Økonomiske rammebetingelser

Driftsbudsjett 2022-2025

I dette avsnittet omtales Kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for perioden 2022-2025. Alle tall i denne delen er i 2022-kroner.


Sammenlignet med vedtatt økonomiplan 2021-2024 har handlingsrommet i ny økonomiplan økt. Kommunedirektøren foreslår å bruke store deler av det utvidede handlingsrommet på å finansiere merkostnader innenfor helse- og velferd. Det gjelder blant annet økte kostnader til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og helseplattformen. Kommunedirektøren foreslår også at det etableres et flerårig program for å sikre bærekraftige helse- og velferdstjenester framover. Vi foreslår videre å reversere deler av reduksjonen som ligger på kvalifisering og velferd i vedtatt økonomiplan.


Kommunedirektøren foreslår å bruke av kommunens disposisjonsfond for å finansiere en rekke engangsutgifter. Dette gjelder blant annet: Merutgifter som følger av koronapandemien i 2022, økte utgifter i forbindelse med innføring av Helseplattformen i 2022-2023, investeringstilskudd til nye idrettshaller og driftsutgifter til ski-VM.

Regjeringens forslag til statsbudsjett

Regjeringen Solberg la 12. oktober fram forslag til statsbudsjett 2022. Regjeringen foreslår at kommunene får en vekst i de frie inntektene på 1,6 milliarder kroner i 2022, beregnet fra anslått inntektsnivå i revidert nasjonalbudsjett (RNB). Kommunene må innenfor veksten i de frie inntektene dekke merkostnader som følge av demografi og økte pensjonskostnader. Regjeringen begrunner videre 100 millioner kroner av veksten i de frie inntektene med at den vil legge til rette for flere barnehagelærere i grunnbemanningen. Dette må ses i lys av ambisjonen om at 50 prosent av de ansatte i barnehagen skal være barnehagelærere innen 2025. Regjeringen begrunner 75 millioner kroner av veksten i de frie inntektene med tiltak for barn og unges psykiske helse.


Trondheims andel av satsingen på barn og unges psykiske helse og flere barnehagelærere utgjør henholdsvis 2,6 og 4 millioner kroner. Kommunedirektøren foreslår at det budsjetteres med to millioner kroner til lavterskeltilbud for barn og unges psykiske helse i 2022. Dette vil understøtte formannskapets vedtak i sak 272/21, Langsiktig tiltaksplan for å styrke innsatsen og bistå sårbare barn og unge ut av pandemien. Trondheim har en høy andel barnehagelærere av grunnbemanningen (46,4 prosent i 2020) sammenlignet med ASSS-snitt og gjennomsnittet for landet. Kommunedirektøren foreslår derfor å ikke budsjettere med flere barnehagelærere i budsjett 2022. I vedtatt handlings- og økonomiplan 2021-2024, budsjett 2021 vedtok bystyret en økning i grunnbemanningen (bemanningstettheten) i de kommunale barnehagene på fire millioner kroner i 2021, ytterligere 4 millioner kroner i 2022 og 12 millioner kroner i perioden 2023-2024, og tilsvarende økt tilskudd til de private barnehagene. Kommunedirektøren har ikke funnet rom for å øke grunnbemanningen i barnehage som planlagt i 2022. Som følge av at vi har høyere utgifter enn budsjettert til spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne har vi i stedet foreslått å øke dette budsjettet med fire millioner kroner i 2022, med en ytterligere økning i planperioden. Grunnbemanningen i kommunale barnehager foreslås økt med ytterligere 4 millioner kroner i 2024 og 8 millioner kroner i 2025. Det er også budsjettert med tilsvarende økt tilskudd til de private barnehagene to år etter.


Regjeringen Solberg foreslår i forslag til statsbudsjett at kommunenes frie inntekter, i tillegg til veksten i de frie inntektene på 1,6 milliarder kroner, justeres for at kommunene som følge av oppgaveendringer, regelendringer og innlemming av øremerkede tilskudd m.m. får en endring i netto driftsutgifter i 2022. Endringene består blant annet av:


  • Rammetilskuddet reduseres med 10,4 milliarder kroner som følge av kommunene i 2021 har fått engangsbevilgninger knyttet til koronapandemien

  • Rammetilskuddet økes med 1,3 milliarder kroner som følge av kommunene får økt økonomiske ansvar for barnevernet 1.1.2022

