Barnehage

Forslag til investeringsbudsjett

Trondheim kommune har hatt full barnehagedekning siden 2006, etter at kommunen i løpet av få år etablerte en rekke nye barnehager. Usikkerhet rundt utviklingen i fødselstallene, og en stor andel private barnehager, gjør det utfordrende å sikre riktig kapasitet i de kommunale barnehagene.


Det er hele tiden viktig å utvikle både eksisterende og nye barnehageanlegg slik at de oppleves som pedagogiske, sosiale og kulturelle ressurser. Ivaretakelse av de mange gamle barnehagene er en av de største utfordringene innenfor området. Mange anlegg har vesentlige funksjonelle mangler, samtidig som noen midlertidige barnehageanlegg har tekniske utfordringer. Kommunedirektøren har igangsatt arbeid med en barnehagebehovsplan, som tar opp disse problemstillingene.

Forutsetninger for perioden 2022-2025

Forslag til investeringsbudsjett for barnehageområdet tar utgangspunkt i dagens tilbud og arealkapasitet, utviklingen i etterspørselen, forventede endringer i barnetallet, vedtatte føringer for lokalisering og dekningsgrader, samt tilpasninger i forhold til kommunens driftsramme. Følgende prioriteringer og forutsetninger er lagt til grunn for investeringer på barnehageområdet:


  • Dimensjonering og utbygging av barnehagetilbudet skal så godt som mulig tilpasses antall søknader fra barn som etter loven har rett på tilbud om plass. Det vil si barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det søkes om plass.

  • Som følge av lav vekst i barnetallet de siste årene, vil flere barnehager ha ledig arealkapasitet. Avvikling eller midlertidige stenging av enkelte avdelinger eller barnehager kan bli aktuelt.

  • Mot slutten av planperioden kan det bli behov for ca. 300 flere plasser, men disse tallene er usikre. Behovet legger til grunn barnetallsprognoser, en etterspørsel på 89 prosent for aldersgruppen 1-2 år og 100 prosent for gruppen 3-5 år, og en forventet avvikling av 25 barnehageplasser per år.

  • Det planlegges ingen nye kommunale eller private barnehageanlegg i perioden, ut over prosjekt som erstatter eksisterende anlegg. Behovet for flere plasser i planperioden dekkes i hovedsak gjennom bruk av ledig kapasitet ved eksisterende kommunale barnehager. Kommunedirektøren arbeider fortløpende med å regulere barnehagetomter for framtidige utbyggingsbehov.

  • Der investeringsrammen ikke er vedtatt av bystyret, beregnes kostnadene ut fra forventet arealbehov og kostnad per kvadratmeter. Endelige kostnader påvirkes av bystyrets vedtak, blant annet om eventuelle tilleggsfunksjoner i anleggene.

Utvikling i barnetallet og tilpasning av barnehagekapasiteten

Antall barn i alderen 1-5 år økte i årene 2006-2009 med nesten 300 barn per år. Etter dette flatet veksten ut, og fra 2013 til i dag har antallet blitt redusert med over 700 barn. Per 1. januar 2021 var det 11 119 barn i alderen 1-5 år i Trondheim. I første halvdel av 2021 har fødselstallene økt mer enn prognosen legger til grunn.

I økonomiplanperioden forventes likevel en midlertidig nedgang i antall barn i alderen 1-5 år. Samtidig forventes det å være om lag 300 flere barn ved utgangen av perioden. Økningen forventes å fortsette etter 2030, men her er prognosene svært usikre. Økningen i barnetallet i planperioden håndteres ved å benytte ledig kapasitet i eksisterende barnehager.

Midlertidig godkjente barnehageanlegg

For å oppnå full barnehagedekning, ble det i årene 2006-2008 etablert en rekke midlertidige barnehageanlegg. I handlings- og økonomiplanen for 2013-2016 ble det vedtatt et løft for å etablere permanente løsninger for disse anleggene, og ti midlertidige anlegg har senere blitt erstattet med permanente anlegg.


