Psykisk helse og rus

Forslag til driftsbudsjett

Hovedprioriteringene for området psykisk helse og rus i planperioden er å øke bruk av og forsterke ambulerende team, effektivisere og samlokalisere tjenester for rusmisbrukere, herunder lokasjon for brukerrom og midlertidig boligtilbud med krisesenterplass for rusmiddelavhengige kvinner, samt etablere 9 nye småhus.

Området psykisk helse og rus går inn i 2022 med en økonomisk utfordring på grunn av stadig økende antall tjenestemottakere og virkninger etter koronapandemien på de mest sårbare brukerne. Kompetansen og tilbud i heldøgns omsorg og dagaktivitet må utvikles kontinuerlig og tilpasses endringer i brukernes behov. Det er flere tjenestemottakere som ikke har et optimalt tilbud i dag og som derfor av den grunn fører til økte kostnader.

God ledelse og styring av personalressursene er avgjørende for at alle brukere av tjenester får optimal hjelp. Lederne må organisere arbeidet slik at medarbeiderne brukes mest mulig effektivt, og at alle får brukt sin kompetanse der brukerne trenger den mest. Samlokalisering av tjenester og synergier i form av økt kvalitet, frigjøring av ressurser, gevinster og besparelser skal være et virkemiddel for å skaffe et bedre arbeidsmiljø og handlingsrom på området i form av redusert overtid, sykefravær og direkte kostnader. En stor andel tjenester levert av frivillige og ideelle organisasjoner er finansiert av kommunen. Tjenester, avtaler og kompetanse må kontinuerlig utvikles, og en felles strategi vil være avgjørende for sikre trygge og forsvarlige tjenester til alle som har behov.

Forslag til driftsbudsjett i perioden 2022-2025

Tabell 18-4 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området psykisk helse og rus i perioden 2022-2025. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2021 per 31.12.2020.

Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2021.

Tabell 18-5 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

1. Ambulerende team kveld/helg

Mestringsteam på kveld/helg ble innvilget 1,8 millioner kroner i tilskudd for 2021. Kommunedirektøren foreslår å videreføre tiltaket med 1,8 millioner kroner i perioden.

2. Mestringsteam siste tilskuddsår 2020

Mestringsteam på dagtid har hatt en stor økning i antall henvendelser. Perioden for tilskuddsmidler er opphørt, og kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,7 millioner kroner fra 2022.

3. Radikalisering og voldelig ekstremisme i Trondheim kommune

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 0,4 millioner kroner fra 2022 for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

4. Drift av småhus

Kommunedirektøren planlegger å etablere ni nye småhus i planperioden - flere nåværende småhus må erstattes pga hærværk. Det settes av 0,5 millioner kroner for å styrke tjenesten fra 2023.

5. Styrke frivillig arbeidsfelleskap Fontenehuset

Kommunedirektøren foreslår å videreføre kommunalt tilskudd på 2,5 millioner kroner i 2022, økende til 3,2 millioner kroner fra 2023. Det er en reduksjon fra HØP 2021-2024, hvor det i tillegg var en økning på 1,2 millioner kroner fra 2023.

6. Brygga - individuell jobbstøtte; jf HØP 2020-2023

Brygga - individuell jobbstøtte er et kommunalt foretak ved Stavne som tilbyr rehabilitering til personer etter rusbehandling. Kommunedirektøren foreslår å videreføre tilbudet på samme nivå i 2022 som i 2021. Videre foreslår kommunedirektøren å øke tilskuddet med 0,5 millioner kroner fra 2023.

Endringer i tjenestetilbudet

7. a) Midlertidig botilbud for kvinner med rusavhengighet og en krisesenterplass

Kommunen samarbeider med NAV om midlertidig bolig til kvinner i aktiv rus. Kvinnene tilbys midlertidig opphold i motell, hotell og lignende, men mangler et tilrettelagt midlertidig botilbud med mulighet for oppfølging og bistand. Det foreslås å bevilge 4,2 millioner kroner i 2023 (halvårsvirkning) for å gi midlertidig botilbud til rusmiddelavhengige kvinner, og en krisesenterplass for kvinner med rusmiddelavhengighet. Fra 2024 foreslår kommunen å bevilge 8,4 millioner kroner til helårsdrift.

8. Nytt Krisesenter - ny bemanningsplan

Nytt interkommunalt Krisesenter ferdigstilles medio 2023 og det foreslås å styrke driftsbudsjettet med 1,7 millioner kroner fra 2023 (halvårsvirkning), økende til 3,4 millioner kroner fra 2024 (helårsvirkning).

