Bo- og aktivitetstilbud

Forslag til driftsbudsjett

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2022-2025

Området går inn i 2022 med en økonomisk utfordring ettersom driften i 2021 har medført merforbruk. En stadig større andel av brukerne har behov for omfattende tjenester. Antall tjenestemottakere forventes å øke mer enn befolkningsveksten også fremover.


For at tjenestene skal være bærekraftige og utviklingsfremmende må de bedre tilpasses behovet til brukeren. I tillegg til at antall tjenestemottakere øker, endres også sammensetningen av tjenestemottakerne. Mer kompetente og selvhjulpne brukere med bedre helse stiller andre krav til tjenestene. Det er også en omfattende økning i brukere med store sammensatte utfordringer. Dagens driftsmodeller gjør det utfordrende å tilpasse tjenestene til tjenestebehovet. Kompetansen og tilbudet i heldøgns omsorgsbolig og dagaktivitet må derfor ytterligere utvikles og tilpasses endringer i brukernes behov.


Lønnskostnadene utgjør mellom 80–90 prosent av driftskostnadene på området. God ledelse av personalressursene er derfor avgjørende. Lederne må organisere arbeidet slik at medarbeiderne brukes mest mulig effektivt, og at de får brukt sin kompetanse til det beste for brukerne. Optimalisering av personalplanlegging og personalflyt skal gi et bedre økonomisk handlingsrom på området i form av redusert overtid, andel deltid, sykefravær og ekstra innleie. Tiltaket vil også bidra til å utvikle medarbeidernes kompetanse og til at kompetanse benyttes enda bedre på tvers av ulike tilbud på området. For å starte arbeidet med dette er et prosjekt med sentral bemanningsplanlegging iverksatt.

Tabell 19-3 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området bo- og aktivitetstilbud i perioden 2022-2025. Tabellen viser forslag til endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2021 per 31.12.2020.

Tabell 19-4 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer og viser endring i rammen per tiltak fra 2021.

Opprettholdelse av standard

  1. 18-åringer

Det forventes fortsatt økning i antall tjenestemottakere i planperioden. Det er stor tilvekst av brukere som blir 18 år, og kommunedirektøren mener disse bør prioriteres ved tildeling av tjenester. På lik linje bør utviklingshemmede som avslutter folkehøgskole eller Framskolen prioriteres. Kommunedirektøren foreslår å styrke området med 25 millioner kroner i 2022, økende til 39,6 millioner kroner i 2025 for å kunne gi tilrettelagte tilbud til de som fyller 18 år i perioden. Dette må ses i sammenheng med etablering av bolig på Heggstad.

Endringer i tjenestetilbudet

2. Bolig- og kompetansesenter utfordrende atferdsuttrykk

Det etableres et bolig- og kompetansesenter for ungdom og voksne med utfordrende atferdsuttrykk på Heggstad fra 2023. Skisseprosjektet viser seks leiligheter for voksne og seks plasser for ungdom, og er et samarbeidsprosjekt med Barne- og familietjenesten. Driften av kompetansesenteret og plasser for ungdom finansieres av Barne- og familietjenesten. Kommunedirektøren foreslår å legge inn 10 millioner kroner til drift av botilbud fra 2023, økende til 11 millioner kroner fra 2024.


3. Styrke ambulerende tjenester

Det er et uttalt mål at flere som mottar tjenester fra bo- og aktivitetstilbudet bør bo mest mulig selvstendig og eie bolig selv. Dette betyr at vi må styrke de ambulerende tjenestene samtidig med at veksten i bofellesskap reduseres. Det ble i 2021 satt av investeringsmidler til nye klyngeboliger og det er behov for midler til drift av personalbase. Ambulerende tjenester foreslås styrket med 5,0 millioner kroner fra 2022, økende til 15,7 millioner kroner fra 2023.


4. Personalbaser i private bofellesskap

I 2021 ble det etablert et nytt privat bofellesskap for fire beboere. Bofellesskapet har behov for egen bemanning for heldøgns omsorg, inkludert nattevakt. I perioden forventer vi ytterligere to private etableringer med behov for personalbase ved den ene etableringen. Kommunen samarbeider med utbyggere og pårørende om etablering av boligene. Området foreslås styrket med 2,4 millioner kroner fra 2022, økende til 9,6 millioner kroner fra 2024 for å bemanne baser for heldøgns omsorg.


5. Ta i bruk teknologi i tjenestene

Velferdsteknologi kan øke selvstendigheten til beboerne og samtidig føre til mer hensiktsmessig bruk av bemanning. Ved bruk av teknologi kan beboere bli mer selvstendige i eget hjem, samtidig som personalet er tilgjengelig. Ansatte vil med enkel teknologi kunne be kollegaer om bistand når det er nødvendig. Denne posten er en videreføring fra tidligere. Bruk av mer teknologi vil medføre noe økte driftskostnader i forbindelse med IT-utstyr i oppstart, men vil medføre effektivisering på sikt. Det settes av 0,2 millioner kroner i 2022 og forventes en effektivisering fra 2023 med 0,3 millioner kroner.