I kommende økonomiplanperiode vil det fortsatt være drift i Saupstad og Risvollan barnehager, som begge har blitt drevet med midlertidige godkjenninger i mer enn ti år. Det er gjennomført mindre tiltak i disse anleggene for å forbedre de fysiske forholdene. Risvollan midlertidige barnehage foreslås erstattet i løpet av perioden.


Godkjenningen av Saupstad barnehage utløper 1.1.22, og det arbeides med å forlenge godkjenningen. Gjennom områdeløft Saupstad-Kolstad ble det gjort en vurdering av barnehagestrukturen i området. Dette førte til etableringen av nye Kolstad barnehage. I kommuneplanens arealdel er det sikret en barnehagetomt på Saupstadbrinken, der en ny gangbru etableres over Bjørndalen til Tiller. Det anbefales at denne tomta settes av til en framtidig ny Saupstad barnehage, og at tomta detaljreguleres i løpet av planperioden.


Kommunen har paviljonger på Stavset som kan benyttes som interimanlegg i forbindelse med rehabiliteringer av barnehagebygg. Etter avvikling av driften i Tordenskjold barnehage i 2021, er denne også aktuelt som interimanlegg. Anlegget er foreløpig reservert til private barnehager som kan bli berørt av utbyggingen av Ocean Space Center på Tyholt.

Investeringer i perioden 2022-2025

Tabell 13-4 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor barnehageområdet i perioden 2022-25.

Tabell 13-5 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringsprosjektene for barnehage i fireårsperioden.

01. Risvollan barnehage

Det planlegges nytt, permanent anlegg for Risvollan barnehage. Barnehagen har holdt til i midlertidige lokaler siden det gamle bygget ble revet i 2007. Formannskapet ga føringer for prosjektet i sak 299/20 den 27.10.20, om at anlegget skal dimensjoneres for et ordinært barnehagetilbud for ca. 144 barn, tilsvarende 8 barnegrupper. I første byggetrinn etableres et ytre skall for barnehagebygget i full størrelse, med innvendig ferdigstillelse av arealer til fire barnegrupper, storkjøkken, administrasjon, personalfasiliteter og arealer til familieavdeling, tilsvarende som på nye Kolstad barnehage. Formannskapet har lagt til grunn at anlegget skal bygges som kommunens første plusshus.


Dette opptaksområdet har i dag byens laveste egendekning av barnehageplasser. Ut fra gjennomført medvirkningsprosess og ny behovsvurdering, anbefaler kommunedirektøren at seks barnegrupper ferdigstilles som en del av første byggetrinn. Dette vil dekke både dagens behov, samt umiddelbar vekst som følge av planlagt boligbygging i området. Ny kostnadsramme har tatt utgangspunkt i dette og inneholder også avsetninger til fjerning av tilfluktsrom på tomta, rekkefølgekrav, plusshus og prisstigning. Kostnadsrammen er estimert til 119 millioner kroner. Med forventet behandling av reguleringsplanen i bystyret høsten 2021, kan byggestart skje på forsommeren 2022 med ferdigstilling til sommeren 2023.

02. Mindre investeringer barnehage

En av de største utfordringene innenfor barnehagesektoren er å ivareta og utvikle alle de gamle anleggene, slik at de oppleves som pedagogiske, sosiale og kulturelle ressurser. Mange anlegg nærmer seg slutten av forventet, teknisk levealder. Byggene er godt vedlikeholdt og den generelle, fysiske tilstanden tilsier at de fleste byggene bør oppgraderes og drives videre. Flere anlegg har likevel funksjonelle mangler sammenlignet med dagens standard. Dette gjelder universell utforming, tilbudet for de minste barna (garderober, stellerom), fasiliteter for ansatte (arbeidsplasser, garderober, pause- og møterom). Flere anlegg har også nedslitte uteområder. Gjennom arbeidet med barnehagebehovsplanen vil kommunedirektøren utarbeide en oversikt over de kommunale barnehageanleggene, der de kategoriseres ut fra rehabiliteringsbehov.


