Kommunens eierinteresser

Aksjeselskaper (AS)

TRV Gruppen AS (eierandel 100%)

Kommunen har som lovpålagt oppgave å samle inn husholdningsavfall og farlig avfall, jamfør forurensningsloven § 30-26 og avfallsforskriften. Innsamling og behandling av husholdningsavfall er å anse som en rettslig monopolvirksomhet, som kommunen kan velge å utføre selv eller å konkurranseutsette. Kommunen har ikke lovmessig plikt til å samle inn og behandle næringsavfall.


TRV Gruppen består av morselskapet TRV Gruppen AS, som er heleid av Trondheim kommune, og av datterselskapene Trondheim Renholdsverk AS og Retura TRV AS. Trondheim Renholdsverk AS utfører håndtering av husholdningsavfall i Trondheim i egen regi, mens Retura TRV AS driver konkurranseutsatt virksomhet innenfor næringsavfall, noe som gir grunnlag for utbytte fra selskapet til Trondheim kommune.

Krav til avkastning og utbytte fra TRV Gruppen AS

Kommunens krav til avkastning og utbytte stilles til TRV Gruppen AS (morselskap) som igjen mottar konsernbidrag fra Retura TRV AS. Datterselskapet Trondheim Renholdsverk AS ivaretar kommunens lovpålagte oppgave om håndtering av husholdningsavfall og er selvkostfinansiert. Som følge av at de er selvkostfinansiert, kan ikke Trondheim Renholdsverk AS bidra til morselskapets krav til avkastning.


Utbyttet fra selskapet for regnskapsåret 2020 ble ved behandlingen av Trondheim kommunes budsjett for 2021, forventet til fire millioner kroner, mens selskapets styre foreslo et utbytte på 7 millioner kroner som ble vedtatt i generalforsamlingen for selskapet.


For planperioden 2022-2025 budsjetterer Kommunedirektøren med et årlig utbytte fra TRV konsernet på 4 millioner kroner. Trondheim kommune som eier har behov for en viss forutsigbarhet i utbyttenivået, og forventer et utbyttenivå som er minst 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.


Selskapet skal forholde seg til kommunens krav til avkastning og utbytte. Styret innstiller på utbytte til generalforsamling.

Trondheim Kino AS (eierandel 100%)

Kommunens eierskap i Trondheim Kino AS sikrer innbyggerne et kvalitativt godt og bredt kinotilbud. Formålet til selskapet fremgår av vedtektene, fastsatt i ekstraordinær generalforsamling 13. november 2012:


Selskapets formål er å drive kinovirksomhet og annen virksomhet naturlig knyttet til dette. Trondheim Kino AS skal vise film innenfor alle filmgenre valgt ut etter kvalitetskrav og de til enhver tid gjeldende konsesjonskrav under de best mulige visningsforhold og på konkurransedyktige vilkår for flest mulig mennesker som ønsker å oppleve filmkunst.


Trondheim Kino AS har i dag eierinteresser i datterselskap som driver med virksomhet som er tilknyttet kinodrift. I konsernet inngår Filmfest Trondheim AS, Trondheim Kino Utvikling AS og Trondheim Kino Eiendom AS. Trondheim Kino AS har 100 prosent eierandel i disse tre. I tillegg har Trondheim kino en eierandel på 45 prosent av kinokjeden KinoNor AS. KinoNor representerer så langt 11 byer/tettsteder, og er den tredje største kinokjeden i Norge med 48 saler og en markedsandel på 12 prosent. I et normalår har KinoNor om lag 1,5 millioner besøkende i året.


Trondheim Kino AS viser film fra tre kinosentre; Prinsen kinosenter (åtte saler), Nova kinosenter (elleve saler) og Kimen Kino på Stjørdal (tre saler). Lokalene til Prinsen kinosenter eies og leies av Trondheim Kino Eiendom AS, mens lokalene til Nova kinosenter eies og leies av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF). Lokalene til Kimen kinosenter eies og leies av Kimen kulturhus.


Gjennom etableringen av Kimen Kino og overtakelsen av kioskdriften, har Trondheim Kino AS økt sin omsetning betydelig de siste årene. Det samme gjelder antall ansatte, som nå er oppe i 119 personer fordelt på 36,8 årsverk.

