Om psykisk helse og rus

Området omfatter følgende tre enheter; Enhet for psykisk helse og rus, Enhet for rustjenester og Botiltak og treffsted for psykisk helse. I tillegg har kommunen avtale med Stavne KF, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, stiftelsen kong Carl Johans arbeidsstiftelse, stiftelsen KiM senteret, FIRE og stiftelsen Fontenehuset Trondheim om drift av tiltak for målgruppen.

Om tjenestene

Kjennetegn ved målgruppen

Nasjonal veileder “Sammen om mestring” har inndelt psykisk helse- og rusproblemer i tre hovedforløp:


1: Milde og kortvarige problemer

Dette er personer som i hovedsak fungerer i hverdagen og er i arbeid. Enhet for psykisk helse og rus bistår årlig omtrent 1500 personer gjennom tiltaket Rask psykisk helse.


2: Kortvarige alvorlige problemer/lidelser og langvarige mildere problemer/lidelser

Dette er personer som typisk bor i ordinær bolig, og har behov for regelmessig oppfølging fra enhetene Botiltak og treffsted psykisk helse og/eller Enhet for rustjenester.


3: Alvorlige langvarige problemer/lidelser

Dette er personer som i hovedsak bor i kommunale botiltak og som har behov for langvarig og tett oppfølging fra enhetene; Botiltak og treffsted psykisk helse og Enhet for rustjenester.


Lavterskeltilbud - uten krav om henvisning og vedtak

Rask psykisk helsehjelp er et kunnskapsbasert korttids behandlingstilbud for personer over 18 år med mild til moderat angst, depresjon, begynnende rusproblemer og/eller søvnvansker. Oppfølgingen baserer seg på veiledet selvhjelp og kognitiv terapi.


Mottak- og oppfølgingssenteret (MO) er et tilbud til personer med rusproblemer, med eller uten samtidige psykiske plager. MO tilbyr rask systematisk kartlegging, oppfølging, samtaler, og råd og veiledning inn mot behandlingsapparatet.


Samhandlingstiltak (SAMUR) er et tilbud til ungdom med utfordringer knyttet til rus i alderen 18-25 år. Metodikken bygger på ungdommens styrker og ressurser og ideen om at alle er motivert for noe. Tilbudet er samlokalisert med tilbudet til ungdom i Bispegata.


Leistad helsehus

Leistad Helsehus er et døgntilbud med ti plasser for personer som skrives ut fra spesialisthelsetjenesten eller søkes inn via fastlege og helse - og velferdskontor. Her gjennomføres en tverrfaglig kartlegging av behov for oppfølging og bistand. Målet med tilbudet er at brukere skal kunne mestre hverdagen i egen bolig. I tillegg har helsehuset fire akutte døgnplasser for personer med psykiske helseutfordringer.


Rehabilitering for personer med rusmiddelavhengighet

Stavne KF og Klæbu Industrier KF hjelper jobbsøkere ut i arbeid gjennom karrièreveiledning, opplæring og arbeidspraksis i samarbeid med næringslivet.


Brygga er et arbeidsrettet rehabiliteringstilbud for personer over 18 år, som fullfører rusbehandling i døgnenhet eller mottar poliklinisk spesialisert behandling.


Brygga skal bistå den enkelte i å mestre eget liv uten avhengighet, i overgangen mellom tverrfaglig spesialisert rusbehandling og inkludering i ordinært arbeids- og samfunnsliv.


For å kunne motta et tilbud fra Brygga må man være i tilknytning til eller på vei mot jobb eller skole. Barn og pårørende kan også benytte Brygga og få:

  • hjelp i forhold til arbeid og skole

  • hjelp med økonomi

  • samtaler og deltakelse i ulike grupper

  • kurs og ulike aktiviteter


Tilbud i regi av ideelle organisasjoner

Kommunen har inngått avtaler om å tilby aktivitets- og fritidstilbud på ettermiddag og helg med organisasjonene FIRE, Et skritt videre - Frelsesarmeen, KIM- senteret og Prima Arena.

Økonomiske nøkkeltall

Figur 18-1 sammenligner budsjett og regnskap på området psykisk helse og rus i perioden 2018-2021 og forslag til budsjett 2022.

Figur 18-2 viser forventet resultat for 2020 til de tre enhetene under Psykisk helse og rus. Enhetene har gått fra balanse i 2018 og 2019 til merforbruk i 2020. Men for området viser 2. økonomirapport balanse på enhetsnivå i 2021.

Figur 18-1. Utvikling av budsjett og regnskap over tid. Tall i nominelle kroner. 2018 og 2019 kun gamle Trondheim, og 2020 og 2021 er påvirket av koronapandemien.

Figur 18-2. Budsjettavvik for enhetene innenfor området i perioden 2018-2020

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 18-3 viser at Trondheim ligger betydelig lavere på netto driftsutgifter på tilbud til personer med rusproblemer pr. innbygger sammenlignet med de andre storbyene og at det er en reduksjon i driftsutgifter per innbygger fra 2019 til 2020. Tall for 2020 viser at Trondheim har flere personer med psykiske symptomer og lidelser per 1000 innbyggere sammenlignet med de andre storbyene, unntatt Oslo.