarkneset er i gang. I etterkant av vedtatt reguleringsplan vil kommunedirektøren legge fram sak om kostnader for ulike brygge- og moloalternativer og hvilke andre tiltak som bør gjennomføres for å støtte opp om denne utviklingen. Kommunedirektørens vurdering er at bryggeanlegget innebærer en stor investering, og at det må fullfinansieres før man kan anbefale oppstart av prosjektet. Kommunedirektøren vil i løpet av høsten 2021 legge fram sak som beskriver dette og videre utredningsbehov mer inngående.

Av de bevilgede 14 millioner kroner antas at 4,1 millioner kroner påløper til og med 2021. Kommunedirektøren foreslår å bevilge de resterende 9,9 millioner kroner i 2022 for å gjennomføre tiltak for å bedre infrastruktur og universell utforming på dagens anlegg. Tiltakene handler om å bygge et nytt pumpehus for vann og avløp for å betjene publikumsfasilitetene på Østmarkneset, å bygge et heishus med utsiktsplattform fra platået og ned til Ladekaia for bedre adkomst for varer og mennesker med nedsatt bevegelsesevne og til slutt den største investeringen; sikre et bryggeanlegg for rutegående sjøtransport på Østmarkneset.

11. Oppgradering av lysløyper

Kommunedirektøren beskrev utfordringene knyttet til idrettslagenes lysløyper i sak 82/18, og har i 2020-21 i nært samarbeid med idrettslagene kartlagt lysløypenes kvalitet og kostander ved oppgradering. Ved behandling av sak om første økonomirapport 2020 (sak 109/20) vedtok bystyret å bevilge ti millioner kroner til oppgradering av lysløyper. Deler av arbeidene legges ut på anbud september/oktober 2021. Ut fra forventet framdrift foreslår kommunedirektøren at 6,7 millioner kroner av bystyrets bevilgning overføres til 2022 for sluttføring av arbeidene.

12. Skistua Markaportal - nytt servicebygg

Ved behandling av sak om første økonomirapport 2020 (sak 109/20) vedtok bystyret å bevilge fem millioner kroner til Skistua markaportal - nytt servicebygg. Kommunedirektøren er i dialog med Stiftelsen Skistua og Trondhjems Skiklub angående avtale om eierskap og framtidig bruk av nytt servicebygg tilknyttet Skistua.

Endelige kostnader for arbeidene vil bli klarlagt når prosjektet har vært ute på anbudsforespørsel. Av de bevilgede fem millioner kroner er 0,7 millioner kroner påløpt så langt. Kommunedirektøren foreslår at de resterende 4,3 millioner kroner bevilges til prosjektet i 2022.

Kommunedirektøren vil legge fram sak om prosjektet når juridiske/avtalemessige og økonomiske forhold er nærmere klarlagt.

GRANÅSEN IDRETTSPARK

Granåsen idrettspark videreutvikles som et helårs hverdagsanlegg tilrettelagt for trening og konkurranser, barn og unge, paraidrett og store konserter. Anlegget skal utvikles som et moderne idrettsanlegg rustet til store arrangementer som World Cup og VM på ski, med særlig vekt på nordiske grener og skiskyting.

Fotballhall i Granåsen har blitt omtalt i en rekke politiske vedtak. Kommunedirektøren vil komme tilbake med en sak som redegjør for prosessen med en fotballhall og forslag til videre retningsvalg arbeidet, da det er viktig å avklare om det skal realiseres en fotballhall i Granåsen til bruk under VM på ski 2025 for å oppnå en synergi der hallen avlaster behov for provisorier under VM. Grove tidligfase kostnadsestimater for en fotball, avhengig av størrelse, er 150-200 millioner kroner. Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å prioritere midler til en fotballhall i Granåsen i denne handlings- og økonomiplanen.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 397 millioner kroner i 2022, 117 millioner kroner i 2023 og 20 millioner kroner i 2024 til Granåsen idrettspark (se omtaler i de følgende punkt 13-18).

