Barne- og familietjenesten

Forslag til driftsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2022-2025 må kommunedirektøren gjøre noen prioriteringer, slik at de viktigste forholdene ivaretas.


Tjenesteområdet har et prognostisert merforbruk på om lag 20 millioner kroner i 2021. Kommunedirektøren foreslår å styrke helse- og avlastningstjenester i 2022 for å ta hensyn til økning i antall brukere. Som følge av dette foreslås opptrappingen innenfor skolehelsetjenesten, barselomsorgen, Uteseksjonen og laget rundt eleven utsatt til 2023. Innsparing knyttet til helhetlig gjennomgang BFT settes i verk fra 2022.


Kommende oppvekstreform har innvirkning på prioriteringer fremover. Driftsbudsjettet på området reduseres på grunn av betydelig nedgang i antallet bosettinger av enslige mindreårige flyktninger.


Tabell 15-4 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for området barne- og familietjenesten i perioden 2022-2025. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2021.

Oversikten over viser forslag til endringer i handlings- og økonomiplanperioden. For en mer detaljert gjennomgang av driftsbudsjettet til området, se detaljering av budsjettet for 2021

Beskrivelse av tiltak


Tabell 15-5 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

1. Reduksjon i bosetting av enslige mindreårige flyktninger

Prognoser og anmodninger fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) og Bufetat viser en vesentlig nedgang i antall bosettinger av enslige mindreårige flyktninger. Antall kommunale tiltaksplasser for denne gruppen må derfor tilpasses reduserte inntekter fra staten i perioden fremover. Det vil bli utarbeidet en detaljert plan for reduksjon av antall plasser på hvert tiltak for å tilpasse driften til nedgang i antall bosettinger. Som følge av lavere bosetting av enslige mindreårige flyktninger foreslår Kommunedirektøren en reduksjonen i utgiftsbudsjettet til BFT på 35 millioner kroner i 2022, økende til 40 millioner kroner i 2025. I tillegg er det vesentlig bortfall av tilskudd/inntekter til bosetting av personer med nedsatt funksjonsevne eller atferdsvansker. Dette tilskuddet bortfaller 5 år etter bosetting.

2. Økning i BPA-brukere

Å kunne leve et godt og mest mulig selvstendig liv også med omfattende funksjonshemming er et mål og en rettighet som står høyt i det norske samfunnet. Ordningen med BPA skal gi flest mulig mulighet til å ha et selvstendig liv. Siden rettighetsfestingen av BPA ble innført i 2015, har utgiftene til BPA økt med om lag 14 millioner kroner til 2020 og prognosetall for 2021 tilsier at veksten fortsetter. Denne økningen kommer i tillegg til økning i antall brukere på helse- og avlastningstjenesten. Med bakgrunn i dette har kommunedirektøren startet en gjennomgang av kommunens praksis for tildeling av tjenester organisert som BPA (dette er en prosess som kjøres parallelt med voksensiden). Arbeidet skal gi grunnlag for vurdering av dagens praksis og en anbefaling om hvordan fremtidig tildelingspraksis bør innrettes for å ivareta lovkrav, faglige hensyn og en forsvarlig kostnadsramme.

Kommunedirektøren foreslår å styrke BPA med 3 millioner kroner fra 2022.

3. Likebehandling mellom døgn- og timeavlastere

I avlaster II-dommen fra 2016 slo Høyesterett fast at avlastere normalt er å regne som arbeidstakere, og ikke oppdragstakere, slik praksis har vært. Det betyr at private avlastere skal anses som arbeidstakere etter arbeidsmiljøloven § 1-8.

Med bakgrunn i avlasterdommen er anbefalingen fra jurister i kommunen og KS at timeavlastere må ansettes på lik linje med døgnavlastere. Tjenesteområdet har i tidligere budsjett blitt kompensert for økte utgifter til døgnavlastere.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,1 millioner kroner fra 2022 for å sørge for likebehandling mellom døgn- og timeavlastere.

4. Flere brukere av helse- og avlastningstjenester

Helse- og avlastningstjenesten opplever en markant økning i behovet for tjenester. Antall brukere og tjenestevedtak har økt med drøyt 25 prosent siden 2019. Økningen ligger i hovedsak på helsetjenester i hjemmet og privat avlastning. Kommunedirektøren jobber med en gjennomgang av tjenestene. Kommunedirektøren foreslår å sette av 6,1 millioner kroner til dette i 2022.

