Økonomiske rammebetingelser

Økonomiske handlingsregler og målsettinger

Det er kommunens ansvar å sørge for en helhetlig og langsiktig økonomiforvaltning. Den nye kommuneloven sier at “kommuner skal forvalte sin økonomi slik at den økonomiske handleevnen blir ivaretatt over tid”. For å oppnå dette fastsetter den nye loven at kommunene skal vedta finansielle måltall for utviklingen av kommunens økonomi (§ 14-2, punkt c). Det er opp til kommunen selv å vedta hvilke måltall den skal ha og hvilket nivå måltallene skal være på.

Trondheim kommune har følgende måltall og handlingsregler:

  • Målsetting for netto driftsresultat: korrigert netto driftsresultat på 2,0-2,5 prosent av driftsinntektene


  • Målsetting for gjeldsgrad: bykassefinansierte lån skal utgjøre inntil 70 prosent av driftsinntektene


  • Handlingsregel for kapitalutgifter: renter og avdrag skal utgjøre åtte prosent av frie disponible inntekter


  • Målsetting for størrelsen på disposisjonsfondet: disposisjonsfondet skal utgjøre fem prosent av driftsinntektene


Disse måltallene skal bidra til å sikre sunn kommuneøkonomi. Kommunedirektøren foreslår at disse måltallene videreføres i økonomiplanen for 2022-2025.

Netto driftsresultat

For å sikre langsiktig stabilitet i økonomien må kommunens verdier opprettholdes over tid. Dette krever at netto driftsresultat er større enn null. Bare slik er det midler igjen til å opprettholde og utvide kommunens bygningsmasse og finansielle formue slik at det bidrar til like gode tjenester for kommende generasjoner, som de gjør for oss i dag. Dersom netto driftsresultat er null vil det ikke være midler igjen til å opprettholde kommunens realverdier og finansformue.


Teknisk beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) anbefaler at netto driftsresultat for kommunene samlet bør være 1,75 prosent. Hva resultatet bør være for den enkelte kommune kan imidlertid avvike fra dette, avhengig av størrelsen på kommunens formue, gjeld og avdrag. Trondheim kommunes vurderinger i 2016 var at netto driftsresultat korrigert for premieavvik og avsetninger til bundne fond burde ligge mellom 2 og 2,5 prosent, som også er målsettingen.


Med Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan vil korrigert netto driftsresultat (kndr) i gjennomsnitt ligge på 2,3 prosent i perioden, altså innenfor målsettingen. I 2022 er kndr forventet å bli 1,5 prosent. Dette er en forbedring fra vedtatt budsjett 2021, som er om lag null prosent. I resten av planperioden er driftsresultatet mellom tre og 2,4 prosent. Korrigert netto driftsresultat er summen av alle disponeringer i budsjettet, så det er vanskelig å trekke frem én enkelt årsak til resultatet. Men både i 2021 og 2022 brukes disposisjonsfondet til å finansiere betydelige kostnader på driftsbudsjettet (152 millioner kroner i 2022), og dette reduserer kndr. I resten av planperioden er det en langt lavere bruk av disposisjonsfondet, som igjen bidrar til å bedre kndr. En annen årsak til at kndr bedrer seg fra 2021 til 2022 og utover i planperioden er at årlig premieavvik reduseres, samtidig som nedbetaling av tidligere års premieavvik opprettholdes. Dette bidrar til gradvis reduksjon av akkumulert premieavvik (omtrent 1,2 milliarder kroner i 2021) og dermed en reduksjon av fremtidig binding av kommunens midler. Sammenlignet med tidligere øker dette kndr. Økt bruk av midler fra premiefond til dekning av pensjonskostnader i perioden muliggjør dette. Det henvises til kapittel 9 for mer utførlig beskrivelse av utviklingen av pensjonskostnadene.

Summen av godt netto driftsresultat og at vi betaler avdrag utover minimumsavdrag gjør at vi styrker kommunes egenkapital gjennom planperioden.

Figur 8-1 Korrigert netto driftsresultat, Trondheim kommune.

Gjeldsgrad

For å oppnå et riktig nivå på netto driftsresultat, og for å unngå at utgifter til kommunens lån fortrenger utgifter til tjenesteproduksjon, er det viktig at kommunens gjeld ikke vokser raskere enn veksten i kommuneøkonomien.


Bystyret i Trondheim kommune har vedtatt at den bykassefinansierte gjelden ikke bør utgjøre mer enn 70 prosent av driftsinntektene. Dersom gjelden holder seg på dette nivået vil den vokse i takt med økonomien. En målsetting på gjeldsgrad må innrettes slik at det er realistisk at kommunen greier å betjene gjelden dersom rentenivået stiger vesentlig.