13. Granåsen idrettspark fase 2 inklusive hopparena

Bystyret vedtok i sak 42/21 en kommunal investeringsramme på 620 millioner kroner for Granåsen idrettspark, og i tillegg 67 millioner kroner til kombinert sambruksbygg med skytehall og arenabygg hopp.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 368,3 millioner kroner i 2022 og 75 millioner kroner i 2023.

14. Fiber/teknologi Granåsen

Det er økende krav til kapasitet og leveringssikkerhet for strøm og fiber i et anlegg som Granåsen. Det planlegges derfor at legging av fiber inn i anlegget skal skje fra to separate steder for å ivareta leveringssikkerhet. Granåsen er også tiltenkt som testlab for forskning og utvikling, noe som vil medføre behov for avgreninger fra fibernettet på hensiktsmessige steder i Granåsen. Det legges også opp til nettforbindelse fra to steder inn i anlegget, med tanke på driftssikkerhet under arrangement. Arbeidet fortsetter og kommunedirektøren foreslår å bevilge to millioner kroner i 2022 til sluttføring av arbeidet.

15. Rekkefølgekrav Smistadveien/områdeplan

Bystyret vedtok i sak 71/16 områdeplan for Granåsen skisenter. I Handlings- og økonomiplan 2019-2022 ble det avsatt 140 millioner kroner til rekkefølgekrav. Detaljregulering av område knyttet til fase 1 og 2 ble vedtatt av bystyret i sak 205/18.

Kommunedirektørens oppdaterte kostnadsanslag for rekkefølgekrav i reguleringsplan for området, beskrevet for bystyret i sakene 205/18 og sak 7/19, viser at avsatt budsjettramme til veianlegg og teknisk infrastruktur i Granåsen er for lav. Kommunedirektøren har dialog med fylkeskommunen, som eier Kongsvegen, om det reelle behovet for to nye rundkjøringer og langsgående kollektivfelt imellom, der flere busser kan stoppe samtidig.

Forutsatt bystyrevedtak om omregulering eller at dispensasjon fra rekkefølgebestemmelsene vedtas, vil rekkefølgekrav delvis kunne realiseres innenfor opprinnelig ramme der det p.t er udisponerte midler på 27 millioner kroner. Kommunedirektørens foreløpige anslag er at det da mangler rundt 23-50 millioner kroner for å innfri rekkefølgekravene. I forhold til tidligere avsetninger foreslår kommunedirektøren å bevilge 23 millioner ekstra i forslag til Handlings- og økonomiplan 2022-2025. Kommunedirektøren kommer tilbake med oppdaterte kostnadsprognoser i forbindelse med plansak for utbyggingsfase 3 (området i sivilforsvarsleiren).

Kommunedirektøren foreslår å fordele en total investering på 174,3 millioner kroner (etter intern samordning i porteføljen for Granåsen, inklusive tidligere realisert tilliggende skibru og nasjonsområder ved Smistadvegen) knyttet til rekkefølgekrav, sist behandlet i formannskapssak 233/20. Kommunedirektøren foreslår å bevilge ti millioner kroner i 2022 og 20 millioner kroner hvert av årene 2023 og 2024 til gjenstående rekkefølgekrav i Smistadvegen og Kongsvegen.

16. Granåsen: Overordnet løpende planlegging (utvikling, prosjektering, prosjektledelse) og reguleringer

Planlegging av utbyggingen i Granåsen pågår. I 2019 ble byggingen av Granåsen øst (rulleskiløype) og ny skibru over Smistadvegen ferdig. I 2020 ble Granåsen helse- og arenabygg sluttført.

Bystyret besluttet i sak 125/18 at Trondheim skal søke om å få arrangere VM på ski i 2025. 3. oktober 2020 ble Trondheim tildelt arrangementet. Dette har medført fortsatt behov for midler tilknyttet planlegging, utvikling og prosjektering av anlegget. I handlings- og økonomiplan for 2020-2023 ble det avsatt fire millioner kroner per år i 2020 og 2021 for å kunne fortsette planleggingen av utbyggingen. Det er også behov for midler i 2022 og 2023 for oppfølging og styring av prosjektene på overordnet nivå, og kommunedirektøren foreslår å bevilge 2 millioner kroner i 2022 og 1,6 millioner kroner i 2023. Det er avgjørende for å lykkes med utbyggingen at utredningsarbeid og aktiv styring skjer tidlig nok til å sikre god og helhetlig gjennomføring av av delprosjektene.

