Skole

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål som er mest relevant for barnehage og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FNs 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 3. God helse og livskvalitet


Delmål 3.5

Styrke forebygging (og behandling) av misbruk, blant annet av narkotiske stoffer og skadelig bruk av alkohol.

Delmål 3.6

Innen 2020 halvere antall dødsfall og skader i verden forårsaket av trafikkulykker

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Skolen skal gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. Skolen skal også utvikle inkluderende fellesskap som fremmer helse, trivsel og læring for alle.

Periodemål 1 og 3

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig.
Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap.

Elevene skal på skolen utvikle både faglige kunnskaper, ferdigheter og holdninger til hva god helse betyr for seg og andre. Sammen med ansatte skal elever skape gode barnefelleskap som ivaretar dette og dem som hele mennesker.

Mål 4. God utdanning

Delmål 4.1

Innen 2030 sikre at alle jenter og gutter fullfører gratis og likeverdig grunnskole og videregående opplæring av høy kvalitet som kan gi dem relevant og reelt læringsutbytte.

Delmål 4.7

Innen 2030 sikre at alle elever og studenter tilegner seg den kompetanse som er nødvendig for å fremme bærekraftig utvikling, blant annet gjennom utdanning for bærekraftig utvikling og livsstil, menneskerettigheter, likestilling, fremme av en freds- og en ikkevoldskultur, globalt borgerskap og verdsetting av kulturelt mangfold og kulturens bidrag til bærekraftig utvikling.

Delmål 4.a

Etablere og oppgradere utdanningstilbud som ivaretar hensynet til barn, personer med nedsatt funksjonsevne og kjønnsforskjeller, og sikrer trygge, ikke-voldelige, inkluderende og effektive læringsomgivelser for alle.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Elevene skal utvikle kunnskap, ferdigheter og holdninger for å kunne mestre sine liv og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. De skal få utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang.

Periodemål 1

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig
Elever i Trondheimsskolen skal utvikle faglig, sosial og språklig kompetanse ut fra sitt potensial i et lærende fellesskap. Ansatte i skolen skal sammen med elever bygge læringsfellesskap hvor elevene får mulighet til å utvikle sin kompetanse og sine ferdigheter.

Mål 10. Mindre ulikheter

Delmål 10.2

Innen 2030 sørge for å myndiggjøre alle og fremme deres sosiale, økonomiske og politiske inkludering, uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Skolen skal arbeide for at alle har en plass i fellesskapet med likeverdig tilbud og de samme mulighetene.

Periodemål 2 og 3

Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar.
Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap.

I henhold til Trondheim kommunes oppvekststrategi og ny læreplan for skolen er det avgjørende å bygge gode fellesskap som alle opplever å være en del av. Dette er et felles ansvar og er viktig for å gi trygge barn og for å forebygge mot utenforskap.

Mål 11. Bærekraftige byer og samfunn

Delmål 11.6

Innen 2030 redusere negative konsekvenser for miljøet i storbyene målt per innbygger, blant annet ved å legge særlig vekt på luftkvalitet samt offentlig og annen form for avfallshåndtering.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Gjennom oppvekststrategien SteinSaksPapir, kunnskapsgrunnlaget for kommune 3.0 og relasjonell velferd ser barnehagen betydningen av å utvikle gode møtesteder, trygge fellesskapet og skape generasjonsmøter. Alle barn er alle voksnes ansvar er et utgangspunkt for blant annet å sikre og trygge fellesskapet.

Gjennom hvordan vi planlegger og bygger skoleanleggene skal vi bidra til bærekraftige bygg med bærekraftig inventar og utstyr. Det skal utvikles bygg med høy grad av energieffektive tiltak, bruk av tre og naturmaterialer i barns læringsmiljø. Det fysiske miljøet skal utformes med varierte læringsmiljø hvor det er plass til alle barn. Skolene skal arbeide med hvordan de kan forstå og utvikle det fysiske miljøet i et bærekraftig perspektiv.