  • Rammetilskuddet økes med 841 millioner kroner som følge av et øremerket tilskudd til stillinger i det kommunale barnevernet innlemmes i rammetilskuddet og med 53 millioner kroner som følge av økte kompetansekrav i barnevernet

  • Rammetilskuddet økes med 128 millioner kroner til basistilskuddet til fastleger

  • Rammetilskuddet økes med 322 millioner kroner som følge av økte utgifter til forvaltning og drift av nasjonale e-helseløsninger

  • Rammetilskuddet økes med 100 millioner kroner for å dekke utgifter til implementering av rusreformen

  • Rammetilskuddet økes med 100 millioner kroner til ordning med barnekoordinator

  • Rammetilskuddet økes med 69 millioner kroner til økte sosialhjelpsutgifter som følge av redusert dagsats for tiltakspenger

  • Rammetilskuddet økes med 99,8 millioner kroner til en ekstra naturfagtime i grunnskolen


Endringene er nærmere omtalt i kapitlene til tjenesteområdene. For en komplett oversikt over saker de frie inntektene er korrigert for vises det til beregningsteknisk dokumentasjon fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (side 5).


Regjeringen har vært tydelig på at kommunene skal kompenseres for merutgifter og mindreinntekter som følge av koronapandemien. Regjeringen foreslår ikke ytterligere kompensasjon i forslag til statsbudsjett, men den varsler at den vil komme tilbake med en ny vurdering av merutgifter og mindreinntekter i kommunesektoren i 2021 i revidert nasjonalbudsjett 2022.


Alle kommuner som yter helse- og omsorgstjenester til særlig ressurskrevende brukere kan søke om delvis refusjon for disse tjenestene. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at kommunene i 2022 skal få kompensasjon for 80 prosent av lønnsutgiftene utover 1 520 000 kroner per bruker. Dette er en økning av terskelbeløpet ut over det som følger av anslått lønnsvekst for 2021 på 50 000 kroner. Trondheim kommune taper ni millioner kroner på dette.


For nærmere omtale av regjeringen Solbergs forslag til statsbudsjett vises det til Prop.1 S (2021-2022) fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.


Regjeringen Støre vil innen 10. november legge fram et tilleggsnummer til statsbudsjettet for Stortinget. Kommunedirektøren vil ved behov legge fram en tilleggsinnstilling til forslag til handlings- og økonomiplan etter dette.

Sentrale inntekter

Tabell 8-2 viser anslag på utviklingen i sentrale inntekter i perioden 2021-2025. Tabellen viser endring i forhold til opprinnelig vedtatt budsjett 2021.

Tabell 8-2 Utvikling i inntekter. Alle tall er endring sammenlignet med budsjett 2021. Tall i millioner kroner. Negative tall er økte inntekter, positive tall er reduserte inntekter.

Frie inntekter (skatt og rammetilskudd)

Frie inntekter er midler kommunene kan disponere fritt uten andre føringer fra staten enn lover og forskrifter. Kommunens frie inntekter består av en prosentandel av skatt på inntekt og formue fra privatpersoner bosatt i kommunen og rammetilskudd tildelt fra staten. Inntektene fordeles gjennom inntektssystemet for kommunene. For at kommunene skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud til innbyggerne, inneholder inntektssystemet to store ujevningsmekanismer: Ufrivillige kostnadsforskjeller utjevnes fullt ut (utgiftsutjevning), og forskjeller i skatteinntekter utjevnes delvis (inntektsutjevning).


Kommunens frie inntekter anslås utgjøre 11,6 milliarder kroner i 2022. Dette er en økning på 282 millioner kroner sammenlignet med opprinnelig vedtatt budsjett for 2021. Deler av inntektsveksten, anslagsvis 80 millioner kroner, har sammenheng med at kommunen gjennom oppvekstreformen får økt økonomisk ansvar for barnevernet fra 2022. Videre har deler av inntektsveksten sammenheng med at kommunene har fått kompensasjon for andre merutgifter som følger av oppgaveendringer, regelendringer m.m. (jf omtale under regjeringens forslag til statsbudsjett). Høy inntektsvekst, sammenlignet med opprinnelig vedtatt budsjett, har sammenheng med at kommunene får videreført deler av merskatteveksten fra 2021 til 2022. For Trondheims del anslås dette å utgjøre om lag 100 millioner kroner. I perioden 2022-2025 anslås Trondheim kommune å få en årlig vekst i de frie inntektene på om lag 100 millioner kroner.