Trondheim Kino AS kan vise til meget god soliditet med en egenkapitalandel på 79,5 prosent i morselskapet og 80,6 prosent i konsernet per 31. desember 2020. Styret mener dette er tilfredsstillende og forsvarlig i forhold til den risiko som virksomheten medfører.


2020 var et meget utfordrende år, men gode støtteordninger bidro sterkt til å redusere de negative konsekvensene. Kinoen hadde 331.000 besøkende fordelt på 17.600 forestillinger i 2020 mot 724.000 besøkende fordelt på 25.000 forestillinger i 2019. Nedgangen er en direkte konsekvens av koronapandemien. Årsresultatet for selskapet var på -0,7 millioner kroner i 2020, mot 10,5 millioner året før. For konsernet ble årsresultatet 4,4 millioner kroner i 2020, mot 13,1 millioner i 2019. Også disse resultatene skyldes koronapandemien.


Utbytte fra datterselskapene er av betydning for å kunne ha en bærekraftig kinodrift. Alliansen med andre kinoer gjennom KinoNor AS forventes å gi en gevinst i form av reduserte kostnader grunnet stordriftsfordeler. Etter forslag fra Trondheim Kinos styre vedtok generalforsamlingen i 2021 et utbytte på kroner 0 for 2020, begrunnet i konsekvenser som følge av koronapandemien.

Krav til avkastning og utbytte fra Trondheim Kino AS

Bystyret vedtok 12. april 2018 ny eierstrategi for Trondheim Kino (sak 193/17). Eierstrategien beskriver kulturelle og finansielle forventninger og mål. Finansielle mål omfatter Trondheim kommune som eier, sine forventninger til verdiutvikling, avkastningskrav og utbyttepolitikk. Eieren ønsker at selskapet gjennomfører en ekstern og uavhengig verdivurdering av Trondheim Kino AS sin markedsverdi hvert fjerde år. Verdiutviklingen av selskapet forventes å ha en utvikling noe bedre enn bransjen. Eiers krav til avkastning stilles til egenkapitalen i Trondheim Kino AS, der eieren forventer at avkastningskravet på verdijustert egenkapital ligger i intervallet 7- 9 prosent etter skatt. Trondheim kommune som eier har behov for en viss forutsigbarhet i utbyttenivået, og forventer et utbyttenivå som er minst 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.


Trondheim Kino AS vil i de kommende årene satse på å utvikle avanserte løsninger for CRM (Customer Relationship Management), noe som vil medføre betydelige investeringer. Dette arbeidet vil skje i fellesskap med KinoNor AS.

Trondheim Parkering AS (eierandel 100%)

Bystyret vedtok i sak 183/18 at den forretningsmessige virksomheten i Trondheim Parkering KF skulle skilles ut i et eget selskap med foretaksnavn Trondheim Parkering AS, 100 prosent eid av Trondheim kommune. Selskapet ble opprettet i 2018, med driftsstart 1. mai 2019.

Den forvaltningsmessige delen av parkeringsvirksomheten ble fra samme dato organisert som en kommunal enhet. I og med at selskapet hadde driftsstart 1. mai 2019 finnes det ingen regnskapstall for tidligere år.

Krav til avkastning og utbytte fra Trondheim Parkering AS

Eierstrategi (Eierskapsmelding del 2) for Trondheim Parkering AS ble vedtatt av bystyret i møte 16.6.2021, sak 100/21.Nivå på utbytte er fastsatt i eierstrategien:

Trondheim kommune som eier har behov for en viss forutsigbarhet i utbyttenivået, og forventer som hovedregel et utbyttenivå fra konsernet som er minst 70 % av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste 3 år.

Forventningen om utbytte bygger på at eier forventer en avkastning på verdijustert egenkapital mellom 7-9 prosent.

For 2022 budsjetteres det et utbytte på 8 millioner kroner.

Olavshallen AS (eierandel 100%)

Olavshallen AS er et heleid kommunalt aksjeselskap. Selskapet ble opprettet i 1988.