5. Økte husleiekostnader

BFT Heimdal har behov for å leie ekstra lokaler for at ansatte i barnevernet skal kunne ha forsvarlig drift og et godt fysisk arbeidsmiljø. Videre skal prosjektet “Familie for første gang” ha arbeidsplasser og fasiliteter for åtte nye medarbeidere. Det er et byomfattende tiltak. I tillegg kommer helse og habiliteringteamet inn, som slåes sammen med Helse- og avlastningstjenesten. Det blir femten nye ansatte. Da blir opprinnelig areal for lite. Kommunedirektøren foreslår bevilge 3,5 millioner kroner fra 2022 til økte husleiekostnader.

Endringer i tjenestetilbudet

6. Skolehelsetjenesten

Helsesykepleiere skal være tilgjengelig for elevene på skolen, og kommunedirektøren foreslår å videreføre styrkingen av skolehelsetjenesten på barneskoletrinnet med 3 millioner kroner de tre siste årene i planperioden. Dette vil bringe bemanningen nærmere Helsedirektoratets normtall, jfr bystyrets bestilling av planen for å nå dette. Digitalisering og økt digital tilgjengelighet til helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal prioriteres.

Tiltak må ses i sammenheng med styrkingen av lavterskeltilbud psykisk helse, jf sak 0272/21 Langsiktig tiltaksplan for barn og unge ut av pandemien.

7. Barselomsorgen

Kommunedirektøren foreslår å styrke barselomsorgen med 0,8 millioner kroner de tre siste årene i planperioden målrettet mot hjemmebesøk av jordmor etter fødsel. Trondheim kommune har et tilsyn fra 2018 som fremdeles ikke er lukket, og det pågår en målrettet oppfølging for å lukke avvik.

8. Uteseksjonen

Kommunedirektøren foreslår å sikre tiltak for å motvirke radikalisering og voldelig ekstremisme i samfunnet, og styrke Uteseksjonen med 0,8 millioner kroner de tre siste årene i planperioden.

9. Helsestasjon for kjønn og seksualitet

Kompetansesenter for kjønn og seksualitet ble opprettet opprettet i 2020. Det vises til bystyrets vedtak i sak 46/20. Opprinnelig styrking for 2022 var 2,1 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår å finansiere helsestasjon for kjønn og seksualitet med 1,7 millioner fra 2022.

10. Laget rundt eleven og tverrfaglige team i skolene

I vedtatt budsjett 2020, bevilget bystyret 2 millioner kroner i 2020, økende til 4 millioner kroner i 2021. Det ble satt i gang en pilot på Heimdal bydel fra høsten 2020. I de andre bydelene skal det bygges et lag som skal jobbe med skolemiljø, kompetanseheving og koordinere flerfaglig og tverrfaglig innsats for barn og familier på skolen og fritiden. Kommunedirektøren utsetter styrking av rammen til 2023 med plan om videre styrking resten av perioden, totalt 10 millioner kroner i perioden.

11. Oppvekstreformen

Oppvekstreformen trer i kraft 1. januar 2022 og innebærer at kommunene får et økt finansieringsansvar for barnevernstiltak. Kommunene får fullt økonomisk ansvar for ordinære fosterhjem og får endrede egenandelssatser for bruk av statlige barnevernstjenester. Egenandelene for Bufetats tilbud om spesialiserte fosterhjem, institusjon og akuttiltak økes. For bruk av spesialiserte hjelpetiltak reduseres egenandelen. Kommunedirektøren forventer at Trondheim kommune vil få økte utgifter anslagsvis med 87,9 millioner kroner fra 2022. Kommunene samlet blir kompensert for endringene gjennom en økning i sine frie inntekter, jf omtale i kapittel 8.

Det vil være en overgangsordning for 2022 og 2023, og årsaken er at kommunene skal betale gamle egenandeler på avtaler inngått før 1. januar 2022. Overgangsordningen avsluttes fra 2024 og kommunene får kompensasjon etter nye egenandeler. Kommunedirektøren kommer tilbake til oppdaterte beregninger i neste års forslag til handlings- og økonomiplan.