Driftsstasjon bydrift og skileik rekrutt/basisanlegg

I forbindelse med utbyggingen av Granåsen har hovedfokus til nå vært på VM-anleggene. Delprosjekter som ikke har vært like tidskritisk, men som likevel er viktige for helhetlig drift og bruk av Granåsen som inngangsportal til Bymarka, er driftsstasjon med garasjer for bydrift og skileik rekrutt/basisanlegg, Høgåsen. Disse er nevnt i tidligere saker, men ikke tidligere funnet rom for i handlings- og økonomiplaner. Kommunedirektøren foreslår nå å prioritere følgende prosjekter i forslag til handlings- og økonomiplan 2022-2025:

17. Granåsen: Driftsstasjon bydrift

Bystyret ba i sak 42/21 kommunedirektøren om å legge fram sak om framtidig realisering og finansiering av driftsbygg med nye garasjer i Granåsen. Mulighet for bygging av nytt driftsbygg for maskinparken til Trondheim bydrift er tidligere beskrevet i sak 378/20. Ny driftsgarasje er i tråd med kostnadsoppsettet i bystyresak 44/19.

Eksisterende driftsgarasje er forutsatt revet i gjeldende reguleringsplan, noe som vil tilgjengeliggjøre området ved rekruttanlegget og skape bedre kontakt mellom Granåsen og marka. Dagens garasje i Granåsen er en enkel garasje uten varme, og som er for liten til å huse dagens maskinpark. Trondheim bydrift besitter en verdifull maskinpark til bruk i Granåsen og Bymarka. Mangel på oppvarmet garasje gjør at nødvendig ettersyn og enkelt vedlikehold periodevis ikke lar seg gjennomføre på vinterstid.

En ny garasje vil bedre drift og ettersyn av kostbare maskiner. Tråkkemaskiner og snøscootere vil kunne kjøre rett ut på ren snøsone i Litjåsen, og derfra videre inn i marka eller via skibru til skistadion. Driftsbygget blir da en integrert del av de sammenhengende rene sonene med snø i anlegget, og strøsand og grus i belter på maskinene vil ikke dras med inn i løypene og ut på skistadion.

Et nytt driftsbygg med ny lokalisering vil lette nødvendig ettersyn og enkelt vedlikehold av driftsmaskiner, øke trafikksikkerheten og bidra til god kontakt og sammenheng mellom Granåsen idrettspark, rekruttanlegget og eventuell framtidig skileik. Et nytt garasjeanlegg med oljeutskiller vil bedre HMS og gi redusert miljøbelastning ved nødvendig renhold, ettersyn og vedlikehold av motoriserte driftsmaskiner. I tillegg vil et nytt driftsbygg inneholde areal som samler Trondheim bydrifts behov for nødvendig lagring av diverse utstyr.

Foreløpig estimeres en kostnad på 25 millioner kroner, der kommunedirektøren foreslår å bevilge 15 millioner kroner i 2022 og ti millioner kroner i 2023.

18. Skileik rekrutt/basisanlegg, Høgåsen

Et anlegg for skileik ved Høgåsen er sist beskrevet i bystyresak 44/19. Skileik er nå tenkt vest for de minste hoppbakkene K5 og K10 i rekruttanlegget. Området har et stort potensiale for etablering av skileik som et overgangsledd mellom idrettsanlegget og turområdene i marka. Etter innspill fra idretten sees det derfor på muligheten for å etablere et område for vinteraktiviteter med skileik og skicross i tilknytning til rekruttanlegget.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge ti millioner kroner til tiltaket i 2023. Kommunedirektøren vil komme tilbake med en egen sak om skileik med mer i Høgåsen.