Selskapets formål er å fremme midtnorsk musikk- og kulturliv ved å eie, forvalte og leie ut sine eiendommer og lokaler primært til kulturelle formål, samt private og offentlige arrangement. Styret oppnevnes av formannskapet, som er generalforsamling i selskapet.


Olavshallen AS var eier av Kjøpesenteret Olavskvartalet AS. Selskapene var inntil fusjon i 2021 organisert med Olavshallen AS som morselskap, og Kjøpesenteret Olavskvartalet AS som datterselskap. I tillegg kontrolleres Stiftelsen Drivhuset av Olavshallen AS. Drivhuset ble i sin tid etablert for å sette opp egne arrangement i Olavshallen, men har hatt liten aktivitet de senere årene.


Olavshallen AS har hatt positivt årsresultat i årene 2017-2020. Regnskapet inkluderer ikke kapitalkostnader knyttet til bygg. Bygningene er bokført med én krone i balanseregnskapet til selskapet.

Selskapets egenkapitalandel har ligget på cirka 32 prosent i gjennomsnitt for perioden. Selskapets gjeld består av langsiktig gjeld (lån tatt opp i forbindelse med kjøp av aksjer i Kjøpesenteret Olavskvartalet AS), leverandørgjeld, offentlige avgifter og annen kortsiktig gjeld.


Formannskapet satt som bystyre besluttet i sak 92/20; Utvikling av Olavshallen og bygging av nytt konserthus i Trondheim å bevilge 90 millioner kroner til vedlikeholdsetterslep og nødvendige investeringer i Olavshallens kulturdel (seksjon 1). Sammen med tidligere bevilgning på 10 millioner til nye motoriserte scenetrekk (b-sak 100/18; Årsoppgjøret 2017) er det da bevilget 100 millioner kroner til Olavshallen for å ta unna vedlikeholdsetterslep og nødvendige investeringer i kulturdelen. Arbeidet og ny utvikling av Olavshallen ferdigstilles for Store sal og 1. etg ved årsskiftet 2021/22, inkludert et nytt driftskonsept for 1. etasje. Det er søkt Kulturdepartementet om 40 millioner kroner til oppgradering av Lille sal, nye podier for TSO, samt oppgraderinger av inngangspartiene ut mot Krambugata og Kjøpmannsgata. Dersom staten bevilger midler til disse arbeidene i statsbudsjettet for 2022 så gjennomføres dette i 2023.


Det har tidligere ikke vært ansett som realistisk at selskapet selv skulle kunne dekke kapitalkostnader knyttet til bygningsmassen. Etter bevilgningen på 100 millioner kroner til bygningsmessige tiltak, forventer eier at framtidige kapitalkostnader dekkes av selskapet.


Eierstrategi for Olavshallen AS ble vedtatt av bystyret i sak 7/21.

Krav til avkastning og utbytte fra Olavshallen AS

Det stilles ikke krav til utbytte fra Olavshallen AS, men eier forutsetter at selskapet selv er i stand til å opprettholde høy standard på nødvendig teknisk utstyr og inventar, og at et nødvendig overskudd beholdes i selskapet for nødvendig vedlikehold og investeringer. Selskapet eier de seksjoner det disponerer i Olavskvartalet, og har ansvar for forsvarlig vedlikehold av disse samt av sin andel av sameiets vedlikeholds- og driftskostnader.

Kunsthall Trondheim AS (eierandel 63,3%)

Trondheim kommune stiftet selskapet den 9. januar 2015 sammen med daværende Sør-Trøndelag fylkeskommune, som har en eierandel på 36,7 prosent. Eierne har inngått aksjonæravtale, der selskapets formål skal være å etablere og drive kunsthall i Trondheim og det som naturlig står i forbindelse med dette. Partene er enige om at selskapet skal ha et allmennyttig formål, at vedtektene skal inneholde bestemmelser om at det ikke skal utbetales utbytte, og at selskapets formue ved avvikling skal omdisponeres til kunstfaglige tiltak.


