Tekniske tjenester

Forslag til investeringsbudsjett

Investeringsområdet vann

Kommunedelplan for vannforsyning 2017 - 2028, bystyresak 101/17 ligger til grunn for prioriterte investeringer i perioden. Det arbeides systematisk med utvikling av transportsystemet for å sikre tilstrekkelig kapasitet og å redusere lekkasjer og innlekking på forsyningsnettet. Det arbeides med tiltak for å oppgradere vannbehandlingsanlegget ved Benna, slik at dette oppfyller kravene til god vannkvalitet. Tiltakene i kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan vil bidra til å oppfylle kravene i drikkevannsforskriften, hindre forfall i infrastrukturen og tilrettelegge for befolkningsvekst.

Investeringsbudsjettet for vann skal bidra til å oppnå tre hovedmål; “Fortsatt god vannkvalitet”, “god sikkerhet i vannforsyningen” og “et godt, fungerende ledningsnett”.


Tabell 24-7 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området vann for perioden 2022-2025. Tabell 24-8 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Ledningsfornyelse

Fornyelse av ledningsnettet er en vedvarende aktivitet. Investeringene er nødvendige for å redusere vanntapet frem til forbruker, hindre forfall og opprettholde god vannkvalitet og leveringssikkerhet. Årlig investeringsbehov er basert på analyser av levetid.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 387 millioner kroner til fornyelsesprosjekter i planperioden.


Nye ledningsanlegg

Nye ledningsanlegg omfatter etablering av kommunal vannforsyning til nye områder, noe som bidrar til forsterkning av sikkerheten i vannforsyningen.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 55 millioner kroner til tiltak i planperioden, blant annet til ledningsanlegg ved Nedre Charlottenlund.


Pumpestasjoner

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 81 millioner kroner i planperioden til å forsterke overføring fra Benna til Kolstad for å kunne forsyne hele kommunen fra Benna.


Høydebasseng

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 65 millioner kroner i planperioden til høydebasseng for å utbedre dårlig teknisk tilstand og fare for forurensing.


Kilder og vannbehandlingsanlegg

Det er nødvendig å gjøre tiltak mot dyreplankton i vannforsyningen fra Benna. Utredning og uttesting av alternativer pågår. Kostnadene er usikre og avhengig av hvilken løsning som blir valgt.


Kommunedirektøren foreslår å bevilge 280 millioner kroner til tiltak i Benna i planperioden.


Dammer

Trondheim kommune forvalter 19 dammer som tidligere inngikk i vannforsyningssystemet. For å tilfredsstille krav i damforskriften må dammene reklassifiseres og damkonstruksjonene må oppgraderes. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 83 millioner kroner i planperioden for å oppgradere prosjekter i henhold til damsikkerhetsforskriften.


Ladebekken - Rosenborg, utskifting av vannledninger

Prosjektet gjelder utskifting av vannledninger på strekningen Ladebekken-Rosenborg, jf bystyresak 4/21. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3 millioner kroner til prosjektet i planperioden.


Innherredsveien, fornyelse av vannledninger

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 14 millioner kroner til bygging av nytt ledningsnett i Innherredsveien, jf Bystyresak 137/20. i planperioden.


Fredlybekken

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 41 millioner kroner i planperioden, til utskifting av eksisterende vannledninger på strekningen Nardosenteret til Nidelva ved sluppen, jf bystyresak 134/13.

Investeringsområde avløp

Hovedplan avløp og vannmiljø, vedtatt i bystyret 25.03.2013, bystyresak 67/13, er førende for prioriteringer innenfor utvikling av det kommunale avløpssystemet. Planens strategier for fornyelse og effektivisering av avløpsnettet, håndtering av økte overvannsmengder knyttet til klimaendringer og reduksjon av avløpsutslipp fra avløpsnettet ligger til grunn for prioriteringer i perioden. I investeringsbudsjettet for avløp foreslår Kommunedirektøren at innsatsen rettes mot fornyelse, separering av spillvann og overvann og effektivisering av byens eksisterende avløpsnett.

Tabell 24-9 viser kommunedirektørensforslag til investeringer innenfor området avløp for perioden 2022-2025. Tabell 24-10 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Ledningsfornyelse

Kommunedirektøren foreslår i planperioden å bevilge 573 millioner kroner. Blant annet til fornyelse og separering i Nedre Charlottenlund øst og vest, samt Kong Inges gate. Omfanget er basert på analyser av levetid og er nødvendig for å hindre forfall av ledningene og dermed unngå ledningsbrudd.


