Eiendomstjenester

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FN sine bærekraftsmål som er mest relevant for eiendomstjenester og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FN sine 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 9. Industri, innovasjon og infrastruktur

Mål 13. Stoppe klimaendringene

Delmål 9.4

Innen 2030 oppgradere infrastruktur og omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med mer effektiv bruk av ressurser og mer utstrakt bruk av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser.

Delmål 13.2

Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

For å nå bærekraftsmålene er det utarbeidet to styrende dokumenter, Miljøstrategi for bygg og Miljøkrav i byggeprosjekt. Disse legger grunnlaget for hvordan dagens og fremtidens eiendomsutvikling, forvaltning, drift og vedlikehold skal utøves i Trondheim kommune for å motvirke klimaendringer.

Dokumentene beskriver hvilke krav vi stiller til eksterne samarbeidspartnere. Som en av Midt-Norges største eiendomsbesittere skal vi gå foran og sette krav til en utøvelse av en klimavennlig eiendomspolitikk.

Periodemål

  • Gode miljø- og klimavennlige løsninger i alle deler av virksomheten.

Indikatorer

  • Prosent-andel av våre byggeplasser som er fossilfrie.

  • Årlig gjennomsnittlig grad av kildesortering for bygningsavfall og mengde kg avfall pr kvadratmeter for nybygg.

  • Gjennomsnittlig reduksjon av direkte og indirekte CO2 utslipp, gitt i klimagass- regnskapene for nybygg

  • Klimafotavtrykket til større investeringsprosjekter i Trondheim kommune (Mål: 30% reduksjon i forhold til sammenlignbare referansebygg under forutsetning av at livsløpskostnadene ikke øker vesentlig).

Periodemål

  • Smart eiendomsdrift gjennom innovasjon, økt digitalisering og automatisering.

Indikatorer

  • Vi skal gjennom energieffektivitet, overvåking, styring, ny teknologi og kostnadseffektive løsninger skal vi redusere spesifikt energiforbruk pr år i kWh/kvm med minimum 2%.

  • Vi skal i 2022 identifisere et pilotbygg for utprøving av nye teknologiske løsninger.

Mål 11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Delmål 11.1

Innen 2030 sikre at alle har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris.

Delmål 11.4

Styrke innsatsen for å verne og sikre vår felles kultur- og naturarv.

Delmål 11.7

Innen 2030 sørge for at alle, særlig kvinner og barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, har tilgang til trygge, inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Det arbeides kontinuerlig med å styrke tidligfasen i prosjektløpet for å sikre at det gjøres vurderinger rundt lokalitet som støtter opp under bærekraftsmålene.

I planperioden skal det gjennomføres en opplæring av prosjekteiere og prosjektledere for å bedre kunne ta gode valg tidlig i prosjektløpet.

Trondheim kommune skal arbeide for en klimanøytral eiendomsportefølje og utvikle helhetlige løsninger for bygg, energi og transport som bidrar til klimavennlig byutvikling.

Periodemål

  • Ivareta og utvikle kommunens verdier som grunneier og forvalter (areal og bygninger).

Indikatorer

  • Vi skal redusere antall ikke utleide kommunale boliger til 4,5% av den totale boligporteføljen.

  • 3.2. Vi skal benytte minst 85 prosent av vedlikeholdsbudsjettet til planlagt, verdibevarende vedlikehold og utskiftinger.

Periodemål

  • Gjennom investeringsprosessen møte kommunens behov for areal på kort og lang sikt.

Indikatorer

  • Andel kommunal grunn som er lagt til rette for arrangement - og som bidrar til økt aktivitet i Midtbyen og andre deler av kommunen.

  • Andel offentlig areal tilpasset alle brukergrupper - og utvikle dem på en måte som i størst mulig grad ivaretar brukerne.

  • Vi skal i 2022 ha tilstrekkelig areal til å få gjennomført planlagte prosjekter.

  • Vi skal oppdatere premissene i "Plan for areal til offentlige tjenester" minimum hvert 4. år.

  • Vi skal være en pådriver for sambruk og effektiv utnyttelse av arealene.

Delmål 9.1

Utvikle pålitelig, bærekraftig og solid infrastruktur av høy kvalitet for å støtte økonomisk utvikling og livskvalitet med vekt på overkommelig pris og likeverdig tilgang for alle.

Delmål 11.1

Innen 2030 sikre at alle har tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Kommunen involveres der det er hensiktsmessig i større byomformings- og transformasjonsprosjekter for å bidra til å sikre gode bomiljøer som støtter opp under bærekraftsmålene.

I planperioden arbeides det med Østmarka og Nyhavna.

Periodemål

  • Bidra aktivt til utvikling av prioriterte utbyggings- og byomformingsområder.

Indikatorer

  • Gjennomført parallelloppdrag for utvikling av arealer på Østmarka.

  • Vi skal innen utløpet av 2022 ha utarbeidet en gjennomføringsstrategi for Nyhavna og Østmarka.

  • 5.3. Vi skal involveres der det er hensiktsmessig i større byomformings- og transformasjonsprosjekter for å bidra til å sikre gode bomiljøer som støtter opp under bærekraftsmålene.