Det er gjort nærmere rede for hva som er lagt til grunn for anslaget på rammetilskudd og skatteinntekter i avsnittet om grunnlaget for budsjetteringen. For nærmere omtale om inntektssystemet for kommunene vises det til Grønt hefte (beregningsteknisk dokumentasjon til Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjettproposisjon).

Rammetilskudd - kompensasjon for merutgifter til koronapandemien

Kommunene har flere ganger i løpet av 2021 fått kompensasjon for merutgifter som følge av koronapandemien. I opprinnelig vedtatt budsjett for 2021 var det budsjettert med 231 millioner kroner i rammetilskudd som kompensasjon for merutgifter til pandemien. Dette var en engangsbevilgning i 2021.

Eiendomsskatt

Kommunedirektøren har i samsvar med forutsetningen som er lagt til grunn for vedtatt økonomiplan budsjettert med en reell økning i eiendomsskatten på 30 millioner kroner i 2022, 60 millioner kroner i 2023 og 90 millioner kroner fra 2024. Det er gitt en nærmere omtale av endringen i eiendomsskatt i kapittel 10.


Statens boligverdier vil brukes som grunnlag for utskriving av eiendomsskatt i 2022. Nye kommunale takster skal benyttes til utskriving av eiendomsskatt i 2023. Dette er nærmere omtalt i kapittel 23.

Flyktningeinntekter

Kommunen mottar ulike typer tilskudd fra IMDI som skal bidra til å dekke utgifter ved bosetting og integrering av flyktninger. Som flyktningeinntekter regnes her integreringstilskudd og tilskudd for enslige mindreårige flyktninger. Integreringstilskuddet skal i hovedsak dekke de gjennomsnittlige utgiftene kommunene har i bosettingsåret, og de neste fire årene. Kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger mottar et særskilt tilskudd i tillegg til det ordinære integreringstilskuddet. Dette tilskuddet utbetales til og med året personen fyller 20 år. Kommunen mottar også ekstra tilskudd for flyktninger med nedsatt funksjonsevne og/eller atferdsvansker og tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, men dette er øremerkede tilskudd som budsjetteres direkte under de ulike tjenesteområdene.

Flyktningeinntektene anslås å bli 90 millioner kroner lavere i 2022 enn budsjetterte inntekter i 2021. Reduksjonen har sammenheng med langt lavere antall bosatte flyktninger i 2018 - 2021 enn tidligere år, samt antatt lavere bosetting også i 2022. Sammenlignet med årene 2015 til 2017, hvor det var en årlig bosetting på rundt 700 personer, er det bosatt langt færre de siste årene. Anslaget i årene fremover er rundt 150 flyktningebosettinger årlig. Kommunedirektøren vil understreke at det, både på grunn av koronapandemien og hvor mange flyktninger Norge vedtar å ta i mot, er usikkert hvor mange flyktninger kommunen vil motta i 2022 og i de kommende år.

Refusjonsordning ressurskrevende tjenester

Alle kommuner som yter helse- og omsorgstjenester til særlig ressurskrevende brukere kan søke om delvis refusjon for direkte lønnsutgifter til disse tjenestene. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at når en kommune bruker mer enn 1 520 000 kroner på en enkeltbruker, skal kommunene få refundert 80 prosent av utgiftene utover dette.


Kommunedirektøren har budsjettert med at vi vil motta 219 millioner kroner i refusjon i 2022. Dette er en reduksjon sammenlignet med budsjetterte inntekter for 2021. Årsaken til at vi forventer en reduksjon i tilskuddet, til tross for økning i antall brukere, er at innslagspunktet for når kommunene får kompensert sine utgifter, er hevet. Vi forventer at tilskuddet vil øke i løpet av perioden.

Vertskommunetilskudd

Vertskommunetilskuddet tildeles kommuner som etter HVPU-reformen i 1991 overtok ansvaret for beboere hjemmehørende i andre kommuner. Kommunedirektøren har budsjettert med at Trondheim kommune vil motta åtte millioner kroner i vertskommunetilskuddet i 2022. Det er en reduksjon på tre millioner kroner fra 2021.

Rentekompensasjonstilskudd

Kommunen får dekket deler av sine rentekostnader til investeringer i ulike formålsbygg. I 2022 er det budsjettert med 36 millioner kroner i rentekompensasjon, en økning på ni millioner kroner fra budsjett 2021. Økningen i tilskudd har sammenheng med økt rente.