Periodemål 1 og 3

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig.
Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap.

Bærekraftig utvikling er et tverrfaglig tema i skolen som skal legge til rette for at elevene kan forstå grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet, og hvordan de kan håndteres. Bærekraftig utvikling handler om å verne om livet på jorden og å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å dekke sine behov. En bærekraftig utvikling bygger på forståelsen av sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold.

Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Delmål 17.16

Styrke det globale partnerskapet for bærekraftig utvikling, som følges opp av partnerskap mellom flere interessenter med sikte på å mobilisere og dele kunnskap, ekspertise, teknologi og finansielle ressurser for å bidra til at alle land, særlig utviklingslandene, når bærekraftsmålene.

Delmål 17.17

Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og private og i det sivile samfunn, på grunnlag av partnerskapenes erfaringer og ressursstrategier

Periodemål 4 felles lag.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene.

Periodemål 4

Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, kompetanse og respekt
Kommune 3.0 forutsetter forståelse og interesse for andre aktørers intensjoner og ressurser, og ikke minst vilje til sammen å skape gode vilkår for barne- og voksenfellesskap i Trondheim. Skolene skal på samme måte som andre enheter i kommunen initiere og legge til rette for at alles stemmer blir hørt og lyttet til.

Periodemål

Periodemålene er felles for skole, barnehage og barne- og familietjenesten (BFT). Periodemålene ble utarbeidet for 2019 og videreføres slik de står også i neste periode. Kommunedirektøren er opptatt av et helhetlig oppvekstperspektiv.

Periodemål 1. Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Fra 01.08.2021 er Kunnskapsløftet 2020 (LK2020) gjeldende læreplan i hele grunnskoleløpet fra 1. - 10. trinn, og de første avgangseksamenene etter nye læreplaner avholdes våren 2022 Opplæringens verdigrunnlag er beskrevet gjennom områdene menneskeverdet, identitet og kulturelt mangfold, kritisk tenkning og etisk bevissthet, skaperglede, engasjement og utforskertrang, respekt for naturen og miljøbevissthet, samt demokrati og medvirkning. Dybdelæring poengteres som prinsipp for arbeidet, og tverrfalige tema skal legge til rette for dybdelæring, gi elevene innsikt i utfordringer og utvikle elevens forståelse for hvordan kunnskap og samarbeid kan løse utfordringer. Kompetansebegrepet er utvidet. Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning. Lesing, skriving og muntlige ferdigheter er sammen med regning og digitale ferdigheter del av den faglige kompetansen. Sammen med det å lære å lære er de grunnleggende ferdighetene nødvendige redskaper for læring og faglig forståelse. De er viktige for utviklingen av elevenes identitet og sosiale relasjoner, og for det å kunne delta i utdanning, arbeid og samfunnsliv. Verdigrunnlaget, prinsippene for læring og utvikling og prinsippene for skolens praksis i Overordnet del av LK2020 gjenfinnes i fagplanene, og skal prege praksisen ved skolene.

Flerspråklige barn i trondheimsskolen får opplæring i morsmål (1.-3. trinn) og tospråklig fagopplæring (4.-10. trinn). Trondheim kommune tilbyr opplæring i samisk til samiske elever som ønsker det. De siste to årene har antall elever som ønsker opplæring i nordsamisk økt. Kommunen har derfor tilsatt to stedlige, kvalifiserte samisktalende lærere som har ansvar for denne opplæringa i kommunen. Tre elever får opplæring i lulesamisk via fjernundervisning og ingen får opplæring i sørsamisk. Trondheim kommune vil jobbe langsiktig for å styrke et sammenhengende opplæringsløp i samisk fra barnehage og ut grunnskolen.

Huseby barneskole har høy kompetanse på opplæring i og på tegnspråk, og bidrar sterkt til at grunnskoleelever med rett til slik opplæring oppnår høy språklig, faglig og sosial kompetanse.

