Økonomiske rammebetingelser

Økonomisk status

Økonomisk status ved inngangen til 2022

Ved fremleggelse av denne handlings- og økonomiplanen er den økonomiske situasjonen til kommunen god, men flere av kommunenes tjenesteområder har merforbruk og problemer med å tilpasse driften til budsjettet.

Siste prognose for årsresultatet viser et mindreforbruk på 172 millioner kroner. Dette skyldes i all hovedsak at skatteinngangen i 2021 var antatt å bli 200 millioner kroner over budsjett. Omtrent halvparten av dette er engangsinntekter i 2021, og videreføres ikke i 2022. På den andre siden er det flere tjenesteområder som har store merforbruk som skyldes ordinære driftsutfordringer. Dette gjelder først og fremst kvalifisering og velferd, bo- og aktivitetstilbud, psykisk helse og rus, barne- og familietjenesten, barnehager, utvikling og støttetjenester og tekniske tjenester. Totalt utgjør merforbruket (eksklusiv koronakostnader) omtrent 100 millioner kroner. Dette salderes av engangsinntekter i 2021, men i 2022 må driften igjen være i balanse for å sikre en langsiktig bærekraftig økonomisk utvikling.

I 2021 har koronapandemien fortsatt satt sitt preg på kommunen, både i driften og økonomisk. Fra og med slutten av september skal samfunnet tilbake til normalen, og vi forventer at merkostnadene til kommunen som følger av pandemien avtar kraftig til utgangen av året. Basert på prognosen fra andre økonomirapport 2021, antar Kommunedirektøren at pandemien vil koste kommunen i overkant av 400 millioner kroner i 2021. Så langt har kommunen mottatt 331 millioner i statlig kompensasjon, inkludert en forventning om at vi mottar 40 millioner kroner i skjønnstilskudd. Det vil si at kommunen finansierer omtrent 70 millioner kroner av de forventede kostnadene selv.

Økonomiske nøkkeltall - sammenligning med andre kommuner

I dette avsnittet presenteres økonomiske nøkkeltall for Trondheim og de ti største kommunene i landet. Tallene er basert på regnskapsanalysen til ASSS-nettverket. ASSS er et nettverk som består av de ti største kommunene i landet, og som har drevet et systematisk sammenligningsarbeid siden 2001. På asss.no finner du en mer utfyllende analyse av kommunenes regnskap i perioden 2018-2020.

Tabell 8-1 Økonomiske nøkkeltall. Tall i prosent av brutto driftsinntekter. Konserntall.

Netto driftsresultat

Trondheim kommune hadde et netto driftsresultat på 4,0 prosent i 2020. ASSS-kommunene hadde i snitt et driftsresultat på 3,2 prosent. Netto driftsresultat, som viser overskuddet på årets drift, fratrukket netto finansutgifter, regnes som en av de viktigste indikatorene for økonomisk balanse. Netto driftsresultat har imidlertid svakheter som indikator for underliggende balanse i driftsøkonomien i 2020. Det har blant annet sammenheng med at kommunene gjennom 2020 har mottatt og inntektsført ulike statlige tilskudd knyttet til covid-19, blant annet til stimulering av aktivitet i bygge- og anleggsnæringen. Deler av utgiftene knyttet til disse tilskuddene vil først påløpe i 2021, og statlig tilskudd bidro dermed til en regnskapsteknisk oppblåsing av netto driftsresultat i 2020.

Disposisjonsfond

Disposisjonsfondet kan si noe om kommunen har reserver bl.a. til å møte uforutsette hendelser. I beregningen av størrelsen på disposisjonsfondet i tabell 8-1 er prognose for årets mer- eller mindreforbruk i driftsregnskapet medregnet. Trondheim kommune styrket disposisjonsfondet i 2020. Disposisjonsfondet, som andel av brutto driftsinntekter for kommunen som konsern, økte fra 11,3 prosent i 2019 til 12,6 prosent i 2020. Disposisjonsfondet består i denne sammenheng av kommunens disposisjonsfond, inkludert Trondheim kommunale kraftfonds (TKK) bufferfond, og disposisjonsfondene til de kommunale foretakene og vår andel av IKSene (interkommunale selskaper) sine disposisjonsfond. Totalt hadde Trondheim kommune som konsern disposisjonsfond på 2,1 milliarder kroner ved utgangen av 2020. Av dette utgjorde Trondheim kommune sitt disposisjonsfond vel 1,8 milliarder kroner, hvorav TKKs bufferfond utgjorde 0,6 milliarder kroner. Trondheim kommune hadde i 2020 et disposisjonsfond som var mindre enn de øvrige ASSS-kommunene, målt i prosent av driftsinntektene.

Investeringsutgifter i prosent av driftsinntektene

Tabellen viser at investeringsutgiftene i prosent av driftsinntektene sank i Trondheim i 2020, men at de fortsatt var høyere enn i snittet av de øvrige ASSS-kommunene. Dette var også tilfelle i perioden 2017-2019. De største andelen av investeringsutgiften i Trondheim gikk til sektorene helse og omsorg, grunnskole og VAR (vann, avløp og renovasjon). I de øvrige ASSS-kommunene gikk de største andelene av investeringsutgiftene i 2020 til sektorene grunnskole, VAR og bolig og kultur.

Gjeld

I tabell 8-1 er det presentert tre indikatorer på kommunens gjeld. Indikatoren netto lånegjeld er definert som langsiktig gjeld eksklusive pensjonsforpliktelser fratrukket utlån og ubrukte lånemidler. Trondheim kommune hadde i 2020 høyere netto lånegjeld enn de øvrige ASSS-kommunene. Dersom man korrigerer netto lånegjeld for ubundne investeringsfond, får man et annet bilde av gjeldsforpliktelser. Trondheim kommunes kraftfond regnes som et ubundet investeringsfond. Trondheims korrigerte lånegjeld er lavere enn de øvrige ASSS-kommunene. De økonomiske konsekvensene av lånegjelden for kommunens renteutgifter avhenger av hvordan lånegjelden er sammensatt. SSB beregner et anslag for renteeksponert gjeld som er netto lånegjeld fratrukket et anslag for gjeld der renteutgiftene (og delvis avdragene) ikke belaster kommunebudsjettet, men finansieres av andre gjennom gebyrer eller rentekompensasjonsordninger fra staten. Trondheim kommune hadde i 2020 høyere andel renteeksponert gjeld enn ASSS-snittet.