Barne- og familietjenesten

Forslag til investeringsbudsjett

Barne- og familietjenesten har ansvaret for helsestasjon- og skolehelsetjeneste, avlastnings- og barneboliger og har en rolle som støttefunksjon til blant annet skole og barnehage. Antall ansatte øker og behovene endrer seg. Forslag til investeringsbudsjett for kommende periode gjelder mindre investeringer, bofellesskap og kompetansesenter på Heggstad samt utskifting av bilpark hos Helse- og avlastningstjenesten.

Forutsetninger for perioden 2022-2025

Forslag til investeringsbudsjett i barne- og familietjenesten tar utgangspunkt i dagens tilbud, utviklingen i etterspørselen, forventede endringer og vedtatte føringer, samt tilpasninger i forhold til kommunens driftsramme. Rammen for mindre investeringer benyttes til akutte bygningsmessige forhold, tiltak for å løse betydelige utfordringer knyttet til fysisk miljø for barn og/eller arbeidsmiljø for ansatte. Tiltakene innenfor rammen av mindre investeringer koordineres med syklusen for vedlikehold der det er mulig.


Investeringer i perioden 2022-2025

Tabell 15-6 viser kommunedirektørens forslag til investeringer innenfor barne og familietjenesten i perioden 2022-2025. Det foreslås investeringer for 60 millioner kroner i perioden. Prosjektene beskrives under tabellen.

Beskrivelse av prosjekter

01. Mindre investeringer barne- og familietjenesten

Det foreslås en økning på 3,2 millioner kroner i budsjettet til mindre investeringer i 2022, sammenlignet med vedtatt budsjett 2021, for å løse utfordringer som krever utredninger og fysiske tiltak i lokaler benyttet av barne- og familietjenesten. Kommunedirektøren foreslår en reduksjon på 0,4 millioner kroner videre i perioden sammenlignet med vedtatt budsjett 2021. Dette gir en samlet økning på mindre investeringer på to millioner kroner samlet i fireårsperioden.

Barne- og familietjenesten er i en periode med mange endringer i organisasjonen som utfordrer bruken av lokaler og krever fysiske tiltak. Nødvendige tilpasninger og funksjonsforbedringer vil så godt som mulig løses via mindre investeringer. Kommunedirektøren foreslår en økning av denne rammen opp til 6,8 millioner kroner for å løse noen av utfordringene.

En stor del av arealene som Barne- og familietjenesten befinner seg i er leide bygg. En del lokaler har funksjonelle mangler sammenlignet med dagens standard når det gjelder fasiliteter for ansatte og møtearealer for besøkende og familier. Gjennomføring av løpende tilpasninger inngår ikke i leieavtalene. Såfremt en tilpasning er av investeringsmessig karakter (jf. økonomireglementet) kan det løses innenfor rammen av mindre investeringer.

De kommunale anleggene som Barne- og familietjenesten befinner seg i, har i en periode manglet systematisk vedlikehold. Det er igangsatt et løpende vedlikeholdsarbeid i disse, og rammen for mindre investeringer benyttes til funksjonsforbedringer.

Forutsetninger og prioriteringer lagt til grunn for mindre investeringer er:

  • Gjennomføre nødvendige tiltak i de fysiske rammene som er tilgjengelige for barn og ungdom i Barne- og familietjenestens eksisterende anlegg.

  • Gjennomføre tiltak for individuell tilpasning i kommunal leiebolig for barn med funksjonsnedsettelser.

  • Gjennomføre tiltak i de fysiske rammene for å tilpasse arealene til de aktuelle arbeidsoppgavene.

  • Tilpasninger som gjennomføres i kombinasjon med vedlikehold, for å bedre kvaliteten på eksisterende funksjoner eller tilfører nye funksjoner.

02. Heggstad bofellesskap og kompetansesenter

I 2022-2023 planlegger kommunedirektøren å etablere et nytt bofellesskap for barn og ungdom med særskilte behov. Hensikten er å ivareta både funksjonen som botilbud og kompetansesenter, samt drive utadrettet virksomhet i form av råd og veiledning. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom barne- og familietjenesten og helse og velferd.

Skisseprosjektet viser seks plasser for barn og ungdom og seks leiligheter for voksne. Barne- og familietjenesten finansierer boliger som forbeholdes barn og ungdom. Finansieringen er fordelt 50/50 mellom bo- og aktivitetstilbud og Barne- og familietjenesten. Kommunedirektøren foreslår å bevilge 25 millioner kroner i 2022 og 13 millioner kroner i 2023. I tillegg foreslås egne investeringer for å finansiere bo- og aktivitetstilbudet innenfor Helse og velferd kapittel 19.

03. Utskifting av bilpark på Helse- og avlastningstjenesten

Det er behov for fornyelse av biler for spesialtransport for barn og unge på avlastningsboligene. Utskiftning av bilparken vil være fossilfri kjøretøy og må av bruks- og sikkerhetshensyn spesialtilpasses.

Kommunedirektøren foreslår å bevilge 2,6 millioner kroner i 2022 og 1 million kroner de tre siste årene i planperioden, i sum 6 millioner kroner. Dette innebærer i snitt utskifting av en bil per år på Helse- og avlastningstjenesten for barn og unge.

I andre økonomirapport 2021 foreslår Kommunedirektøren å redusere budsjettet til innkjøp av biler i 2021 med 1,6 millioner kroner. Innkjøpet foreslås gjennomført i 2022 da mer egnede til el-biler til brukergruppen blir tilgjengelig. Derav høyere budsjett i 2022 enn de tre siste årene.