Realfaglig kunnskap og ferdigheter er avgjørende for å kunne forstå, delta og bidra med å skape det fremtidige samfunnet. Barn og unge er aktører i nyskaping, utvikling og forvaltning av morgendagens samfunn. Solid kompetanse i realfag og digital teknologi er nødvendig for å møte dagens og fremtidige utfordringer innenfor næringsliv, miljø, helse og digital infrastruktur. Praktisk og variert læringsmetodikk i ordinær undervisning og flere tilbud på andre læringsarenaer er nødvendig for å gi alle elever muligheter til å oppleve motivasjon, mestring og utvikling av eget potensial. Ny læreplan, LK20 gir tydelig oppdrag for dette.

SteinSaksPapir og Fagfornyelsen, sammen med tidligere arbeid med IKT i Trondheimsskolen, er styrende for videre utvikling av læreres og elevers digitale kompetanse - en trygg, kritisk og kreativ bruk av digitale verktøy for å oppnå mål i arbeid, undring, utforsking, læring, fritid og samfunnsdeltakelse. Det gjøres blant annet gjennom å sikre en større andel felles digitale læremidler til alle skoler, til så mange trinn og i så mange fag som mulig. Det er også frikjøpt lærerkrefter som digitale pedagoger, og disse bidrar med faglig kompetanse på hver sine fagområder, i kvalitetssikring, anskaffelser og i det viktige arbeidet med kompetanseheving av lærere. Sammen med elevene fortsetter vi å utvikle skolens digitale praksis. Skolene forplikter seg til gjennomføring av kartlegging av elevenes digitale ferdigheter på 4. trinn når ny versjon foreligger.

Trondheim kommune tilbyr systematisk veiledning til nyutdannede nytilsatte lærere i kommunen det første året som ansatt. Veiledningen skjer ved mentorer på egen skole og gjennom felles samlinger for alle nyutdannede. Dette bidrar til å lette overgangen fra student til yrkesutøver, redusere turnover og styrke kompetansen i møte med barn og unge, i tråd med Trondheim kommunes verdier og prinsipper.

Det satses også på å bygge sterke voksenfellesskap og gode lederteam. Det arrangeres heldag med samtlige nye lederteam, med fokus på forventninger til teamene og ledelse. Alle nytilsatte rektorer får en mentor som bistår dem i arbeidet.

Science Camp, sommerskole med tilbud innen realfag, teknologi og kultur, er et ekstra tilbud i uka etter skoleslutt, der elever fra hele byen møtes til utforskende dybdelæring gjennom felles interesser og engasjement. Hvert 2. år kan kommunens Science Camp være nært knyttet sammen med NTNUs nye kunnskapsfestival.

I 2021 fikk Trondheim kommune (TK) ved oppvekst og utdanning (OU) innvilget totalt kr. 28 074 000,- gjennom Utdanningsdirektoratets tilskuddsordning til sommerskoletilbud for 2021. Kommunen brukte tilskuddet til å opprette Sommer i Trondheim, dette ved å utvikle og øke tilbudet i kommunens eksisterende sommertilbud til barn og unge i grunnskolealder i sektorene Oppvekst og utdanning (OU), Kultur og idrett (KI) og Helse og velferd (HV), herunder også Science camp. Tilskuddet førte til at omtrent 15000 barn og unge i grunnskolealder deltok på årets sommertilbud, dette i motsetning til omtrent 2400 i 2019. Sommer i Trondheim ga økte muligheter og tilbud for barn og unge i skolens sommerferie. Tilbudene omfattet både faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter. Tilbudene har dermed gitt mange barn og unge i Trondheim mulighet til å være sosiale og ha det morsomt samtidig som de har lært noe nytt. Det har vært et mangfold av tilbud hvor barn og unge har fått mulighet til å velge aktiviteter ut fra eget interessefelt og kunnskapsnivå. I tråd med Kunnskapsløftet (LK20) har sommertilbudene lagt vekt på faglig påfyll, og at kunnskap læres og anvendes i naturlige sammenhenger uten at de nødvendigvis oppleves som tradisjonelle skolefag, noe som kan gi større forståelse, utvikling og mestring.