Endring i utgifter og inntekter

Tabell 8-3 gir en oppsummering av Kommunedirektørens forslag til utgifts- og inntektsendringer som omfatter flere tjenesteområder. Dette er for eksempel utgifter som følger av befolkningsvekst, pensjonskostnader, kapitalkostnader og endring i avsetning for å håndtere koronapandemien.

Tabell 8-3 Utvikling i utgifter. Alle tall er endring sammenlignet med budsjett 2021. Tall i millioner kroner. Negative tall er reduserte utgifter, positive tall er økte utgifter.

Befolkningsvekst

Befolkningsvekst og demografiske endringer vil føre til økte utgifter i økonomiplanperioden. Kommunedirektøren anslår at befolkningsvekst og endringer i befolkningssammensetningen vil gi kommunen en merutgift på 96 millioner kroner i 2022, hvis vi skal videreføre dekningsgrader og enhetskostnader fra 2021. Beløpet øker til 421 millioner kroner i 2025.

Sentrale pensjonskostnader

Pensjonskostnadene forventes å reduseres med 15,7 millioner kroner fra opprinnelig vedtatt budsjett for 2021 til 2022. De totale sentrale pensjonskostnadene anslås samlet å være på samme nivå i 2025 som i 2021. Pensjonskostnader er lavere enn det som var innarbeidet i økonomiplan for 2021-2024. Det er gitt en omtale av endringene i pensjonskostnadene i kapittel 9.

Eksterne finanstransaksjoner

Eksterne finanstransaksjoner består av kapitalutgifter som belaster bykassen og utbytte fra kommunale selskap. Det er budsjettert med en økning i utbytte fra kommunale selskap på ni millioner kroner fra 2021 til 2022. Kommunedirektøren har budsjettert med en reell økning i kapitalkostnadene som belaster bykassen på 17 millioner kroner i 2022. Det er budsjettert med en økning i kapitalkostnadene ut i perioden. Det har sammenheng med at at Kommunedirektøren foreslår at kapitalkostnadene skal utgjøre åtte prosent av de frie disponible inntektene i 2022.

Vedtatte endringer i HØP 2021-2024

I handlings- og økonomiplanen for 2021-2024 er det vedtatt tiltak på tjenesteområdene som både gir økte og reduserte utgifter i planperioden. Vedtatte tiltak gir samlet en utgiftsreduksjon på 191 millioner kroner fra 2021 til 2022. Endring i driftsrammer som følge av endring i innbyggertall (demografi- og arealkompensasjon), tekniske endring og lavere utgifter til koronapandemien er da holdt utenfor. Endringer i vedtatt økonomiplan er blant annet:

  • Det er budsjettert med at lavere bosetting av flyktninger skal redusere kommunens utgifter med 78 millioner kroner i 2022.

  • Det er budsjettert med at kommunen fra 2021 til 2022 skal spare omlag ti millioner kroner på reduksjon i innkjøp, reiser og innleie av arbeidskraft.

  • Det er budsjettert med økt parkeringsavgift i økonomiplanperioden

  • Utgående engangstiltak i 2021 (for eksempel investeringstilskudd til idrettshaller og utgifter til oppbygging av beredskapslager for smittevernutstyr).


I vedtatt økonomiplan er det budsjettert med en reduksjon i driftsrammen til kvalifisering og velferd på om lag 110 millioner kroner fra 2021 til 2022. Budsjettert reduksjon her har både sammenheng med at det er lagt til grunn at lavere bosetting av flyktninger skal redusere kommunenes utgifter, og med at området har fått engangsmidler som reduseres og avvikles i perioden. Engangsmidlene har dels vært begrunnet med at området må tilpasse seg en situasjon fra tidlig til sen integrering flyktninger og dels med koronapandemien. Kommunedirektøren tror ikke det er mulig å redusere utgiftene med 110 millioner kroner i 2022. Kommunedirektøren foreslår derfor å kansellere 50 millioner kroner av reduksjonen, slik at reduksjonen fra 2021 til 2022 blir om lag 60 millioner kroner.

Koronapandemien

Koronapandemien har både i 2020 og 2021 gitt kommunene økte utgifter og reduserte inntekter. I vedtatt økonomiplan var det opprinnelig budsjettert med 233 millioner kroner i direkte utgifter til håndtering av koronapandemien i 2021. I tillegg var det budsjettert med indirekte utgifter, som redusert utbytte fra kommunale selskap, økte sosialhjelpsutgifter og utgifter til oppbygging av smittevernlager.