Nye ledningsanlegg.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 72 millioner kroner i perioden, til etablering av kommunalt avløpsnett i områdene Lilleby-Leangen, Innherredsveien, Rye og Bostad.


Renseanlegg

Renseanleggene har behov for løpende oppgradering for å opprettholde funksjon og rasjonell drift. Dette innebærer utskifting av utstyr og oppgradering av anleggsdeler. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 48 millioner kroner i planperioden,blant annet til oppgradering av automasjon og elektro på Høvringen renseanlegg.


Pumpestasjoner og overløp

Kommunedirektøren foreslår å bevilge av 68 millioner kroner til nybygging og oppgradering av pumpestasjoner og avløpsnett i planperioden. Det er blant annet planlagt tiltak ved Valsetbakken, Solbakken, Lykkjbekken, Flaten og Sjøskogbekken.


Ladebekken-Rosenborg, avskjærende ledning

Prosjektet gjelder ombygging av avløpssone Møllenberg for å føre spillvann og overvann i separate ledninger, jf bystyresak 4/21.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 200 millioner kroner til prosjektet i planperioden.


Innherredsveien, separering avløp

Kommunedirektøren foreslår å bevilge av 22 millioner til bygging av nytt ledningsnett i Innherredsveien, jf bystyresak 137/20 i planperioden.


Tiller-Bratsberg-Klæbu

Kommunaldirektøren foreslår å bevilge 9 millioner kroner til ferdigstillelse av prosjektet i 2022, jfr. bystyresak 118/15 og 103/18.


Fredlybekken

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 78 millioner kroner i planperioden til separering av kloakk og overvann på strekningen Nardosenteret til Nidelva ved Sluppen, jf Bystyresak 134/13.


Fossumdalen, etappe 5-7

Prosjektet omfatter ombygging av deler av Fossumdalen avløpssone fra fellessystem til separatsystem, jfr. bystyresak 11/18. Separeringen av avløpsnettet vil i betydelig grad redusere kloakkutslipp til Nidelva. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 49 millioner kroner til prosjektet i planperioden.

Investeringsområde avfall

Utbygging av infrastruktur knyttet til håndtering av husholdningsavfall foretas i hovedsak av utbyggere. Kommunen overtar i ettertid anleggene. Investeringer på området gjelder i hovedsak oppgraderinger av eksisterende avfallsanlegg.


Tabell 24-11 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området avfall for perioden 2022-2025.Tabell 24-12 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Avfallsanlegg mindre investeringer

I handlingsplan for husholdningsavfall, bystyresak 84/10 er det vedtatt at nedgravde løsninger for oppsamling av avfall skal være normal løsning for alle utbygginger med mer enn 10 husstander.

For utvikling og rehabilitering av avfallsanleggene foreslår Kommunedirektøren å bevilge 2 millioner kroner per år, totalt 8 millioner kroner i planperioden. I bystyresak 84/20 ble det vedtatt 3-beholdersystem. Dette vil medføre økt investeringsbehov i eksisterende infrastruktur for avfall. Kommunedirektøren arbeider sammen med Trondheim Renholdsverk AS for å kartlegge ombyggingsbehov med tilhørende kostnader. Dette vil innarbeides i neste økonomiplanperiode.

Investeringsområde byrom, parker og grøntanlegg

Plan for friluftsliv og grønne områder (PFG), vedtatt i Trondheim Bystyre 26. oktober 2017, ligger til grunn for prioriterte investeringer i perioden. Investeringsbudsjettet for byrom, parker og grøntanlegg skal underbygge planens visjon om at Trondheim skal være en grønn by med variert natur - med lett tilgjengelige, attraktive uteområder for lek, rekreasjon og friluftsliv. Investeringsbehov i Klæbu ligger ikke inne i eksisterende plan, og som følge av kommunesammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommuner er rullering av Plan for friluftsliv og grønne områder vedtatt i Trondheim kommunes planstrategi for perioden 2020-2023. Formannskapet i Trondheim vedtok den 27.04.21 i sak 141/21, å sende forslag til planprogram for kommunedelplan friluftsliv og grønne områder ut på høring og offentlig ettersyn. Hensikten med planarbeidet er å oppdatere kunnskapsgrunnlaget knyttet til friluftsliv, grønne områder og anlegg etter kommunesammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommuner, og ny plan er tenkt lagt fram for politisk behandling vedtatt våren 2023.

Andre strategiske planer og politiske vedtak som gir føringer for området er nevnt under investeringstiltakene de hører hjemme.

