Plan- og bygningstjenester

Utfordringsbilde og strategier

Våre utfordringer og strategier innen tjenesteområdet er:


Oppfylle nullvekstmålet


Befolkninga øker, men antallet kjørte kilometer med personbil skal ikke øke. Det har kommunen gjennom byvekstavtalen forpliktet seg til: “I byområdene skal klimagassutslipp, kø, luftforurensing og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten tas med kollektivtransport, sykkel og gange.” Effektiv arealbruk handler om å fortette i områder der potensialet for miljøvennlige reiser er stort, samtidig som det må bygges tett og godt i nye områder.


Kortere saksbehandlingstid


Innkjøp av nye digitale sakssystem og utbedring av rutiner, system og søknadsprosesser gjør at vi kan bruke ressursene smartere, med nye, åpnere og enklere måter å jobbe på. Slik kan vi bedre involvere innbyggerne gjennom god kommunikasjon, legge til rette for innspill og arenaer for medvirkning og kunnskapsinnhenting. Det er utfordrende at leverandørmarkedet er “umodent”, slik at det ikke finnes hyllevare som gjør at vi kan jobbe på en framtidsrettet måte.


Gjeldende kommuneplan er fra 2013 og fungerer ikke godt nok som et styringsverktøy i tråd med dagens lovverk, retningslinjer og politiske vedtak. Dette gir utfordringer både ved planbehandling og byggesaksbehandling. En revisjon og oppdatering av KPA vil gjøre saksbehandling lettere og mer effektiv, og dermed bli et bedre styringsverktøy. Det er derfor viktig at det settes av tilstrekkelig med ressurser til å utarbeide ny KPA.

Gode data gir bedre og mer demokratiske beslutninger

Effektiv utnyttelse av data er nødvendig for at vi skal lykkes i overgangen til et mer bærekraftig samfunn og grønnere økonomi samt legge til rette for mer datadrevet innovasjon. Dette forutsetter at vi blir bedre til å utnytte egne data og til å dele data med hverandre. Kommunens data må struktureres og forvaltes bedre slik at de kan gjenbrukes og inngå i digitale tjenester på tvers av fag og forvaltningsnivåer.