Kvalifisering og velferd

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål som er mest relevant for Kvalifisering og velferd og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FNs 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Tjenesteområdet har ansvar for at innbyggere får nødvendig bistand til å komme seg i arbeid eller utdanning samt at alle innbyggere er sikret anstendige materielle levekår.

Mål 1. Utrydde fattigdom

Utrydde alle typer fattigdom i verden.

Mål 4. God utdanning

Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle.

Mål 5. Likestilling mellom kjønnene

Oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling.

Mål 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.

Mål 10. Mindre ulikhet

Redusere ulikhet i og mellom land.

Mål 11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige.

Delmål 1.2

Innen 2030 og i samsvar med nasjonale definisjoner, minst halvere andelen menn, kvinner og barn i alle aldre som lever i fattigdom.

Delmål 8.5

Innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, deriblant ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid.

Delmål 10.1

Innen 2030, og raskere enn for det nasjonale gjennomsnittet, oppnå en gradvis og varig inntektsøkning for de fattigste 40 prosent av befolkningen.

Delmål 10.2

Innen 2030 sørge for å myndiggjøre alle og fremme deres sosiale, økonomiske og politiske inkludering, uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

Delmål 10.4

Vedta politikk, særlig når det gjelder skatter og avgifter, lønn og sosialomsorg, med sikte på å oppnå en gradvis utjevning av forskjeller.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Enhetene på området kvalifisering og velferd har som hovedoppgave å sørge for god tilknytning til arbeidslivet gjennom opplæring og kvalifisering til de innbyggerne som behøver ekstra bistand. Noen innbyggere vil aldri ha mulighet til å ha jobb, og disse skal sikres en forsvarlig økonomi slik at de likevel kan ha anstendige levekår.

Periodemål

Barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp har tiltak som fremmer deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

Delmål 4.4

Innen 2030 oppnå en betydelig økning i antall unge og voksne med kompetanse, blant annet i tekniske fag og yrkesfag, som er relevant for sysselsetting, anstendig arbeid og entreprenørskap.

Delmål 4.6

Innen 2030 sikre at all ungdom og en betydelig andel voksne, både kvinner og menn, lærer å lese, skrive og regne.

Delmål 8.6

Innen 2030 betydelig redusere andelen unge som verken er i arbeid eller under utdanning eller opplæring.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Nasjonal forskning viser at formelle kvalifikasjoner øker sjansen for stabil jobbtilknytning, og det jobbes kontinuerlig med å utvikle gode kvalifiserende løp for de innbyggerne som er motiverte og viser progresjon. Noen av disse løpene tar flere år og noen deltakere behøver sosialhjelp for å finansiere livsopphold i denne perioden.

Periodemål

Elever fra Trondheim voksenopplæringssenter TROVO mottar opplæring som gir grunnlag for å delta i arbeids- og samfunnsliv.

Delmål 11.1

Innen 2030 sikre allmenn tilgang til tilfredsstillende og trygge boliger og grunnleggende tjenester til en overkommelig pris.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Et trygt hjem kan gi roen til å ta neste steg mot kvalifisering til arbeid og utdanning.

En kommunal bolig er et virkemiddel for å bistå vanskeligstilte mennesker som ikke klarer å skaffe seg bolig på egen hånd. Kommunen etterstreber å ha kommunale boliger som har en tilfredsstillende standard i et trygt bomiljø. Ved tildeling eller forlengelse av kontrakter tar vi særlig hensyn til barnefamilier for å gi et mer stabilt botilbud. Kommunen vil unngå opphopning av kommunale utleieboliger i en bydel, og tar dermed hensyn til hvor nye boliger kjøpes, leies og selges, for å fremme en sosial variasjon i bydelene.

Periodemål

Alle har et sted å bo.

Periodemål

  1. Barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp har tiltak som fremmer deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.

  2. Elever fra Trondheim voksenopplæringssenter TROVO mottar opplæring som gir grunnlag for å delta i arbeids- og samfunnsliv.

  3. Alle har et sted å bo

Indikatorer

  • Antall barnefamilier som mottar sosialhjelp (reduseres i perioden).

  • Resultatet på nasjonale prøver i norsk (bedre enn gjennomsnittet

  • Gjennomsnittlig botid i midlertidig bolig (maksimalt 20 dager).

  • Gjennomsnittlig ventetid på ordinær kommunal (maksimalt en måned)