Tabell 24-13 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området byrom, parker og grøntanlegg for perioden 2022-2025. Tabell 24-14 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Byrom

For å følge opp planlagte tiltak i byromsstrategien, foreslår kommunedirektøren å bevilge 18 millioner kroner i planperioden. Det er igangsatt en rekke mindre tiltak for å rydde og forbedre sentrale byrom sin bruksverdi. Midlene prioriteres etter politisk vedtak fra bystyret 8.12.2016, blant annet med fokus på barn. Bystyret vedtok i sitt møte 30.09.20 i sak 94/20 Framtidsbilder Trondheim sentrum 2050 med sentrumsstrategi. Sentrumsstrategien viser at det er viktig å satse på lek, møteplasser og opphold i byrommene i Midtbyen. I strategipunkt 4 gis det råd om å satse på flere helårs byrom og veiter for å bringe folk sammen, med mer vann, grønt, lek og aktiviteter for barn, og som er trafikksikre. Medvirkningsprosjektet og idékonkurransen Barn i sentrum har gitt mange innspill fra barn og unge til forprosjektet Cicignons plass og Elsa Laula Renbergs plass, som er en av de store satsningene i kommende planperiode. Innspill fra barn og unge viser at de er opptatt av trafikksikkerhet og å helst unngå biltrafikk, og at lek og frihet skal gå foran trafikk. Gjennom vedtak av ny Gatebruksplan for Midtbyen, vedtatt av bystyret 25.03.21 i sak 35/21, gjentar bystyret ønsket om å etablere flere lekeplasser og aktivitetsområder i Midtbyen.


Lekeplasser, gjennomføring av plan for friluftsliv og grønne områder

I følge plan for friluftsliv og grønne områder, er det årlig behov for fornying og oppgradering av lekeplasser for i gjennomsnitt syv millioner kroner for å opprettholde et godt leke- og aktivitetstilbud. I tillegg er det mange områder som har en underdekning av offentlig tilgjengelige lekeplasser. I forbindelse med rullering av planen har kommunedirektøren planlagt å legge fram en egen handlingsplan for opprustning av eksisterende lekeplasser og etablering av nye lekeplasser for nye Trondheim kommune. Et annet tiltak for å følge opp gjeldende plan for friluftsliv og grønne områder, er å sette av et mindre beløp til innkjøp av lekeutstyr og oppgradering av lekeplasser etter innspill fra innbyggerne. Kommunedirektøren foreslår at det settes av totalt 40,7 millioner kroner til lekeplasser i planperioden.


Parker, gjennomføring av plan for friluftsliv og grønne områder

Plan for friluftsliv og grønne områder viser stor underdekning av parker i store deler av byen. 80 prosent av befolkningen har ikke tilgang til en park. For å gi flere i befolkningen bedre tilgang til parker vil enkelte egnede friområder eller leke- og rekreasjonsområder videreutvikles med parkkvaliteter. Det er i tillegg stort behov for rehabilitering og oppgradering av eksisterende parker. Satsning på sanitærløsninger er blant annet et av de prioriterte områdene som planen omtaler, og i formannskapssak 361/20 ber formannskapet kommunedirektøren om å fortsette og prioritere etablering av offentlige toaletter i grønne områder med stor aktivitet, mange brukere og mangel på sanitærløsninger.

I oppfølging av plan for friluftsliv og grønne områder inngår også fornyelse av gate- og parktrær, som har vært forsømt over lengre tid. Det avsettes derfor et beløp til nyplanting for å sikre et frodig og grønt preg i byens gater, plasser og parker også i framtida.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 14,6 millioner kroner i planperioden til parker og nyplanting av trær.


Belysning

Satsning på belysning er et en av de prioriterte områdene i plan for friluftsliv og grønne områder. Flere friområder og parker vurderes for belysningstiltak for å øke trygghetsfølelsen, gi bedre universell utforming og for å utvide brukssesongen. Prioritering vil blant annet gjøres i samråd med politiet. Krav fra netteier om etablering av måling for parkbelysning vil også bli fulgt opp. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 3,6 millioner kroner til belysningstiltak i planperioden.


Erverv av grunn

Kommunedirektøren foreslår at det i planperioden bevilges 2 millioner kroner til finansiering av innløsningskrav for regulerte offentlige friområder og eventuelle nødvendige tiltak for grensejusteringer ved opprustning av eksisterende friområder og lekeplasser.