Kunsthall Trondheim er en frittstående aktør med fokus på et internasjonalt program og regionalt, nordisk og internasjonalt samarbeid. Kunsthallen skal være en arena som kan romme et mangfold av kunstuttrykk og som viser nye tendenser innen samtidskunsten. Samtidig skal kunsthallen ha et kunstfaglig referansepunkt lokalt og være et naturlig møtested for regionens befolkning og kunstmiljø. Kunsthallen etterstreber et høyt nivå for virksomhetens aktiviteter, fleksible åpningstider og et publikumsorientert program.


Selskapets drift forutsettes primært finansiert ved tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Kulturdepartementet. (I 2020 ble KT flyttet fra Kulturrådet til Kulturdepartementet.) Sekundære inntektskilder er billett- og arrangementsrelaterte inntekter samt inntekter generert gjennom samarbeidsprosjekter med private og offentlige organisasjoner.


Kunsthall Trondheim ble åpnet for publikum den 20. oktober 2016. Lokalisering i den gamle brannstasjonen i naboskap med Kunstsamlingen i Sparebank 1-bygget, Litteraturhuset og Trondheim folkebibliotek, har gitt byen et nytt kulturkvartal hvor de ulike aktørene samarbeider om arrangement og utvikling av kulturtilbud. Dette inkluderer også de to serveringsstedene i kvartalet; Sellanraa og Isaks.


Kunsthall Trondheims visjon er å være kjent for en særegen fokus på tverrfaglighet, ny og underrepresentert kunst, og aktivt og dypt engasjement med nye og mangfoldige publikumsgrupper. Kunsthall Trondheim tilbyr et variert offentlig program inkludert formidling for barn og unge, workshops, konserter, performancer, filmvisninger og foredrag. Samtalene og seminarene tar for seg presserende spørsmål knyttet til klima, bærekraft, teknologi, migrasjon og mangfold samt kjønn gjennom kunsten. Gjennom tverrfaglig fokus involverer Kunsthall Trondheim partnere fra andre felt for å nå målgrupper.


Kunsthall Trondheim gjennomførte seks utstillinger i 2020. En av dem var “Who Wants to Live Forever?”, kuratert av direktør for kunsthallen Stefanie Hessler. Utstillingen drøftet noen av de mest presserende etiske, politiske og økologiske konsekvensene av forsøk på å nå udødelighet. Separatutstilling med den finske kunstneren Jenna Sutela om kunstig intelligens vant publikumspris som årets beste utstilling. I tillegg til utstillingene arrangerte kunsthallen 14 kunstfaglige program, syv digitale program, to øvrige program og ni podcastepisoder. 10 005 publikummere besøkte Kunsthallen, hvorav 5569 deltok online og 4436 besøkte Kunsthallen fysisk. Med tanke på covid-19 situasjonen var dette et aktivt år. Kunsthallen ble nevnt i presse 43 ganger i 2020.


De totale driftsinntektene i 2020 var 9,2 millioner kroner. Av dette utgjør offentlige tilskudd ca 8,2 millioner kroner. Kunsthall Trondheim har en stabil egenkapital som har økt fra 603.100 kr i 2017 til 994.370 kr i 2020. Den nye ledelsen siden september 2019 har økt budsjettet betydelig, blant annet gjennom nye regionale og internasjonale samarbeid.

Underskuddet i 2019 er knyttet direkte til utstillingen A Beast A God and a Line som var sterkt underbudsjettert i budsjettet for 2019 og vedtatt i 2018. Dette ble ikke oppdaget før utstillingen var i produksjon, som følge av et år med skiftende ansvarshavende ledelse og nedbemanning.

Leutenhaven AS (eierandel 100%)

Leuthenhaven AS ble stiftet i 1982, og selskapet eier Erling Skakkes gate 40 på Leütenhaven. Selskapets formål er å forvalte og utvikle eiendommen.

Trondheim kommune eier 100 prosent av aksjene. Kommunens eierandel ble utvidet fra 90 til 100 prosent gjennom kjøp av aksjer fra Rutebilstasjonen AS i 2015, jf. vedtak i bystyret 18. juni 2015, sak 87/15.

Krav til avkastning og utbytte fra Leuthenhaven AS

Bystyret vedtok eierstrategi for Leuthenhaven AS i bystyresak 42/20.

Forventet utbyttenivå er minst 80 % av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste 3 år.