I årets sommertilbud hadde kommunen et økt mangfold av tilbud som nådde enda flere av barnas og ungdommenes interesseområder sammenlignet med 2019. Mange flere frivillige lag og organisasjoner, offentlige og private aktører i Trondheim fikk også oppdrag og mulighet til å tilby sommerskoleaktiviteter i oppdrag for Trondheim kommune i år. Aktivitetene var fordelt ut på bydelene og i så måte lett tilgjengelige. Inntrykket og tilbakemeldingene tilsier at årets sommertilbud nådde mange barn og unge, også barn som er i en sårbar livssituasjon. Mange enheter, ansatte og aktører bidro til å gjøre aktivitetene kjent for barn og unge og deres foreldre. Dette økte interessen og at flere ble gjort kjent med muligheten og meldte seg på enn tidligere år. Tilgjengelighet av tilbud i barn og unges nærmiljø ble også vektlagt, særlig for de yngste barna med tilbud på sin skole i regi SFO.

Trondheim kulturskole er en av landets største kulturskoler, og tilbyr undervisning innen musikk, visuelle kunstfag og scenekunst til om lag 4000 elever.

Kulturskolen i Trondheim har om lag 50 prosent flere plasser enn gjennomsnittet i ASSS kommunene og Trondheim har høyest dekningsgrad av alle ASSS kommunene. I Trondheim får ca 16 prosent av elevene i grunnskolealder plass, mens gjennomsnittet er 11 prosent. På tross av høy dekningsgrad og god tilgang på kulturskoleplasser opplever kulturskolen stor pågang fra barn og unge som ønsker å bli med. Kulturskolen skal gi barn og unge opplæring av høy faglig og pedagogisk kvalitet, samtidig som det også skal fungere som et lokalt ressurssenter og en samarbeidende aktør i grunnopplæringa og kulturlivet. For å kunne gjenspeile mangfoldet i samfunnet skal kulturskolen tilby et bredt sammensatt tilbud, både når det gjelder undervisning, formidling og skapende virksomhet.

Trondheim kommune prioriterer arbeidet med å få til et inkluderende fellesskap for barn og unge, og videreføring av arbeidet med sammenhengen mellom tjenestene innenfor oppvekst. Piloten Tett på er et tiltak for å endre organisering slik at målet kan oppfylles.

Kartleggingsprøvene i regning viser at mange elever fremdeles strever med grunnleggende ferdigheter.. Andelen elever på eller under bekymringsgrensen er noe økende både for elever på 2. trinn og på 3. trinn mens det blant 1. trinn-elevene var en noe lavere andel på eller under bekymringsgrensen i 20/21 sammenlignet med de to foregående årene. Andelen er imidlertid noe høy også for dette årstrinnet. Kartleggingsprøvene i lesing viser for kommunen samlet sett en lignende tendens som for regning.

Det er derfor viktig for Trondheim kommune at skolene arbeider tverrfaglig og systematisk for utvikling av alle elevers læringsforløp og iverksetter egnede tiltak til rett tid. Overgangsplanen barnehage-skole/SFO realiseres, og det samme gjelder overgangsplan barneskole-ungdomsskole.

Indikatorer for målet

Andelen elever som fullfører det 13-årige skoleløpet fortsetter å øke (Måltall:)

Periodemål 2. Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Målet for den kommende perioden skal gjelde mer enn skole/læringsmiljø. Dette gjelder alle som både jobber med og er rundt barn og unge. Trondheim kommune ønsker å dreie blikket fra individ til gruppe, kultur og samfunn. For å kunne skape et godt oppvekstmiljø for barn og unge, må voksne på alle arenaer ta ansvar. Kjernekomponentene handler om å utvide samarbeidet og koordinere tjenester og tilbudene som gis. Sammen med barn, unge, foresatte, frivilligheten, næringslivet og forskning, vil kommunen bygge kompetanse og sterke barnefellesskap jf. strategien Stein, saks, papir. Skolene skal jobbe for å gi foresatte en bedre mulighet til å involvere seg og ta sitt ansvar for eget barn og fellesskapet. Vi vil flytte fokus fra individ mer over på system og på individ i et system for skoler og BFT.

