Næring, samferdsel, klima og miljø

Næring, samferdsel, klima og miljø skal være en pådriver for det grønne skiftet for innbyggere og offentlig og privat virksomhet. Trondheims sterke forsknings- og kunnskapsmiljø og fremoverlente næringsliv er byens fremste konkurransefortrinn. Det skal være motoren for at eksisterende næringsliv skal omstille seg, at innovative små bedrifter kan vokse, og at større selskaper ønsker å etablere virksomhet i Trondheim og regionen. Trondheim og Trondheimsregionen har potensial til å utvikle seg til et sterkt senter for grønn næring og industri.


Trondheim kommune skal være modig og gå foran for å legge til rette for vridning mot grønn konkurransekraft. De viktigste grepene er å fasilitere for samarbeid som styrker kunnskaps- og innovasjonsmiljøene i offentlig og privat virksomhet. Samferdselssatsingen skal spille sammen med øvrig byutvikling for å styrke effektiv og grønn transport. Dette legger til rette for næringsutvikling og attraktive bomiljøer. Trondheim kommune skal bruke innkjøpsmakten for å fremme innovasjon. Realisering av samferdselsprosjekter og næringsareal i Trondheim krever at Trondheim kommune jobber aktivt for å sikre nasjonale beslutninger. Tilsvarende må vi påvirke nasjonale myndigheter slik at lovverket gir lokalt handlingsrom for å fremme det grønne skiftet.

Hovedutfordringer

Det grønne skiftet

Den fundamentale omstillingen av Trondheimssamfunnet vil kreve at forbruket til hver innbygger og all virksomhet blir mer sirkulær og bærekraftig. Nasjonale virkemidler må legge bedre til rette for oppskalering av grønn og bærekraftig omstilling gjennom å oppdatere lovverket og økonomiske virkemidler. Overgangen til et grønnere næringsliv og en mer innovativ offentlig sektor, krever tettere samarbeid med næringslivet, myndigheter og høyt kvalifiserte forskere for å sikre global konkurranseevne.


Personbiltrafikken er økende. Det gir mer belastning på veiene, utfordringer for næringstransporten og flere ulemper som støy i boligområdene. Det er forventet at gods- og varetransporten vil øke betydelig fram mot 2050. For næringsutvikling er det spesielt viktig å avklare lokalisering av godsterminal og tilknyttet energistasjon til godsterminalen. Vi må se person- og varelogistikk i sammenheng og finne løsninger som gir effektiv transport, samtidig som lokalmiljøene bedres og støy reduseres. Alle skal ha tilgang til å delta i samfunnslivet, og det krever tilrettelegging av mange miljøvennlige former for persontransport. Miljøvennlig persontransport må være sosialt bærekraftig og vi må sørge for at mennesker med funksjonsnedsettelser som ikke kvalifiserer til HC bevis fremdeles kan delta.


Samarbeid mellom kommunen og fylkeskommunen

Gode samferdselsløsninger bidrar til by- og næringsutviklingen i Trondheim. Ansvaret for samferdselsløsningene er fordelt mellom stat, fylkeskommune og kommunen. Samarbeid mellom de tre er en forutsetning for å lykkes. Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune bruker mye tid og ressurser på å komme til enighet i spørsmål knyttet til utforming og finansiering av flere av de viktigste prosjektene i Miljøpakken.

Ta vare på lokalmiljø og kloden

FNs generalsekretær har erklært kode rød for menneskeheten og bystyret har erklært klima- og naturkrise. Vi må redusere klimagassutslippene. Hvis Trondheim klarer målsettingen om 80% reduksjon innen 2030 har vi ikke bare gjort vår del, men også vist andre at det er mulig.


Vi må også tilpasse oss et endret klima. Da må vi skjøtte og restaurere naturen for at den skal kunne dempe effektene. Det gjelder ikke bare truede og sårbare arter og områder. Vi må ta vare på naturen så den er robust. Som bonus gir naturen både helsemessige gevinster og mulig råstoff for produkter vi ennå ikke kjenner. Viktigst av alt er at naturens kompleksitet er fundamentet for en selvregulerende klode som danner vårt livsgrunnlag.


Lokalmiljøet har stor innvirkning på trivsel og folkehelsa. Vi har allerede en rekke institusjoner og boliger som er utsatt for støy. Kommende periode blir det viktig at samferdselsprosjekter og øvrig byutvikling reduserer støybelastningen.


Både næringsutvikling og samferdselsløsninger krever areal. Trondheims byutviklingsstrategi legger opp til at vi skal beholde arealer satt av til næringsformål langs hovedveinettet, klargjøre og fortette disse arealene. I tillegg må vi samarbeide i Trondheimsregionen om de virkelig store næringsarealene. Det er nødvendig å bygge smartere og mer arealeffektivt, for å hindre en bit-for bit utvikling som ofte går på bekostning av naturmangfold, landbruksnæringa, folkehelse og sosial bærekraft.

Strategier


Samarbeid om det grønne skiftet

Det går en linje gjennom forskning, utvikling, innovasjon, pilot og oppskalering av bedrifter. Trondheim kommune, som landets tredje største kommune, må være tydelig på hvordan vi ønsker å stimulere til at næringslivet bidrar til å løse samfunnsutfordringer. NSKM vil bidra til det grønne skiftet gjennom å bringe parter sammen og fasilitere samarbeid for at bedrifter og organisasjoner lærer av hverandre. Trondheim kommunes arbeid med næring- og samfunnsutvikling skjer i tett samspill med næringslivet, innovasjonsøkosystemet, FoU- og utdanningsinstitusjonene og andre eksterne aktører. Det politiske landskapet skal holdes godt informert om nye initiativ, muligheter og tilhørende behov.


Trondheim kommune investerer og handler for flere milliarder hvert år og er en betydelig markedsaktør. Innkjøp og investeringer skal brukes som et strategisk virkemiddel i det grønne skiftet. Krav styrer markedet i ønsket retning, og offentlige anskaffelser er et av de viktigste virkemidlene kommunen har for å understøtte innovative og miljøriktige løsninger. De store utfordringene for Trondheim kommune løses best gjennom samspill med næringslivet, og kommunen skal gjennom sine innkjøp og anskaffelser bevisst stimulere til innovasjon og grønn omstilling.


Trondheim blir påvirket av lokale, nasjonale og internasjonale krav og rammebetingelser. EU har laget et klassifiseringssystem for å fremme bærekraftige investeringer og forhindre "grønnvasking". NSKM forventer at klassifiseringssystemet vil skjerpe kriteriene for hva som regnes som grønne investeringer. I inneværende handlings- og økonomiplanperiode skal vi søke økt kunnskap rundt taksonomiens påvirkning på Trondheim kommune og innrette oss deretter for å fremme innovasjon og grønn konkurransekraft.


Samarbeid om byutviklingen

NSKM vil samarbeide tett med byutviklingsområdet, partnerne i Miljøpakken og Trondheimsregionen for å løse behovet for areal og infrastruktur. NSKM vil bidra med kompetanse innen næringslivets behov, overordnet samferdselsplanlegging, klima, landbruk, natur og folkehelse. I perioden skal byvekstavtalen reforhandles. Kommunedirektøren skal evaluere og vurdere styringssystemet i Miljøpakken og vurdere ansvarsfordeling mellom kommune, fylke og stat.