6. Utvikle kompetansen rus og psykiatri

Det har vært en økning knyttet til personer med utviklingshemming som også har utfordringer innen rus og psykiatri. Det er behov for å øke kompetanse om dette i tjenestene og se mer helhetlig på tilbudet til denne målgruppen. Det er derfor etablert et eget bo- og kompetansetilbud for personer med utfordringer innen rus og psykiatri. Et mer samlet og bedre faglig tjenestetilbud for disse beboerne vil fra 2022 gi en innsparingseffekt på 3,0 millioner kroner.


Effektiviseringstiltak

7. Utvikle personalplanleggingen

Kommunedirektøren ser behov for å optimalisere personalplanleggingen. Gode bemanningsplaner som sikrer riktig kompetanse og riktig antall ansatte på vakt gir et bedre utgangspunkt for å yte gode tjenester til brukere. Behovet for ekstra innleie og overtid vil kunne reduseres dersom vi øker kompetansen innen personalplanlegging.


Kommunedirektøren vil styrke rekruttering og fagkompetanse i tjenesteområdet. Kunnskapsbasert praksis og trygge tjenester skal ligge til grunn, og være tilpasset den enkeltes behov. Riktig fagkompetanse hos ansatte og vekt på gode relasjoner til tjenestemottakere og pårørende, kan forebygge og utsette behov for kostbare kompenserende tjenester og bidra til at brukerne opprettholder eller gjenvinner sin funksjonsevne og selvstendighet.


Dette ses i sammenheng med at det i handlings- og økonomiplan for 2020-2023 ble vedtatt reduksjon i innkjøp og innleie av arbeidskraft. Vedtaket ble videreført i handlings- og økonomiplan 2021-2024, og videreføres med en reduksjon på 0,4 millioner kroner fra 2022, økende til 0,8 million kroner fra 2023. Kommunedirektøren vurderer at bedre personalplanlegging totalt vil kunne gi en innsparing på 0,9 millioner kroner fra 2022, økende til 1,5 millioner kroner fra 2023.


8. Gevinstrealisering kommunesammenslåing

Arbeidet for likeverdig tjenestenivå i den sammenslåtte kommunen fortsetter, og vi forventer en ytterligere gevinst på 1,3 millioner kroner fra 2022.


9. Personalflyt og endring i aktivitetstilbud

Aktivitetstilbud er dag- og arbeidstilbudet i bo- og aktivitetstilbudene. Gjennom å øke størrelsen på gruppene i aktivitetstilbudene kan driftskostnadene reduseres. Samtidig er det et mål at flere personer med utviklingshemming får arbeid i ordinære bedrifter i stedet for plass på aktivitetstilbud.


Bo- og aktivitetstilbudene er i dag stort sett organisert med eget personale på aktivitets- og arbeidstilbud og et annet personale i bolig og fritidsaktiviteter. Gjennom pandemien har bo- og aktivitetstilbudene fått mer erfaring med å benytte samme personale i bolig og aktivitetstilbud. Flere tjenestemottakere har hatt god nytte av dette. Denne erfaringen, og tilsvarende erfaring fra andre kommuner, er grunnlag for at personalbehovet mellom bolig- og aktivitetstilbud ses i sammenheng, og nye bemanningsmodeller prøves ut i bo- og aktivitetstilbudene. Endringene vil gi en kostnadsreduksjon på 6 millioner kroner fra 2022.


10. Bolig som passer bedre med behovet til beboer

Veksten i antall tjenestemottakere krever tilpasning i driftsmodellene i bo- og aktivitetstilbudet. Gode og forsvarlige tjenester må i større grad tilpasses den enkeltes behov. Andelen med heldøgns omsorg kan reduseres og gi flere tjenestemottakere mulighet til å bo selvstendig i eget hjem med ambulante tjenester. De samlede ressursene vil da gi tjenester til flere, og vi kan i større grad sikre at de som har behov heldøgns omsorg i kommunale bofellesskap får det til rett tid. Dette kan bli en krevende, men en nødvendig omstilling.


Hensiktsmessig utforming av bofellesskapene med gode planløsninger har stor betydning for tjenestekvalitet og ressursutnyttelse. Beboersammensetning har også betydning for ressursutnyttelsen. Bofellesskap med et tjenestenivå som er høyere enn det beboeren har behov for, kan hindre selvstendiggjøring og føre til funksjonsfall. Bedre sammensetning av beboere og bedre planløsninger i bofellesskap vil redusere bemanningsbehov.

Kommunedirektøren vurderer at dette vil gi en innsparing på 7,5 millioner kroner fra 2022, økende til 24,7 millioner kroner i 2025.


11. Tjenester på natt

Det er behov for å vurdere hvordan bemanning på natt kan tilpasses for å sikre bedre ressursutnyttelse. Kommunedirektøren vurderer om nattbemanning for enheter i nærheten av hverandre kan koordineres, og om det er mulig å supplere nattbemanning ved bruk av velferdsteknologi.

Samlet sett bruker området omtrent 152 millioner kroner per år på nattevakt. Dette tilsvarer cirka 20 prosent av områdets budsjett. Gjennom å ta i bruk teknologi og samordne tjenester på natt vil det være mulig å redusere midler til nattbemanning. Kommunedirektøren foreslår at nattbemanning reduseres med 3,4 millioner kroner fra 2022.