Næring og innkjøp

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål som er mest relevant for barnehage og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FNs 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Mål 9. Industri, innovasjon og infrastruktur

Mål 11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Mål 12. Ansvarlig forbruk og produksjon

Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Delmål 8.3

Fremme en utviklingsrettet politikk som støtter produktiv virksomhet, opprettelse av anstendige arbeidsplasser, entreprenørskap, kreativitet og innovasjon, og stimulere til formalisering av og vekst i antallet svært små, små og mellomstore bedrifter, blant annet ved å sørge for tilgang til finansielle tjenester.

Delmål 9.5

Styrke vitenskapelig forskning, oppgradere næringslivssektorenes teknologiske evne og kapasitet i alle land, særlig utviklingsland, herunder og innen 2030 ved å stimulere til innovasjon og ved en betydelig økning i antall ansatte innenfor forsknings- og utviklingsvirksomhet per million innbyggere, samt ved å øke bevilgningene til offentlig og privat forskning og utvikling.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Gründerstrategien er tydelig på viktigheten av kultur, kompetanse og kapital for å skape framtidas næringsliv. Innovasjon i næringsliv og i offentlig sektor er avgjørende for å sikre den framtidige velferdskommunen. Grønn konkurransekraft, byen som testarena, beholde de kloke hodene og å legge til rette for både startups og scaleups vil være viktige fokusområder framover.

For å befeste Trondheims posisjon som landets teknologihovedstad må innholdet i begrepet styrkes, fortrinnsvis ved at det stimuleres til økt antall teknologibedrifter.

For å gjøre næringslivet i bedre stand til å lykkes med overgangen til et grønnere og mer sirkulært samfunn, jobber Trondheim kommune aktivt med å bedre rammebetingelser for næringslivet. Et element i dette er å tilrettelegge byen som en testarena som gjør det mulig for næringsliv å eksperimentere med teknologi, regelverk og forretningsmodeller. Et eksempel er EU-prosjektet +CityxChange hvor Trondheim kommune bidrar gjennom å endre regelverket for fremtidens energimarked.

Periodemål

  • Trondheim kommune skal legge til rette for bærekraftige næringsetableringer for gründere og bedrifter.

  • Kommunen skal bidra til smart og bærekraftig samfunnsutvikling gjennom å gi lokalt næringsliv gode rammebetingelser, spesielt innenfor mobilitet og energiløsninger.

Delmål 8.2

Øke den økonomiske produktiviteten gjennom diversifisering, teknologisk modernisering og innovasjon, blant annet med vekt på lønnsomme og arbeidsintensive sektorer.

Delmål 9.4

Innen 2030 oppgradere infrastruktur og omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med en mer effektiv bruk av ressurser og større anvendelse av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser, der alle land gjør en innsats etter egen evne og kapasitet.

Delmål 11.3

Innen 2030 styrke inkluderende og bærekraftig urbanisering og muligheten for en deltakende, integrert og bærekraftig samfunnsplanlegging og forvaltning i alle land.

Delmål 12.5

Innen 2030 betydelig redusere avfallsmengden gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.

Delmål 17.17

Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og private og i det sivile samfunn, på grunnlag av partnerskapenes erfaringer og ressursstrategier.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Mat som attraktivitetsfaktor for å tiltrekke seg turister og tilreisende vil bli viktig i årene framover. Gjennom statusen som European Region of Gastronomy i 2022 har vi en mulighet til å gjennomføre et betydelig løft for Trondheim og Trøndelag på matfeltet. Matstrategien vil gi ambisjoner og retning i arbeidet for Trondheim kommune.

Kommunen har store ambisjoner om å styrke reiselivet og å tiltrekke seg store arrangement. Våre hoteller, Spektrum og anlegget i Granåsen gir oss en mulighet til store nasjonale og internasjonale arrangement. Dette krever en kunnskapsbasert og profesjonell tilnærming. Arrangementene er store løft som det er viktig å samarbeide godt om.

Innovasjonsdistriktet skal utvikles rundt sterke kunnskapsmiljøer. Det skal stimulere til tettere kobling mellom næringslivet, entreprenører, investorer og offentlige aktører med mål om vekst, arbeidsplasser og nye løsninger på nasjonale og globale utfordringer. Samtidig er det viktig å skape et attraktivt og levende byområde.

Næring og innkjøp styrker den sirkulære økonomien gjennom tilrettelegging for innkjøp av brukte møbler og redesign- og reparasjonstjenester. Trondheim skal gjennomføre en betydelig reduksjon av avfallsmengden gjennom tilrettelegging for gjenbruk av brukte møbler og materialer.

Periodemål

  • Trondheim skal være en aktiv pådriver for å få store arrangement til byen og stimulere til ringvirkninger for lokalt og regionalt næringsliv.

  • Trondheim skal utvikle et innovasjonsdistrikt i verdensklasse.

  • Offentlige anskaffelser skal bidra til innovasjon og utvikling av produkter, tjenester og sirkulære løsninger.

Indikatorer

  • Trondheim har en sterkere vekst i befolkning og sysselsetting enn andre norske storbyer

  • Regionen fortsetter å ha høyest andel FoU-midler per innbygger i Norge

  • Flere store arrangement med dokumenterbare ringvirkninger blir lagt til byen

  • Flere interne enheter og prosjekter bidrar konkret til næringsutvikling

  • Andel av kommunens anbudskonkurranser som bruker metodikk for innovative anskaffelser

  • Andel nyanskaffelser av møbler og byggematerialer reduseres gjennom å tilrettelegge for gjenbruk.

  • Andel konkurransegrunnlag, avtaleverk og kontrakter som tilfredsstiller gjeldende klima og miljøkrav