9. Omfordeling av ressurser for å drifte ROP-boliger

Omstillingsprosjekt; fra tilstedeværende ansatte til ambulant oppfølging i boliger. Evaluering av Jarleveien med å bosette brukere med utfordrende atferd sammen med mange andre i samme bolig viser at det er behov for tilstedeværende personell og vaktselskap. Dersom flere personer med denne type atferd bosettes i småhus eller sammen med få andre, er behovet for nattevakt sjeldent tilstede. Det er behov for å flytte brukere og ressurser for å følge opp særskilt personer med utfordrende atferd, jamfør punkt 10. Kommunedirektøren beregner at prosjektet vil gi en omfordeling på 10 millioner kroner i løpet av perioden.

10. Tjenester til personer med samtidig rus- og psykisk lidelser (ROP lidelser)

Det planlegges seks til åtte nye boliger på Østmarka for personer med ROP-lidelser fra 2023/24. Personene skal sikres helhetlig hjelp i fellesskap med spesialisthelsetjenesten. Kommunedirektøren foreslår å prioritere 6 millioner kroner i 2023, økende til 8 og 10 millioner kroner fra 2024 og 2025.

11. Innføring av Helseplattformen

Helseplattformen tas i bruk i april 2022. Det er en reell forventning at den nye løsningen vil utgjøre besparelser i driften av tjenestene og gi bedre og enklere støtte til ansatte. For å gi opplæring og støtte i bruken av ny løsning foreslår kommunedirektøren å avsette 0,3 millioner kroner i årlige driftsmidler.

12. Fra base- til ambulerende tjenester

En av strategiene er å styrke ambulant oppfølging fremfor tilstedeværende personell i boligene. Det foreslås å redusere bruken av tilstedeværende personell med 2 millioner kroner fra 2024.

13. Implementering rusreform

Regjeringen foreslår å bevilge midler til etablering av "Rådgivende enheter for russaker" i kommunene der personer som blir tatt for bruk eller besittelse av mindre mengder narkotika til egen bruk, ilegges møteplikt for denne rådgivende enheten i stedet for bot eller fengselsstraff. Kunnskapsgrunnlaget tilsier straffeforfølgning innen rusproblemer og avhengighet har en rekke negative konsekvenser, og har verken forebyggende eller rehabiliterende effekt. Trondheim kommune har allerede flere lignende hjelpetilbud til personer med rusproblematikk, blant annet MO- senteret (mottak- og oppfølgingssenter). Det blir derfor behov for et utvidet tilbud. Kommunedirektøren foreslår å sette av 2 millioner kroner til formålet.

Effektiviseringstiltak

7 b-d) Samlokalisering og omstilling; enhet for rustjenester

Enhet for rustjenester har tilbud spredt omkring i byen. Det foreslås å vurdere om tiltak kan samlokaliseres og eller flyttes for å oppnå bedre ressursutnyttelse og samtidig opprettholde dagens tilbud til målgruppen.

14. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft; jf HØP 2020-2023

Kommunedirektøren foreslår å redusere budsjettet med 0,2 millioner kroner i 2022 økende til 0,5 millioner kroner fra 2023.

15. Utløp av avtalen med Crux i 2023

Avtalen ble sagt opp i 2021 med en oppsigelsestid på 2 år. Fra 2023 gir det en innsparing på 1 million kroner. Alternative boliger er sikret til de som har tilbud fra Crux.

16. Ta i bruk teknologi for å gi bedre tjenester

Pandemien har vist at flere brukere kan gis behandling og støtte ved bruk av videosamtaler. Det forventes at denne utviklingen forsterkes og det foreslås en effektivisering på 1 millioner kroner fra 2022.

17. Generelle innsparinger og tilpasninger

I denne fireårsperioden har vi en generell finansieringsramme, og et driftsbudsjett for hvert av de årene. For å opprettholde eksisterende tjenester og samtidig iverksette nye tilbud og tiltak så er vi nødt til å effektivisere tjenester og omdisponere midler mellom årene der regelverket gir rom for det. For 2022 foreslås det effektivisering på 0,7 millioner kroner på tvers av enhetene. I 2023 forventes det en innsparing på 1,1 millioner kroner som skal overføres som påpluss til 2024 og blir brukt for finansiering av nye tilbud i det året sammen med tilpasning på tvers av enhetene på 0,9 millioner kroner. I 2025 forventes det flatt kutt på 0,6 millioner kroner.

18. Utløp av avtale om aktivitetstilbud på Labyrinten

Avtalen opphørte i 2021 og gir en årlig besparelse på 0,6 millioner kroner.

19. Treffsted og redusert bruk av vaktselskap

Det brukes årlig cirka 10 millioner kroner til vaktselskap ved flere botiltak for personer med rusmiddelavhengighet. Det foreslås å redusere bruken med 0,9 millioner kroner fra 2022.