For planperioden 2022 - 2025 budsjetterer kommunedirektøren med et årlig utbytte fra Leuthenhavn AS med 2 millioner kroner

Tempevegen 25 AS (eierandel 100%)

I bystyresak 50/18 Vurdering av behov for omorganisering av TRV konsernet ba bystyret styret i TRV Gruppen AS om å forberede vedtak i generalforsamlingen om fisjon, slik at eiendommen Tempeveien 25 skulle legges i eget aksjeselskap med Trondheim kommune som eier.


Som en følge av dette ble Tempevegen 25 AS stiftet den 23. oktober 2018. Selskapet ble fisjonert ut av TRV Gruppen AS med virkning fra 1. januar 2018.

Krav til avkastning og utbytte fra Tempeveien 25 AS

Bystyret vedtok eierstrategi for Tempevegen 25 AS i bystyresak 130/19. Forventet utbyttenivå er minst 70 % av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste 3 år for selskapet.


For 2020 ble det utbetalt et utbytte på 1 million kroner.


Med utgangspunkt i vedtatt eierstrategi budsjetterer kommunedirektøren for planperioden 2022-2025 med et årlig utbytte fra Tempevegen 25 AS på 1,0 million kroner.

Labtjenester AS (eierandel 100%)

I bystyresak 41/14 vedtok bystyret en utskillelse av salgs- og markedsføringsfunksjonen av kommunens enhet Analysesenteret, til et eget AS. Dette var nødvendig for å tilfredsstille kravene fra ESA (EFTA Surveillance Authority) om beskatning av kommunens virksomhet lik konkurrerende bedrifter.


Formannskapet som generalforsamling vedtok opprettelsen av selskapet 26. juni 2014 (formannskapssak 143/14), og selskapet kom i virksomhet fra 1. juli 2014. Selskapet har en aksjekapital på 500 000 kroner.


Selskapet fikk i 2019 et årsresultat på 622 000 kroner, og det ble utbetalt et utbytte på 450 000 kroner.

Krav til avkastning og utbytte fra Labtjenester AS


Det er ikke utarbeidet eierstrategi for Labtjenester AS, men kommunedirektøren foreslår et årlig utbytte fra selskapet på 0,45 millioner kroner i perioden 2021-2024. Det er 70 prosent av gjennomsnittlig årsresultat etter skatt siste tre år.

Trondheim Spektrum AS (eierandel 100%)

Trondheim Spektrum AS ble etablert som aksjeselskap i 1961, i forbindelse med at det skulle etableres en ny messe- og idrettshall i Trondheim. I henhold til vedtektene er selskapets formål “å oppføre og drive Trondheim Spektrum med tilhørende virksomhet, samt deltagelse i andre selskap med tilknytning til denne virksomheten”.


Etter en omstrukturering av selskapet ultimo 2019 er selskapet nå organisert som et konsern, med Trondheim Spektrum Eiendom AS som morselskap, og Trondheim Spektrum AS som heleid datterselskap. Sistnevnte er igjen 100 % eier av datterselskapet Trondheim Catering AS. Siden mars 2020 er Trondheim kommune 100 % eier av morselskapet Trondheim Spektrum Eiendom AS, og har derigjennom indirekte eierskap til datterselskapene.


Trondheim Spektrum har en gulvflate på 33 000 m² fordelt på 11 hallflater. I tillegg inneholder Spektrum flere seminar- og grupperom, vrimleområde samt catering og kafeteria. Den største hallen har publikumskapasitet på 8960 sittende, alternativt 12000 kombinert stående og sittende. I tillegg til utleie av anlegget til kommunen for breddeidrettens bruk av hallflater leies anlegget ut til kommersiell virksomhet som messer, konserter og nasjonale og internasjonale idrettsarrangement. Det tilbys i tillegg konsulentvirksomhet innen teknisk gjennomføring av store nasjonale og internasjonale messer, konferanser og lignende som avholdes i anlegget. Konsernet har gjennom å være eier av Trondheim Catering enerett på all servering av mat og drikke i arenaen.