Bykassefinansierte lån er kommunens investeringslån fratrukket lån til selvkostområdene (vann, avløp, renovasjon, feiing og slam), lån med rentekompensasjon fra staten og lån som dekkes av husleieinntekter. Som lån regnes også den kapitaliserte verdien av de tilskudd kommunen gir til idrettsanlegg og noen tilfeller av husleie kommunen betaler i leieavtaler. Dette gjelder for eksempel leieavtale på Trondheimsporten II, som ligger inne som driftsutgift i planperioden.


Med Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan for perioden 2022-2025 vil gjeldsgraden i gjennomsnitt være om lag 70 prosent. I første del av planperioden er gjeldsgraden høy, 74 prosent i 2022. Gjeldsgraden faller mot slutten av perioden, og holder seg dermed innenfor målsettingen i gjennomsnitt for perioden.

Figur 8-2 Bykassefinansierte lån i prosent av driftsinntektene

Kapitalutgifter

Motivasjonen for handlingsregelen er at kapitalutgiftene, det vil si renter og avdrag, skal utgjøre en fast andel av kommunens frie inntekter. Dette medfører også at rentenivået ikke påvirker tjenesteproduksjonen, og at en forutsigbar andel av frie inntekter kan benyttes til å finansiere kommunens tjenestetilbud.


Dersom rentenivået er lavt vil det være rom for å betale ekstra avdrag, altså avdrag ut over lovens krav til minimumsavdrag. Ny kommunelov inneholder en ny bestemmelse for beregning av minimumsavdrag. Den nye beregningen vil anslagsvis gi Trondheim kommune en minimum avdragstid på 28 år. Ved å betale avdrag utover minimumsavdrag, reduserer kommunen gjeldsnivået og gir rom for å finansiere et høyere investeringsnivå.


Kommunedirektøren foreslår for planperioden 2022-2025 at kapitalutgiftene utgjør mellom 7,5 og 8 prosent i løpet av perioden. I 2022 vil kapitalutgiftene anslagsvis utgjøre 7,7 prosent, 7,5 prosent i 2023 og 7,7 prosent i 2024. Dette er i tråd med nivåene i vedtatt handlings og økonomiplan 2021-2024. I 2025 foreslår Kommunedirektøren at kapitalutgiftene stiger til 8 prosent, i tråd med handlingsregelen. Dette medfører at kommunen i løpet av fireårsperioden betaler i underkant av 1,3 milliarder kroner i avdrag utover minimumsavdrag. Å betale avdrag utover minimumsavdragene bidrar til at målsettingen om gjeldsgrad på 70 prosent overholdes i perioden. Hvis avdragene var lavere, ville gjeldsgraden vært høyere.

Figur 8-3 Kapitalutgifter som andel av kommunens frie disponible inntekter.

Disposisjonsfond

Størrelsen på disposisjonsfondet gir uttrykk for hvor stor økonomisk buffer kommunen har i sin løpende drift, og dermed hvor stor økonomisk handlefrihet kommunen har.


Med disposisjonsfond mener Kommunedirektøren her kommunens sentrale disposisjonsfond, uten foretak og IKS og uten bufferfondet til Trondheim kommunes kraftfond eller næringsfondet.


Et disposisjonsfond gjør kommunen i stand til å håndtere midlertidige svingninger i økonomien, for eksempel inntektssvikt eller uforutsette utgifter. I tillegg gir det kommunen mulighet til å ta riktig risiko i forvaltningen av Trondheim kommunes kraftfond (TKK) og i forvaltningen av kommunens pensjonsmidler. Forventet avkastning i kraftfondet og Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP) øker når aksjeandelen øker. Et disposisjonsfond av en viss størrelse gjør det mulig å oppnå bedre avkastning.


Trondheim kommunes disposisjonsfond forventes å utgjøre om lag 881 millioner kroner ved utgangen av 2021, eller 5,2 prosent av driftsinntektene. Det er da tatt hensyn til alle vedtak om bruk og avsetning til disposisjonsfond frem til begynnelsen av oktober 2021, inkludert Kommunedirektørens forslag til vedtak i andre økonomirapport. Det er ikke tatt hensyn til at kommunenes regnskapsresultat vil avsettes til disposisjonsfondet ved regnskapsavslutningen.


I Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan 2022-25 vil disposisjonsfondet utgjøre 4,8 prosent av disponible inntekter i 2022, og 4,3 prosent i gjennomsnitt for hele perioden. Årsaken til at fondet som andel av inntektene reduseres er at bruken av fondet er betydelig større en avsetningene i 2023, som først og fremst skyldes store avsetninger fra kraftfondet i 2022 (øker fondet i 2022), som overføres til investering i 2023 (reduserer fondet i 2023). Fra og med 2023 og utover i perioden holdes den nominelle størrelsen på fondet omtrent på samme nivå. Se omtalen under driftsbudsjett, disposisjonsfond for en oversikt over bruk og avsetning til disposisjonsfondet i 2022.

Figur 8-4 Disposisjonsfondet i prosent av driftsinntektene ved utgangen av året.