Plan- og bygningstjenester

Forslag til driftsbudsjett

Driftsbudsjettet til området benyttes på forvaltnings- og driftsoppgaver innenfor plan-, kart- og byggesaksområdet. Bruttobudsjettet er på 167 millioner kroner, netto 61 millioner kroner. 63 prosent av områdets utgiftsbudsjett finansieres via brukerbetaling og statlige tilskudd. Brorparten av brukerbetalingene er relatert til selvkostområdene tilknyttet plan- og bygningsloven.


Selvkostområdet byggesakstjenester har hatt store underskudd de siste årene. Nye regler medfører at et underskudd innenfor selvkostområdene tilknyttet plan- og bygningsloven skal belastes bykassen. For å forhindre at bykassen må subsidiere området foretok kommunedirektøren i forbindelse med fremleggelsen av gebyrregulativet for 2021 en revidering av gebyrsatsene slik at det ble bedre samsvar mellom kostnad og inntekt ved å behandle saken. Så langt tilsier prognosen for 2021 at man ligger an til å gå i balanse. Selvkostområdene innenfor plan- og bygningstjenster bør ha ha et positivt selvkostfond på rundt 10 prosent av omsetningen til området. Dette for å ha fond som kan brukes til å unngå at underskudd på området må belastes bykassen. For igjen å bygge opp litt fondsmidler innenfor byggesaksfeltet foreslår kommunedirektøren å øke byggesaksgebyret med 7,5 prosent i 2022.


Selvkostområdene oppmålingsgebyr, planbehandling og eierseksjonering har relativt store selvkostfond så kommunedirektøren foreslår å ikke øke gebyrene for disse tre områdene i 2022.


Tabell 23-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område plan- og bygningstjenester i perioden 2022-2025. Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2021 per 31.12.2020. Tabell 23-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer. Oversikten under viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2021.

Omtaksering eiendomsskatt

Kommunedirektøren foreslår at det settes av 10 millioner kroner i 2022 og 5 millioner kroner i 2023 for å finansiere hva det anslagsvis koster å utarbeide et nytt grunnlag for utskriving av eiendomsskatt. Samlet er det foreslått å bevilget 21,5 millioner til dette prosjektet, 14,5 millioner lavere enn hva som var anslaget i forrige økonomiplan.

Nullutslippsbydeler

I bystyresaken "140/19 Erklær nødsituasjon - klimamålene må skjerpes” ble det vedtatt at byutviklingsstrategien må vise hvordan klimagassutslipp kan kuttes selv om byen vokser og at Sluppen, Campus, Granåsen og Nyhavna skal utvikles til å bli nullutslippsområder. Det ble i budsjettet for 2021 satt av 0,6 million kroner til dette tiltaket. Prosjektet er forutsatt ferdigstilt i 2023.

IT-utvikling byutvikling

Tjenesteområdet mottar om lag 0,2 millioner kroner i året som kompensasjon for befolkningsøkningen i kommunen. Midlene er planlagt brukt på å øke kommunens og byutviklingsområdet sin kompetanse på ny informasjonsteknologi for å sikre at felles data og løsninger tilrettelegges på en mest mulig fremtidsrettet måte. Midlene brukes også til oppgradert og tilpasset fagprogramvare innenfor byutviklingsområdet.

Økt innsats byplanlegging

Som redegjort for i handlings- og økonomiplan 2021-2024 står plantjenester foran store oppgavemessige utfordringer framover. Kommunedirektøren foreslår at rammen til området økes med 0,7 million kroner i 2023 og framover som følge av dette

Utvikling av klimadimensjonen i KPA

I forbindelse med de pågående prosessene med å utarbeide ny kommunedelplan for arealbruk foreslår kommunedirektøren at rammen til formålet økes med en million kroner i 2022 og 2023. Satsingen vil bidra til å sikre ivaretakelsen av klimahensyn i arealplanen og er blant de klimatiltakene kommunedirektøren mener har potensial til å bidra mest til det grønne skiftet. Etter at arbeidet med å utvikle klimainnrettingen i KPA er avsluttet i 2024 vil stillingen benyttes på andre oppgaver opp mot klima.

Byarkitekt

I budsjettet for 2021 ble det lagt inn halvårseffekt på ny stilling som byarkitekt. I tråd med det politiske vedtaket er det i kommunedirektørens forslag til budsjett lagt inn 0,5 million kroner slik at stillingen blir fullfinansiert.

Satsing på byantikvar- og byarkitektfunksjonen

Kommunedirektøren har av plass- og lokasjonshensyn valgt å flytte byantikvar og byarkitekt til de nye lokalene til Kjøpmannsgata Ung Kunst As. Kommunedirektøren mener at den nye lokaliteten sikrer at byantikvar og byarkitekt blir en del av et større kreativt miljø og gir funksjonene en mer tydelig plass i bybildet. Satsingen muliggjør finansiering av en prosjektstilling hos byantikvaren og bidrar til å gi den nyopprettede stillingen som byarkitekt et visst fagmiljø rundt seg. Kommunedirektøren foreslår at det bevilges 2,2 millioner kroner i 2022 økende til 2,5 millioner kroner fra 2023 og utover til dette formålet.

Effektiviseringskrav konsulent, innkjøp og innleie

I samsvar med vedtak i handlings- og økonomiplanen 2019-2022 og 2020-2023 er det budsjettert med et generelt effektiviseringskrav og en innsparing på konsulent, innkjøp og innleie av vikarer på 0,2 millioner kroner i 2023 og utover i planperioden.