Skole

Forslag til driftsbudsjett

Hovedsatsingen innenfor driftsbudsjettet på skole er å gi skolene større fleksibilitet og handlingsrom til å nå målene og innføre Fagfornyelsen. Det skal bli lettere å prioritere spesialundervisning når det er behov for dette. Kompetanse og kvalitet skal styrkes innenfor skoleområdet og grunnbemanningen skal på generelt grunnlag øke.

Forslag til driftsbudsjett for 2022-2025

Tabell 14-2 viser kommunedirektørens forslag til netto driftsramme for område skole i perioden 2022-2025. Tabellen viser endring sammenlignet med vedtatt budsjett 2021. Tabell 14-3 viser kommunedirektørens forslag til hvordan tjenesteområdet skal tilpasse seg nye driftsrammer.

Opprettholdelse av standard

01. Endringer i elevtall

Etter flere år med høy vekst i elevtallet, blir det en lavere vekst i antall elever i planperioden. Det forventes nedgang i elevtallet fra 2024 og videre i 2025.

02. Redusert antall flyktninger

Som følge av lavere bosetting av flyktninger, blir det mindre behov for plasser i mottaksskoler i perioden og dermed lavere kostnader. Samtidig er det økt etterspørsel av mottaksplasser for andre grupper.

03. Kompetanse for kvalitet

I gjeldende handlings og økonomiplan er det lagt til grunn en betydelig reduksjon i de kommunale kostnadene for videreutdanning av lærere. Anslaget for reduksjon av kostnader er revidert i denne handlingsplanen og det legges til 2,5 millioner kroner for for å sikre kvaliteten i programmet for videreutdanning.

Endring i tjenestetilbudet

04. Bedre skolestart

Formannskapet vedtok 22.10. 2019 at Trondheim blir nasjonal pilotkommune for Bedre skolestart for alle, med oppstart av pilotering 2020. Som følger av covid-19 er deler av prosjektet utsatt for å sikre en reell gjennomføring. Oppstart av piloter er planlagt i fullskala fra januar 2022. Det er satt av ressurser til prosjektledelse, utvikling av modeller og erfaringsdeling i 2021 og videre 2022. Sentralt i arbeidet med utprøving av flere og ulike modeller for en bedre skolestart, er at modellene skal utvikles sammen med elever, foreldre, barnehager, skoler og ulike fagmiljø. Det betyr at det må legges til rette for brede og sammensatte forankrings,- og involveringsprosesser.

05. Grunnbemanning

God bemanning i skolene er viktig. Med en opprettholdelse av lærernormen er det også viktig å gi skolene nok midler til å skape et godt tverrfaglig lag rundt elevene. Det vil sikre at pedagogen får være pedagog og samtidig sørge for at elevenes behov for annen hjelp blir ivaretatt. Skolene fikk en styrkning på 17,5 millioner kroner i 2021 og kommunedirektøren foreslår en opptrapping av dette fra høsten 2022. Hver enkelt skole er selv best til å vurdere hvilken kompetanse det er behov for på egen skole.

06. Fagfornyelsen

Alle læreplaner for fag i grunnskolen og videregående opplæring er fornyet. De nye læreplanene ble innført og skolene er i full gang med og oppdatere de nye læreplanverkene. Det er behov for å styrke skolebudsjettet for å fornye læreplanverkene, både de som er fysiske og det som er digitalt.

07. Kulturdag

I 2021 budsjettet ble det lagt inn midler til kulturdag som er et samspill mellom kulturskolen og skolene i Trondheim. Kommunedirektøren foreslår å øke satsingen på dette med 1 millioner kroner i 2022.

08. Flere elevplasser i Kulturskolen

Trondheim kommune har en høy dekningsgrad og ressursbruk til kulturskoletilbud. Likevel foreslår kommunedirektøren en ytterligere styrkning for å gi enda flere barn og unge muligheten til å få plass på kulturskolen. Det er ønskelig at de nye plassene i større grad går til nye elever og ikke til elever som allerede har en plass fra før.

09. Gratis kjernetid i SFO

Fra og med høsten 2020 mistet Trondheim kommune all statlig støtte til gratis kjernetid SFO. I forbindelse med første økonomirapport 2020 ble det lagt frem et notat som beskriver en utsettelse av opptrappingsplan for gratis kjernetid SFO på Hallset, Flatåsen og Rosten skole. Per i dag tilbys gratis kjernetid på Lilleby og Huseby barneskole. Det er planlagt en opptrapping av gratis kjernetid fra og med 2024.

10. Ekstra naturfagtime

Regjeringen Solberg foreslår å utvide timetallet i grunnskolen med en ekstra time i naturfag. Kommunen står fritt til å velge om den ekstra timen skal legge til 8. 9 eller 10. trinn. Kostnaden er estimert til 4,3 millioner kroner i helårseffekt.

Effektiviseringstiltak

11. Innsparing innkjøp, reise og innleie av arbeidskraft

I forbindelse med bystyrets budsjettvedtak for 2020-2023 ble det vedtatt redusert innkjøpsbudsjettet, spesielt rettet mot reduksjon reiseaktivitet. I tillegg vedtok bystyret at det gjennom målrettede tiltak innen tjenesteområdene reduseres behovet for innleid arbeidskraft.