12. Driftsmidler DigiBarnevern

DigiBarnevern består av to prosjekter, et kommunalt og et statlig prosjekt. Sammen har de som mål å øke kvaliteten i det kommunale barnevernet, blant annet ved å sørge for bedre IT-løsninger. Kommunedirektøren foreslår å sette av driftsmidler tilsvarende 2,5 millioner kronerf ra 2023. Beløpet dekker en stilling som tjenesteforvalter samt øvrige kostnader til drift og vedlikehold. I tillegg er det tatt høyde for kostnader knyttet til videreutvikling av systemet.

13. Driftsmidler Helseplattformen

Trondheim kommune innfører ny digital pasient journalløsning 30. april 2022.

Barne- og familietjenesten vil i planperioden påvirkes av en generell digitalisering av tjenestene med økt krav til teknisk utstyr. Kommunedirektøren foreslår å sette av 0,4 millioner kroner fra 2022.

14. Heggstad - bolig for barn/ungdom med særskilte behov

Kommunedirektøren skal etablere et tjenestetilbud for barn og unge med utfordrende atferdsuttrykk på Heggstad. Se omtale av prosjektet under investeringskapitlet. Kommunedirektøren foreslår derfor 10,7 millioner kroner til etableringen av bolig i 2023, økende til 12 millioner kroner fra 2024.

15. Færre enetiltak på helse- og habiliteringstjenester

Etablering av bolig for barn og ungdom med særskilte behov på Heggstad, vil bidra til at Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge skal ha færre ene- og ekstra ressurskrevende tiltak og at ekstra ressurskrevende brukerne vil få et bedre tilpasset tilbud på Heggstad. Kommunedirektøren forventer derfor en innsparing på 11,2 millioner kroner i 2023, økende til 11,9 millioner kroner fra 2024.

16. Byomfattende tilbud sped- og småbarnstiltak

Det er behov for å opprette et ambulant byomfattende døgntilbud rettet mot familier

med sped- og småbarn som lever i de mest utsatte livssituasjonene og som har stor risiko for at barna må tas ut av hjemmet. I andre økonomirapport 2021 har Kommunedirektøren foreslått en finansiering på 0,6 millioner kroner til tiltaket i 2021. I 2022 foreslår kommunedirektøren å bevilge 2,8 millioner kroner. Fra 2023 vil tiltaket finansieres av frigjorte midler innen barne- og familietjenestens budsjett ved reduksjon av kostnader til fosterhjem og institusjon. Formålet med tiltaket er å motvirke trenden i Trondheim kommune med en kraftig økning i antall akuttplasseringer i beredskapshjem, og å sette kommunen i stand til å møte endringene knyttet til barnevernsreformen fra 1. januar 2022.

17. Barnekoordinator

Som en del av Likeverdsreformen vil regjeringen sikre at familier som har eller venter barn med behov for sammensatte tjenester får en barnekoordinator. Mange familier med barn med behov for et sammensatt tjenestetilbud opplever manglende koordinering og et tjenestetilbud som ikke henger sammen. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at den lovfestede retten til barnekoordinator trer i kraft fra 1. august 2022. Kommunedirektøren foreslår å finansiere barnekoordinator med to millioner kroner i 2022, og 3,6 millioner kroner videre i perioden når tiltaket får full effekt.

18. Kompetansekrav i barne- og familietjenesten

Fra 1.1.2022 innføres det krav om at ansatte med visse kjerneoppgaver i barnevernet skal ha relevant masterutdanning. Kommunedirektøren setter av 1,9 millioner kroner i 2022 med en sterk økning i perioden for at området skal håndtere ekstrakostnaden knyttet til kompetansekravet.

19. Psykisk helse - lavterskeltilbud barn

Ulike rapporter beskriver at barn og unge psykiske helse og deres livskvalitet har blitt dårligere under pandemien. Av den grunn etableres et lavterskeltilbud psykisk helse. jfr vedtak i formannskapet, sak 0216/21 og vedtak 21.sept. 2021, Langsiktig plan.. Kommunedirektøren foreslår å sette av to millioner kroner til lavterskeltilbud i 2022.