Indikatorer for målet

Andel foreldre og foresatte som medvirker i samskaping av tilbudet (Måltall:)

Periodemål 3. Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Opplevelsen av å tilhøre et fellesskap er en forutsetning for et godt liv og god helse. Kartlegginger og undersøkelser i kommunen viser at ikke alle elever har denne opplevelsen. Kjernekomponentene i det videre arbeidet dreier seg om å jobbe med holdninger som inkluderer og raushet for forskjellighet. Tilbudene og tiltakene må ha som formål å skape tilhørighet i et fellesskap.

Skoler og BFT melder om en økende tendens av barn med utfordrende atferdsuttrykk og etterspørsel etter andre typer og alternative opplæringstilbud. Vi vil derfor fremover se på strukturer for å utvikle gode tilbud for alle elever, også elever som i en periode trenger variasjon.

Der det eventuelt vil være behov for et tilbud med alternativ opplæringsarena, må dette ta utgangspunkt i elevens beste både faglig og sosialt.

For å møte disse barna, fordrer det ansatte med særskilt kompetanse ut over det en lærer får i sin grunnutdanning. Det krever også god samhandling mellom alle tjenester rundt barn og deres familier.

Språk er en vesentlig del av identitet og identitetsutvikling. Felles språk styrker tilhørigheten til et fellesskap. Samtidig som skolen vektlegger at alle barn i skolen skal lære å lese, skrive og snakke norsk, er det vesentlig at de også får opplæring i eget morsmål og er i fellesskap med andre barn som snakker samme språk. Dette er viktig fordi språk læres best i fellesskap, og fordi et velutviklet morsmål har betydning for læring i øvrige fag i skolen, både på kort og lang sikt. I Trondheim ønsker stadig flere samiske familier opplæring i samisk for sine barn i skolen, og kommune har nå tilsatt to samisktalende lærere i full stilling til å undervise disse. Trondheim kommune ønsker å bygge videre på denne utviklingen.

God og hensiktsmessig bruk av digitale verktøy kan i tillegg til å fremme både sosial og faglig læring virke inkluderende, gjennom blant annet samskriving, spillbasert læring og andre kommunikasjons- og produksjonsverktøy. Skolen skal sammen med barn og unge utvikle en god felles digital praksis, og en slik praksis vil kunne danne et godt grunnlag for å opprettholde og ivareta sosiale og lærende fellesskap. Dette gjelder særlig når samfunnssituasjonen ikke tillater fysisk tilstedeværelse, både mellom elever selv og mellom pedagoger og elever/barn. Erfaringene fra pandemien viser at høy utstyrstetthet og god infrastruktur er essensielle for ivareta gode digitale fellesskap. I tillegg viser erfaringene at arbeidet med personvern og informasjonssikkerhet blir viktigere når flere verktøy og mer tid brukes på digitale flater. For å sikre gode digital praksis og variert læring er digitale læremidler og verktøy som er tilgjengelige for alle elever viktige.

Indikatorer for målet

Andel barn som medvirker i egen hverdag gjennom involvering i planlegging og vurdering av tilbudet (Måltall: )

Periodemål 4. Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, respekt og kompetanse

Det er særdeles avgjørende at ulike tjenester er samordnet i den hjelpen foresatte og deres barn trenger. Flere skoler og foresatte gir uttrykk for utfordringer i møte med mange tjenester og at dette oppleves som uoversiktlig. For å ivareta barn og unges behov, iverksettes det flere satsinger for å bedre det tverrsektorielle samarbeidet og for å skape sammenheng i tjenestene.

Indikatorer for målet

Andel barn, unge og foresatte med behov for hjelp får koordinert og mårettet oppfølging (Måltall: Alle)