Tiltakene innenfor rammen av mindre investeringer koordineres med syklusen for vedlikehold av barnehageanleggene. Rammen for mindre investeringer benyttes også til akutte bygningsmessige forhold og tiltak for barn med behov for særlig fysisk tilrettelegging.

03. Gartneriet - ombygging

Gartneriet barnehage åpnet i 2008 med et ordinært barnehagetilbud samlokalisert med tilbud for barn med utstrakt behov for medisinsk hjelp og avlastningsbolig. Driften har vært krevende, blant annet som følge av perioder der mange barn med ulike utfordringer og diagnoser også har fått plass her. Enheten har som følge av dette hatt høyt sykefravær. Bystyret behandlet den 16.6.21 sak 99/21 om helhetlig modell for organisering og finansiering av spesialpedagogisk tilrettelegging. Bystyret vedtok at det ikke skal opprette flere spesialgrupper eller egne avdelinger i barnehage for barn med funksjonsvariasjoner, men at eksisterende spesialtilbud ikke nedlegges.


Gartneriet barnehage har en planløsning som gjør det krevende å underdele grupper av små og store barn, og barn med behov for spesiell tilrettelegging. Sambruk med avlastningsboligen i andre etasje har heller ikke fungert etter intensjonen, da ingen barn i barnehagealder de senere årene har benyttet seg av avlastningstilbudet. Det er derfor gjennomført en mulighetsstudie for å se på hvilke bygningsmessige tiltak som kan fremme og understøtte barn og ansattes hverdag. Mulighetsstudien viser at det innenfor en kostnadsramme på 10 millioner kroner kan gjennomføres en omdisponering og ombygging innenfor eksisterende bygningsmasse som gir en en mer funksjonell barnehage, både for barna i det ordinære og i det forsterkede tilbudet. Det forutsettes at prosjektet kan gjennomføres i 2022/23, mens barnehagen er i drift. Før gjennomføring skal organiseringen av tilbudet vurderes, og det skal legges fram en sak om videre utvikling av denne barnehagen.

04. Nye Voldsminde barnehage med familieavdeling

Lilleby-Lade er et av få områder i kommunen med positiv utvikling i barnetallet, blant annet som følge av omfattende boligbygging. Formannskapet vedtok i sak 109/21 den 23.3.21 at Lademoen og Tempe-Sorgenfri levekårssoner prioriteres i forhold til områdesatsinger i Trondheim. Formannskapet ba om at oversikt over tiltak som kan bidra til lokalmiljøutvikling, samt gi et kvalitetsløft til øvrige områder. Rehabilitering av Lilleby skole er nettopp gjennomført. Utvikling av et nytt, moderne og funksjonelt barnehageanlegg med gode uteområder vil kunne gi et et løft for tilbudet til barn og barnefamilier i området. Voldsminde barnehage gir et nærmiljøtilbud og har tradisjon for ekstra oppfølging og bistand til småbarnsfamilier i området. Det letes også etter nye arealer til familieavdeling for Østbyen. Det vil være en god løsning å integrere dette i den nye barnehagen, slik det er gjort på Kolstad og planlagt på Risvollan.


Voldsminde barnehage med tre avdelinger ligger i bygning fra 1968, som var en del av gamle Lademoen skole. Dagens bygningsmasse er lite funksjonell som barnehage, og bygget har tekniske utfordringer og er dårlig utnyttet.


Det er gjennomført mulighetsanalyser som viser at det er mulig å utvide kapasiteten i det eksisterende bygget fra ca 50 til 75 plasser, innenfor dagens tomtetilgang. Det kan også være mulig å rive dagens bygg og etablere nybygg for opp mot 140 barnehageplasser samt arealer til familieavdeling. Dette forutsetter omgjøring av de store asfalterte arealene i den gamle skolegården. Kommunedirektøren foreslår oppstartsmidler for å utvikle dette prosjektet mot slutten av planperioden.