Tekniske tjenester

Tekniske tjenester forvalter, videreutvikler og drifter Trondheim kommunes parker, byrom, de bynære grøntområdene, vann- og avløpsanlegg, samt kommunale gater og veger. Vår oppgave er å legge til rette for rekreasjon, god tilgjengelighet og trygt drikkevann for alle byens innbyggere. Vi har ansvar for å forvalte og videreutvikle kommunal avfallshåndtering og er kommunens kompetansemiljø innenfor geoteknikk.


Å levere nok, godt og sikkert vann har høyeste prioritet også i kommende periode. Den viktigste oppgaven med drikkevann blir å oppgradere Benna vannbehandlingsanlegg slik at den store mengden med dyreplankton i råvannet fjernes før vannet sendes ut på nettet.

Arbeidet med å redusere forurensningsutslipp og gjøre byens vannmiljø renere og bedre egnet for lek og rekreasjon videreføres. Avløpssystemene i kommunen skal gjøres klimarobuste slik at framtidens klima med kraftigere regn og økt havnivå kan håndteres på en samfunnsmessig bærekraftig måte.

Tekniske tjenester er inne i en storstilt grønn omstilling. Maskiner, kjøretøy og utstyr byttes ut med mer miljøvennlige alternativer basert på elektrisk kraft eller biogass. Alle nyanlegg gjennomføres i dag som fossilfrie anlegg. I tillegg stilles det gradvis større krav om utslippsfrie anlegg. Tilgang til elektriske anleggsmaskiner og kapasiteten i strømnettet er de to viktigste hindrene langs veien mot helt utslippsfrie anlegg.

Bruk av ny teknologi bidrar til at vi jobber smartere og mindre energikrevende. Smarte søppeldunker og smarte gatelys med LED er eksempler på dette. Smarte gatelys bidrar i tillegg til mindre lysforurensing.

En viktig del av det grønne skiftet innebærer gjenbruk og bedre utnyttelse av ressurser. I kommende periode vil arbeidet med gjenbruk av for eksempel gjerder, lekeapparat, kantstein og benker intensiveres.

En av de største utfordringene innenfor tekniske tjenester er det store vedlikeholdsetterslepet. Dette gjelder spesielt innenfor vegområdet og for parker og grøntanlegg. I kommende periode vil Kommunedirektøren øke satsingen på vedlikehold. Dette vil gå på bekostning av driftsstandarden som vil reduseres for å kunne satse på nødvendig bærekraftig vedlikehold. En redusert driftsstandard vil merkes av byens innbyggere som for eksempel mer søppel, mer gress og flere asfalthull.

Om området

Utfordringsbilde og strategier

Våre utfordringer og strategier innen tjenesteområdet er knyttet til å redusere miljø- og klimautslippene i egen virksomhet og utvikle bærekraftige drifts- og vedlikeholdsmodeller tilpasset en voksende by.

Les mer om utfordringsbilde og strategier

Driftsbudsjett

Området har et bruttobudsjett på 1,6 milliarder kroner og om lag 1,0 milliard kroner i inntekter. 760 millioner av inntektene er brukerbetalinger knyttet til selvkostområdene, vann, avløp, avfall, feiing og slam, 100 millioner er relatert til kommunens inn og utleie av bygg, vegtjenester har inntekter på om lag 50 millioner kroner og og branntjeneste har inntekter på om lag 30 millioner.

Les mer om kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for tekniske tjenester

Investeringsbudsjett

I forslag til handlings- og økonomiplan 2022-2025 må kommunedirektøren gjøre noen prioriteringer, slik at de viktigste forholdene ivaretas. Dette gjøres på grunnlag av tidligere politiske vedtak og de overordnede periodemålene for området, men også andre forhold kan spille inn. Området foreslår å investere 2,4 milliarder til vann, avløp, avfall, byrom/park/grønt, veg og maskiner/utstyr i 2022.

Les mer om kommunedirektørens forslag til investeringsbudsjett for tekniske tjenester