Det er vanskelig å si hva de langsiktige konsekvensene av koronapandemien vil bli. Kommunedirektøren foreslår at det foreløpig budsjetteres med en avsetning på 50 millioner kroner i 2022 for å finansiere langsiktige konsekvenser av pandemien. Avsetningen foreslås finansiert med bruk av disposisjonsfond. Kommunedirektøren foreslår at to millioner kroner av avsetningen disponeres til etablering av lavterskeltilbud psykisk helse barn og unge. Kommunedirektøren vil fremme forslag til disponering av resterende avsetningen i de faste økonomirapportene gjennom året når vi vet mer om hva behovet er innenfor ulike områder.

Oppgaveendringer/tekniske endringer

I Kommunedirektørens forslag til driftsrammer er det tatt høyde for tekniske endringer og endringer i finansiering fra et år til et annet. Samlet gir endringen en reduksjon i driftsrammene på 28 millioner kroner fra 2021 til 2022. Endringene har blant annet sammenheng med:

  • Driftsrammene er justert for at tjenesteområdene samlet fikk for mye i demografikompensasjon i 2020.

  • Driftsrammen til bystyresekretariatet er redusert som følge av at det ikke er valg i 2022

Bruk av disposisjonsfond

Disposisjonsfondet forventes å utgjøre omtrent 881 millioner kroner ved inngangen til 2022. Det er basert på tidligere vedtak om bruk og avsetning til disposisjonsfond og kommunedirektørens forslag til endring i bruk og avsetning til disposisjonsfondet i andre økonomirapport i 2021. Totalt sett foreslår Kommunedirektøren å bruke 36 millioner kroner av disposisjonsfondet i 2022. Tabellen under viser alle tiltakene i Kommunedirektørens budsjettforslag. Tiltak merket (i) finansierer investeringsbudsjettet, mens tiltak merket (d) finansierer driftsbudsjettet.

Tabell 8-4. Prognose for tiltak, inngående og utgående balanse for disposisjonsfondet 2022. Tall i millioner kroner.

Som tabellen viser er avsetning av avkastningen fra kraftfondet stor i 2022, 198 millioner kroner. Dette tas ut av fondet igjen i 2023. Hvis vi korrigerer for nettoeffekten fra kraftfondet, og andre tiltak som overføres til investeringsbudsjettet, overføres totalt 152 millioner kroner fra disposisjonsfondet til driftsbudsjettet i 2022.


I sak 180/19 vedtok bystyret å midlertidig låne midler til Helseplattformen. Lånet finansieres med både lån og bruk av disposisjonsfond. I 2022 foreslår Kommunedirektøren å bevilge 39,5 millioner kroner av disposisjonsfondet i lån til Helseplattformen. Lånet regnes som en investeringskostnad, og overføres dermed til investeringsbudsjettet. Utlånet til Helseplattformen fra disposisjonsfondet skal i sin helhet betales tilbake i 2022. I sak 101/21 redegjorde Kommunedirektøren for at Helseplattformen har behov for ytterligere driftstilskudd som følger av økte kostnader. Kommunedirektøren foreslår derfor å gi Helseplattformen 15 millioner kroner i tilskudd i 2022, utover det som allerede er bevilget.


I 2020 vedtok bystyret å finansiere diverse investeringsprosjekter med disposisjonsfondet. Flere av prosjektene er utsatt fra 2021 til 2022, og midlene er midlertidig satt av på disposisjonsfond. Kommunedirektøren foreslår derfor å bruke 44 millioner kroner til investeringsprosjekter i 2022.


Lavere bosetting av flyktninger gir lavere flyktningetilskudd. Det er utfordrende å ta ned utgiftene like raskt som inntektene. Kommunedirektøren budsjetterer derfor med å finansiere 10 millioner kroner av inntektsbortfallet med bruk av disposisjonsfond i 2022. Det er spesielt krevende for kvalifisering og velferd å tilpasse virksomheten til lavere inntektsrammer. Kommunedirektøren foreslår derfor i samsvar med vedtatt økonomiplan å finansiere kvalifisering og velferd med 25 millioner kroner i 2022.