Tilbudet skal i tillegg styrkes ved hjelp av omdisponeringer innenfor økonomisk ramme for BFT i 2022, og tilbudet skal sikres driftsmidler utover i økonomiplanperioden.


Effektiviseringstiltak

20. Helhetlig gjennomgang BFT

Kommunedirektøren budsjetterer, i samsvar med vedtatt økonomiplan, med at en helhetlig gjennomgang av BFT skal gi en innsparing på 9,2 mill fra 2022. Målet er at man skal gå bort fra bestiller/utfører-modell, heve kvaliteten på tjenestene og at mer tid skal gå til direkte møter med barn og unge. Sak om helhetlig gjennomgang vil innebære endringer og omstillinger, og saken planlegges lagt frem til orientering for formannskapet i januar 2022.

21. Omstillingsmidler PPT

Bystyret vedtok i sak 99∕21 ny modell for organisering og finansiering av spesialpedagogisk tilrettelegging. Kommunedirektøren arbeider videre med iverksetting av ny kurs for det spesialpedagogiske systemet med vekt på helhetstenking, tettere integrering mellom barnehage, skole, barne- og familietjenesten samt øvrige helse- og velferdstjenester, hvor kompetansen kommer nærmere barnet.

Det har lenge vært store og vedvarende avvik i saksbehandlingstid på sakkyndig vurdering fra PPT, noe som fremdeles er en stor utfordring. Tjenesteområdet er styrket i 2021 og det er viktig at innsatsen opprettholdes i 2022 med hensyn til planlagt omstillingsprosess og at effekten kan tas fra 2023 og videre i perioden. Kommunedirektøren foreslår at effekten av tiltaket kan effektueres med årlig besparelse på 4 millioner kroner fra 2023.

22. Ta i bruk teknologi i tjenestene

Velferdsteknologi kan gi en økt opplevelse av selvstendighet hos beboerne, bedre kvalitet og kan samtidig medføre mer bærekraftig bruk av bemanning. Kommunedirektøren arbeider med vurdering av nattbemanning og ser på muligheter til å kunne gi mer hensiktsmessige og bærekraftige tjenester på natt. Det vurderes om nattbemanning for enheter i nærheten av hverandre kan koordineres og om det er mulig å styrke nattbemanningen gjennom bruk av velferdsteknologi. Det forventes at dette vil kunne gi en varig innsparing på 1,3 millioner kroner fra 2023.

23. Innsparing helsetjenester

Det arbeides med inngåelse av innkjøpsavtaler for alle kjøp av private tilbydere i helse og avlastningstjenesten. Dette antas å redusere kostnadene for kjøp av private helse- og avlastningstjenester. Kommunedirektøren forventer at dette vil gi en årlig innsparing på 1,1 millioner kroner fra 2022.

24. Innsparing innkjøp og innleie av arbeidskraft, jf HØP 2020-2023

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2020-2023 ble det vedtatt redusert innkjøpsbudsjettet og innsparinger spesielt rettet mot reduksjoner i reisebudsjettet og innleid arbeidskraft. Kommunedirektøren foreslår å videreføre innsparingen på 0,6 millioner kroner i 2022, økende til 1,8 millioner kroner fra 2023.

25. Prosjektkoordinator og støtte til helhetlig organisering og finansiering av det spesialpedagogiske tilbudet

Trondheim kommune skal innføre den nye modellen helhetlig organisering av det spesialpedagogiske tilbudet innen 1. august 2022. I perioden frem til dette, gjennomføres et større prosjekt med detaljutredninger og fortløpende og forsvarlig implementering. Arbeidet vil skje i samarbeid med barn, foreldre, enheter, tillitsvalgte, og med involvering fra foreldrerepresentanter og brukerorganisasjoner.

Det er et stort prosjekt, med mange involverte, som skal gjennomføres på kort tid. Det skal gjennomføres flere større samskapingsprosesser og detaljutedninger om hvordan den nye modellen skal se ut. Det skal også gjennomføres en større prosess med implementering av den nye modellen.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 1,7 millioner kroner i 2022 til prosjektlederstøtte-ressurs og ressurser til å leie egnede lokaler til større samlinger for å gjennomføre planlagte samskapingsprosesser.