Selskapets omsetning tok seg betydelig opp til cirka 33 millioner kroner i 2019, etter en nedgang i 2017 og 2018. I årene før dette var omsetningen stabil på rundt 29 millioner kroner per år. For å sikre fremtidig drift må denne omsetningen økes betydelig, noe som det er lagt planer for innen kommersiell aktivitet i årene som kommer. Situasjonen med Covid-19, og med det nærmest nedstengning for arrangementer, satte imidlertid alle planer på vent. Fra høsten 2021 er igjen aktiviteten i gang, og det forventes at planene om mange og store arrangementer kan realiseres i tiden fremover.

Negativt resultat i perioden 2017-2019 skyldes gjennomføring av rivnings- og byggearbeider av ny storhall A, og for 2020 skyldes det negative resultatet restriksjoner som følge av Covid-19.


Ikke krav til utbytte fra Trondheim Spektrum AS

Det er et grunnleggende prinsipp at statlig tilskudd i form av spillemidler ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer. Derfor må følgende krav være oppfylt for å få tilskudd:

  • Det skal ikke foretas økonomiske utdelinger (utbytte) til eierne

  • Et eventuelt overskudd skal tilfalle anleggets drift

  • Ved oppløsning/avvikling skal formuen tilfalle idrettslige formål


I henhold til selskapets vedtekter kan eier ikke ta ut utbytte fra selskapet.


Ny eierstrategi for Trondheim Spektrum AS er under utarbeidelse, og kommunedirektøren tar sikte på å legge fram sak om dette i løpet av høsten 2021.

Prima Holding Trondheim AS (eierandel 60%)

Prima består av morselskapet Prima Holding Trondheim AS og datterselskapene Prima AS og Prima Arena AS. Trondheim kommune eier 60 prosent av aksjene i morselskapet, og Trondheim Røde Kors eier 40 prosent. Morselskapet er 100 prosent eier av de to datterselskapene.


Prima Holding Trondheim AS leverer administrative tjenester som ledelse, regnskap, lønn, IT, markedsføring og kvalitetssikring til datterselskapene i konsernet.


Prima AS ble stiftet i 1992 og er en av landets største arbeids- og inkluderingsbedrifter med de skjermede tiltakene Varig tilrettelagt arbeid og Arbeidsforberedende trening. På grunn av endrede rammevilkår og nye krav fra NAV ble Prima AS fisjonert i 2018, og Prima Holding Trondheim AS ble opprettet. Prima AS er godkjent tiltaksarrangør for NAV. For å bli godkjent tiltaksarrangør krever NAV at virksomhet som i hovedsak handler om tilbud til personer med nedsatt funksjonsevne, skal være adskilt fra annen virksomhet i selskapet. Dette for å hindre kryssubsidiering mellom tiltakene. Prima Arena AS ble derfor opprettet, og dette selskapet drifter noen av de tidligere avdelingene til Prima AS.

Ikke krav til utbytte fra datterselskapet Prima AS

I henhold til Forskrift om arbeidsrettede tiltak er det ikke anledning til å ta ut utbytte av selskap som er godkjent tiltaksarrangør for NAV. Overskudd skal forbli i virksomheten og komme attføringsarbeidet og deltakerne til gode.

Midtnorsk Filmsenter AS (eierandel 33,3 %)

Midtnorsk Filmsenter AS (MNFS) ble stiftet i 2005 av Trondheim kommune og daværende Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner. Etter sammenslåing av fylkeskommunene i 2018 ble eierandelene justert og fordelt slik at Trøndelag fylkeskommune har 66,16 prosent eierandel og Trondheim kommune 33,83 prosent eierandel (jf. bystyresak 200/18).

Formålet med selskapet slik de er nedfelt i vedtektene:

Selskapet skal være av ideell karakter og ha som formål å bidra til en faglig og kunstnerisk utvikling av midtnorsk filmproduksjon ved å:

  • Forvalte midler til utvikling og produksjon av audiovisuelle produksjoner som kort-, dokumentar og animasjonsfilm

  • Forvalte midler til kompetanseutviklende tiltak

  • Gjennomføre kurs/kompetanseutviklende tiltak

  • Bistå med rådgiving overfor bransjen

  • Bidra til utvikling av faglige nettverk

  • Bidra til at kulturpolitiske målsettinger innen film innfris, og at bransjen som helhet stimuleres til kunstnerisk og faglig utvikling

  • Bidra til å utvikle formidlingstilbudet innen film til barn og unge.

