Oppvekst og utdanning

Oppvekst og utdanning prioriterer tre strategiske grep for å bedre kvaliteten på tjenestene, styre økonomien og møte utfordringene på kort og lang sikt.

Vi skal utvikle en ny helhetlig modell for et støttesystem innen spesialpedagogisk hjelp, som legger vekt på inkludering av barn og unge, lukking av avvik i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), et inkluderende og tilpasset allmennpedagogisk tilbud og styring av økonomien. Vi skal gi barn og familier god, helhetlig og nyttig hjelp og støtte til riktig tid.

Oppvekstreformen/barnevernreformen medfører nye oppgaver for kommunen, som handler om og skal hjelpe oss med det forebyggende arbeidet. Vi overtar både faglig og økonomisk ansvar for en større del av barnevernet. Reformen tydeliggjør betydningen av tidlig innsats og forebyggende perspektiv i barnehage, skole, helse og nærmiljø. Oppvekststrategien SteinSaksPapir og arbeidet med Relasjonell kapasitet vil bidra til helhet, samarbeid og samskaping til det beste for barn og familier. Når kommunen nå får økonomisk ansvar for de store kostnadene som påløper når et barn blir plassert i fosterhjem eller i institusjon, skaper vi et økonomisk handlingsrom når vi lykkes med tidlig innsats.

Pandemien har rammet oss alle og påvirket vår livskvalitet. Samfunnet åpner på nytt, og vi vil tilbake til en normalisert hverdag for barn, familier og ansatte i barnehage og skole. Vi skal følge opp Langsiktig plan på vei ut av pandemien. Vi har et samfunn bygget på tillit, og på vei ut av pandemien må vi fortsatt stå sammen i fellesskapet, bygge styrke og møte påkjenningene, som har rammet oss ulikt.

Ansatte skal sikre at alle barn i barnehagealder og elever i skolen skal ha mulighet til å mestre livene sine i de miljøene de befinner seg. Ansatte må ha god kompetanse på å se og tolke ulike uttrykk hos barn og elever. Vi skal særlig støtte opp under barn og unge som har levd i sårbare livssituasjoner under pandemien. Mer enn noen gang trenger vi god kvalitet i alle våre tjenester, god tilgang på kompetanse og god kapasitet i alle ledd for å sikre gode oppvekstvilkår og et godt læringsutbytte for barna. Arbeidet med Relasjonell kapasitet videreføres, og vi skal bygge videre på sterke barnefellesskap og voksne som bryr seg. Forutsetningene for gode oppvekstvilkår styrkes gjennom at oppvekst og utdanning sørger for godt tverrsektorielt samarbeid, blant annet med kultur, helse og velferd og byplan.

Kommunedirektøren ser behovet for et mer systematisk arbeid med barn og unges medvirkning. Barns rettigheter etter FNs Barnekonvensjon vil vi oppfylle ved at vi utvikler et samarbeid med to andre kommuner i Trøndelag om de forvaltningsmessige utfordringene og om barns medvirkning i sitt hverdagsliv i barnehager og skoler.

Å høre til er et grunnleggende menneskelig behov. Utenforskap og mobbing er helseskadelig og kanskje et av våre største samfunnsproblem. Voksne som bryr seg øker muligheten for en trygg og god oppvekst, mestring og et godt liv. Samtidig som barnehagene og skolene har vært kreative og håndtert en vanskelig arbeidssituasjon under pandemien, har de også utviklet nye arbeidsmåter, nye digitale løsninger og nye samarbeidsmåter med andre enheter, tjenesteområder og foreldre. Dette skal vi bygge videre på i jobben med Rammeplan for barnehagen slik at barnas nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær anerkjennes, stimuleres og legges til grunn for deres læringsprosesser. Det er innført nye læreplaner for alle trinn i grunnskolen. Alle skoler skal arbeide skolebasert med å utvikle profesjonsfellesskapets forståelse for læreplanen og utvikle praksisen i henhold til Kunnskapsløftet (LK20) i perioden.