Strandveiparken

Statens vegvesen leier en gammel verkstedbygning i det nordøstre hjørnet av Strandveiparken i forbindelse med diverse vegprosjekt. På grunn av denne virksomheten ble denne delen av parken ikke opparbeidet og fremstår som uferdig. Det er påvist noe forurensning i grunnen som må tas hånd om ved en opparbeidelse av arealet. I sak 75/21 vedtok Formannskapet at videreutviklingen av Strandveiparken skal skje med god og bred bruker- og beboermedvirkning. Medvirkningsprosessen skal også peke på hva som er egnet bruk av basketballbanen. Valg av aktiviteter i parken må ses i sammenheng med opprusting av Buranbanen. Det er usikkerhet knyttet til kostnadsbehovet for ferdigstilling av parken. I 2021 vil det utarbeides et forprosjekt som vil gi et bedre grunnlag for kostnadsberegning. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 2 millioner kroner til tiltaket i 2022.


Marinen lekeplass og park

Oppgradering av Marinen er snart ferdig prosjektert. Det planlegges byggestart høsten 2021. Planlagt ferdigstillelse er i løpet av 2022. Prosjektet skal gjennomføres som et utslippsfritt anlegg. Planleggingen har tatt noe lenger tid enn tidligere forutsatt, og tilgangen i markedet på utslippsfrie maskiner har til nå vært begrenset. Kommunedirektøren har av den grunn avventet utlysning av entreprisen. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 17 millioner kroner i 2022.


Torvet

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 17 millioner til oppfølging av automasjonsanlegg, belysning og fonteneanlegg ut garantitiden i perioden 2022 til 2025.


Sikring Nidelva og Kanalen

Målet med det pågående sikringsarbeidet er å hindre flere fall- og drukningsulykker langs Nidelva og Kanalen. Trondheim ligger omkranset av elv og sjø. Visjonen er at det skal være trygt å bevege seg langs Nidelva og Kanalen, og sikring av Rosenborgbassenget gjenstår. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 5,4 millioner kroner i 2022 til sikring av Rosenborgbassenget.

Investeringsområde veg

Hovedplan veg, vedtatt i bystyret 04.10.2018, bystyresak 101/18, skal være førende for prioriteringer innenfor drift, vedlikehold og investeringer på det kommunale vegnettet. Det er gjort omfattende kartlegging av tilstand på vegnettet, og for å sikre verdiene i den kommunale infrastrukturen er det nødvendig med oppgradering av hele vegoverbygningen på en rekke veger.

Tabell 24-15 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor området veg for perioden 2022-2025. Tabell 24-16 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Gatelys nye forskrifter

TrønderEnergi nett AS stiller krav om at alle tennskap skal flyttes ut av nettstasjonene. Arbeidene er planlagt ferdigstilt i 2023. Kommunedirektøren foreslår å bevilge av 4,5 og 4,2 millioner kroner til prosjektet i 2022 og 2023 .


Utvikling og fornyelse av gatelysnettet

76 prosent av alle gatelys er skiftet ut, og 90 prosent av strømforbruket måles nå i gatelysnettet. For å redusere driftsutgifter ytterligere må hele gatelysnettet fornyes. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 16,7 millioner kroner hvert år i planperioden.


Mindre investeringer veg

Prosjekter innenfor mindre investeringer skal ivareta krav til universell utforming og oppretting av mangler på vegnettet.

Dette omfatter tiltak for funksjonshemmede, mindre trafikksikkerhetstiltak, rassikring Kommunedirektøren foreslår å bevilge 7,1 millioner kroner millioner til formålet hvert år i planperioden.

Oppgradering av veginfrastruktur og boliggater

Mange av fortauene i kommunen har et så nedslitt dekke at det er behov for full oppgradering. Foreslått bevilgning på 12 millioner kroner i 2022, og i sum 35 millioner kroner i perioden, vil også brukes til asfaltering av grusveier etter vedtatt prioriteringsliste.

Investeringsområde maskiner og utstyr

Trondheim bydrift har maskiner og utstyr som er nødvendig for drift og vedlikehold av byen med en samlet verdi på flere hundre millioner kroner. For å skifte ut og oppgradere maskin- og utstyrsparken er det nødvendig å foreta investeringer.


Tabell 24-17 viser kommunedirektørens forslag til utskiftning, fornying og investeringer innenfor området maskiner og utstyr for planperioden 2022-2025. Tabell 24-18 viser kommunedirektørens forslag til finansiering av investeringene:

Maskiner og utstyr Trondheim bydrift

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 18,8 millioner kroner i planperioden til kjøp av maskiner og utstyr som brukes for å optimalisere driften i Trondheim bydrift.


Energieffektivt maskinkjøp

Budsjettbehovet er knyttet til innfasing av tunge nullutslippkjøretøy og energieffektive anleggsmaskiner, som et tiltak for å nå miljømålene til Trondheim kommune. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 36,0 millioner kroner til tiltaket i planperioden.