Kommunedirektøren og strategisk ledelse

Forslag til driftsbudsjett

Kommunedirektøren og strategisk ledelse tilpasser bemanningen i fagstab til reduserte driftsrammer. Det er foreslått økning i rammen til kontingenter og hovedtillitsvalgte på bakgrunn av endringer i tråd med Hovedavtalen, samt prosjekt for nye administrasjonslokaler og nye områdeløftsatsinger.


Tabell 35.1 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område kommunedirektøren og strategisk ledelse i perioden 2022-2025 Tabellen viser endring i forhold til vedtatt budsjett 2021. Tabell 35.2 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.


Ombud for helse, sosial og oppvekst

I budsjett 2021 ble det vedtatt å legge inn midler Ombud for helse, sosial og oppvekst 0,5 millioner i 2021 økende til en million i 2022. Ombudsordningen er for Trondheims befolkning og brukerne av våre tjenester. Innbyggerne får mulighet for å henvende seg til et uavhengig ombud med spørsmål om helse og omsorg, barnevern, barnehage, skole og sosiale tjenester styrker og sikrer kvaliteten på tjenestene vi tilbyr på disse områdene. De kommunale ombudsordningene kommer som supplement til eksisterende nasjonale og regionale ombudsordninger.

Utredning nytt administrasjonslokale

Kommunedirektøren har igangsatt arbeidet med anskaffelse av kontorlokaler for administrasjonen, ref orienteringssak i Formannskapet 39/21.

Premissene for kontorarbeidsplasser har endret seg i løpet av det siste året, og kommunedirektøren vurderer det som nødvendig å vurdere disse endringene. Dette er et stort prosjekt som berører om lag 900 av kommunens ansatte. Kommunedirektøren foreslår rammeøkning på 2 millioner kroner i 2022 og 2023 for å dekke en prosjektstilling og kostnader for innhenting av ekstern ekspertise der dette er nødvendig.


Trondheim kommune har ulike prosjekter og engasjement av tverrfaglig karakter. Disse prosjektene, ofte satt sammen av ansatte fra ulike staber og enheter, har behov til tilgang på felles lokaler hvor det er mulig med interaksjon med interne og eksterne partnere. Dette kan sees i sammenheng med allerede etablerte møteplasser i kommunen hvor kommunen har etablert samarbeid og kontorfellesskap. Bruk av denne type areal skal være en del av fremtidig utredning av administrasjonslokaler. Det er et stort potensiale for å bruke arealene som et verktøy for utvikle nye måter å jobbe og samhandle på, og videreutvikle allerede etablerte arbeidsformer.


Finansiering av nye områdesatsinger

Etter gode erfaringer fra Områdeløft Saupstad-Kolstad fortsetter Trondheim kommune denne arbeidsformen for å motvirke opphoping av levekårsutfordring, utenforskap og ulikhet. I tråd med formannskapssak 109/21 “Valg av nye områder for områdesatsing i Trondheim” foreslår kommunedirektøren en million kroner til ledelse av to nye områdesatsinger, på Lademoen og Tempe-Sorgenfri. Arbeidsformen fra områdesatsing og tverrfaglige prosjekter deles og utvikles videre i samspill med andre byutviklingsprosjekt i Trondheim kommune.

OU-midler

OU-midler blir regulert gjennom særavtale “SGS 1020 OU-midler” Særavtalen er inngått med hjemmel i Hovedavtalens del A, § 4-3. Formålet med fondet er støtte til eller gjennomføring av tillitsvalgtopplæring/tillitsvalgtarbeid og arbeidsgiveropplæring. Kontingenten har økt mer enn prisstigning og kommunedirektøren foreslår å bruke 2,5 millioner kroner for å ivareta kontingentøkning.

Bemanningsreduksjon

For å tilpasse ressursbruken til endrede rammer, foreslår Kommunedirektøren en reduksjon i bemanningen i kommunedirektørens fagstab fra 2022 på 2,1 millioner kroner.

Hovedtillitsvalgte

På bakgrunn av en økning i antall organiserte i Trondheim kommune må antall hovedtillitsvalgte økes i henhold til Hovedavtalen. Kommunedirektøren foreslår å legge inn 1,15 millioner kroner for å finansiere økningen i antall hovedtillitsvalgte.