Selskapets formål er ideelt og selskapet skal ikke betale utbytte til aksjonærene. Eventuelt overskudd som genereres gjennom virksomheten skal kun anvendes til realisering av selskapets formål. Gjenværende aktiva ved oppløsning av selskapet skal brukes i henhold til de kulturpolitiske målsetningene om å bidra til en faglig og kunstnerisk utvikling av midtnorsk filmproduksjon.

Midtnorsk Filmsenter forvalter statlige midler til utvikling og produksjon av av film, primært kort- og dokumentarfilm. Tildeling av statlige midler forutsetter at eierne finansierer drift av selskapet. Eiernes økonomiske forpliktelser for selskapet er nedfelt i aksjonæravtalen, der det går fram at fordelingsnøkkel for årlig driftstilskudd skal følge eierandeler i selskapet.

I 2020 mottok 19 dokumentarfilmprosjekter,10 kortfilmprosjekter og fire spill et samlet tilskudd på til sammen cirka 7,8 millioner kroner fra Midtnorsk Filmsenter. 20 av de til sammen 33 prosjektene fikk utviklingsstøtte og 13 prosjekter fikk produksjonsstøtte.

Filminvest AS (eierandel 16,67%)

Filminvest AS eies av fylkeskommunene Trøndelag og Innlandet, samt kommunene Lillehammer og Trondheim. Selskapet har forretningsadresse Lillehammer, med kontorer både i Trondheim og på Lillehammer. Selskapets virksomhet skal bidra til å oppfylle kulturpolitiske mål nedfelt i Stortingsmelding 30 (2014-2015) En framtidsrettet filmpolitikk, samt i den regionale strategien Film og øvrige audiovisuelle uttrykk i Trøndelag 2015-2025 (b-sak 149/15).

Selskapets formål er å legge til rette for audiovisuell produksjon i fondsregionen (Trøndelag og Innlandet), og selskapet skal tilby finansiering, primært til kommersiell spillefilm, kinodokumentarer, dokumentarer/dramaserier og interaktive produksjoner/spill. Fondet skal ellers bidra til utvikling av produksjoner i samarbeid med regional bransje.


I 2020 mottok Filminvest 75 søknader på til sammen 26,9 millioner kroner. I løpet av året ble det bevilget 12,7 millioner kroner fordelt på 67 søknader, med et samlet produksjonsbudsjett på 71 millioner. Det ble i tillegg tildelt 8 internasjonaliseringsstipend til spillutviklere og filmskapere med prosjekter finansiert av Filminvest.


I tillegg investerte Filminvest 13 millioner kroner fordelt på 10 filmprosjekt med et samlet budsjett på 149 millioner kroner, hvorav 49 millioner ble forbrukt i regionen. Investeringer kostnadsføres i sin helhet og inntektsføres løpende ved tilbakebetaling. Tilgjengelig investeringskapital i utgangen av 2020 var 17,6 millioner kroner.


Selskapet har et ideelt formål og skal ha offentlig eierskap. I henhold til vedtektene skal det ikke utbetales utbytte til aksjonærene, og et eventuelt overskudd generert gjennom virksomheten skal anvendes til realisering av selskapets formål.

Filminvest AS sin aktivitet finansieres via årlige statlige og regionale tilskudd. Dersom regionene ikke følger opp med tilskudd tilsvarende statens nivå, reduseres det statlige tilskuddet påfølgende år. Eiernes økonomiske forpliktelser er nedfelt i aksjonæravtalen, og følger eierandelen i selskapet.

I 2019 innførte staten en ny fordelingsmodell for tilskudd til de tre regionale fondene. Den nye fordelingsmodellen utløste et behov for gjennomgang av selskapets aksjonæravtale og prinsipp for fordeling av regionalt tilskudd. Bystyret vedtok ny aksjonæravtale i april 2020 (PS 64/20) som fastsatte nytt prinsipp for tilskudd fra eierne.