Klimabudsjett

Utslippsreduksjoner frem mot 2030

Utslippsrammen for økonomiplanperioden er basert på en “målbane”. Målbanen er framskriving av de direkte klimagassutslippene i Trondheim basert på bystyrets vedtatte utslippsmål for 2023 og 2030 i kombinasjon med noen antagelser om utvikling innenfor de ulike utslippssektorene i byen. Målbanen kan også utvides til å se videre fram mot 2030. Det må understrekes igjen at i likhet med referansebanen er målbanen for utslippsreduksjoner mot 2030 kun ett scenario. Utviklingen kan for eksempel gå tregere innenfor noen sektorer, men raskere innen andre sektorer, slik at klimamålet uansett nås. Det er dessuten høyst sannsynlig at den reelle utviklingen vil avvike fra den som er presentert i målbanen, selv om klimamålene nås. Også referansebanen er preget av usikkerhet. Effekten av koronaviruset i kan for eksempel medføre lavere utslipp i perioden 2020-2021 enn det som er modellert på grunn av mindre bilkjøring i Trondheim og mindre aktivitet innenfor andre sektorer.

FIGUR 7.3: Historiske og framskrevne klimagassutslipp i Trondheim 2009 - 2030

Likevel er det flere hovedsatsinger som kommunedirektøren per i dag anser som nødvendig for å nå 2030-målet om 80 prosent reduksjon i klimagassutslippene. Disse satsningene er gjenspeilet i antagelsene som kommunedirektøren har lagt inn i utslippsberegningen for målbanen i tiårsperioden:

Energiforsyning. Den kraftige reduksjonen i klimagassutslipp mot slutten av 2020-årene er innfasing av karbonfangst for forbrenningsanlegget på Heimdal, en viktig forutsetning for måloppnåelse. Avfallsforbrenning og annen forbrenning til fjernvarmeproduksjon utgjør omtrent en fjerdedel av klimagassutslippene i Trondheim. I målbanen er et fullskala anlegg for karbonfangst og -lagring tilknyttet avfallsforbrenningsanlegget på Heimdal lagt inn mot slutten av tiårsperioden. Dette tiltaket er helt avgjørende for måloppnåelse og avhenger av en rekke teknologiske, regulatoriske og logistiske utviklinger og samhandlinger mellom flere nasjonale og regionale aktører.

Veitrafikk. I tillegg til nullvekst i personbiltrafikken er en omfattende overgang fra fossile kjøretøy til nullutslippsteknologi og biogass lagt inn som en forutsetning for målbanen. Dette innebærer at opp mot 80 prosent av personbil- og 60 prosent av varebiltrafikken er nullutslipp eller bruker biodrivstoff i 2030, i tillegg til 50 prosent av lastebiler. En forutsetning for dette er blant annet at det nasjonale målet om at kun nullutslipps vare- og personbiler blir solgt fra og med 2025 blir overholdt.

Annen mobil forbrenning. Antagelsen i målbanen er at bygg- og anleggsvirksomhet i Trondheim er tilnærmet fossilfri innen 2030. Dette betyr at alle anleggsmaskiner går på biodrivstoff eller helst strøm eller hydrogen, og at utslippene fra andre maskiner - som maskiner brukt i landbruket - som bruker avgiftsfri diesel er kraftig redusert. Dette vil kreve nytenkning hos mange aktører innenfor bygg- og anleggsbransjen lokalt, og antageligvis også bruk av nye regulatoriske virkemidler.

Industri. Selv om industri står for en mindre andel av klimagassutslippene i Trondheim enn for noen tiår tilbake er reduksjoner innenfor denne sektoren nødvendig i målbanen. Reduksjonen i 2030 i målbanen er satt til 50 prosent av utslippsnivået i referansebanen.

Sjøfart. I målbanen er det antatt at alt av passasjertrafikk innenfor Trondheim kommunes grense - ferge, hurtigbåt og kystruta - går på fossilfri- eller nullutslippsløsninger i 2030. Dette vil redusere klimagassutslippene med 70 prosent i forhold til referansebanen, og er i tråd med Trondheim havns ambisjoner om utvikling av en nullutslippshavn i Trondheim.