Kommunedirektøren foreslår å gi investeringstilskudd på 19,5 millioner kroner til en idrettshall i 2022, bygget i regi av idrettslag. I tillegg foreslår Kommunedirektøren å bruke disposisjonsfond til enkeltvedtak fattet av bystyret. Dette gjelder investeringskostnaden til å bygge skatepark (Regnbueparken), utredning av avfallsdeponier, og prosjektkostnader til å utrede nytt grunnlag for taksering til eiendomsskatt.


Kommunedirektøren foreslår å benytte 50 millioner kroner av disposisjonsfondet til å finansiere eventuelle koronakostnader i 2022. Prosjektet heltid og økt stillingsandel ble finansiert med 5 millioner kroner i 2021. Prosjektet er forsinket, og Kommunedirektøren foreslår derfor i andre økonomirapport i 2021 å sette ubrukte prosjektmidler på disposisjonsfond, og finansiere prosjektet videre i 2022. Videre foreslår Kommunedirektøren å finansiere videre drift av det midlertidige sykehjemmet EC Dahls i 2022, se ytterligere omtale av dette under driftsbudsjettet til helse og omsorg. I tillegg foreslår Kommunedirektøren å finansiere omstillingsprosjekter innenfor oppvekst og utdanning med 4,5 millioner kroner i 2022. Midlene er fordelt innenfor tjenesteområdene til oppvekst og utdanning. Kommunedirektøren foreslår i tillegg å sette av 9 millioner kroner til disposisjonsfondet i 2022.

Usikkerhetsavsetning

I budsjett 2021 er det budsjettert med en avsetning på 6,3 millioner kroner for å finansiere uforutsette merutgifter og mindreinntekter. Kommunedirektøren har budsjettert med en avsetning på fem millioner kroner hvert år i perioden 2022-2025.

Effektiviseringskrav

I samsvar med tidligere praksis foreslår Kommunedirektøren at det legges inn et generelt effektiviseringskrav på 0,3 prosent av driftsrammene på alle enheter. Dette anslås å gi en innsparing på 33 millioner kroner i 2022 som øker til 132 millioner kroner i 2025.

Lønnsoppgjør 2021

Kostnadene til lønnsoppgjøret antas å bli bli høyere enn budsjettert i 2021. Dette får en helårseffekt i 2022 på 10 millioner kroner. Kostnader til lønnsoppgjøret er nærmere omtalt i kapittel 9 under tilleggsbevilgninger.

Endring i driftsrammer som er spesielle for noen tjenesteområder

Tabellen 8-5 viser Kommunedirektørens forslag til nye endringer i driftsrammer som er spesielle for noen tjenesteområder. Noen av tiltakene under er engangstiltak og er foreslått finansiert med bruk av disposisjonsfond. Dette gjelder deler av utgiftene til helseplattformen, investeringstilskudd til nye idrettshaller i 2022 og 2024, Ski-VM og forlenget drift av EC Dahls. Det er gitt en omtale av endringene i avsnittene om tjenesteområdene under.

Tabell 8-5 Nye rammeendringer på enkelte tjenesteområder. Tall i millioner kroner. Alle tall er endring fra budsjett 2021. Negative tall er reduserte utgifter eller økte inntekter. Tall i millioner kroner.

Ved å sammenstille anslaget på utviklingen i kommunens utgifter og inntekter får vi et anslag på kommunens handlingsrom i perioden 2022-2025. Tabellen viser at kommunen har et økt handlingsrom hvert år i perioden 2022-2025. I Kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan er det økte handlingsrommet fordelt mellom ulike tjenesteområder.

Tabell 8-6. Anslag på handlingsrom. Tall i millioner kroner

Endring i driftsrammene til tjenesteområdene

Kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for tjenesteområdene er i hovedsak en videreføring av gjeldende handlings- og økonomiplan, men det er noen endringer. Noen nye tiltak er finansiert med økning i rammen til tjenesteområdene, mens andre har vært mulig som følge av omprioriteringer innenfor tjenesteområdene. I avsnittet under gjøres det kort rede for Kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for tjenesteområdene. For hvert område er det presentert en tabell som er bygd opp på følgende måte:


  • Budsjett 2021: opprinnelig vedtatt budsjett 2021, inkludert pris- og lønnskompensasjon for 2022

  • Tiltak i vedtatt HØP: Bystyret vedtok ved behandlingen av handlings- og økonomiplanen 2021-2024 tiltak som både gir økte og reduserte utgifter i perioden 2022-2024. Raden “tiltak i vedtatt HØP” viser hvor stor endring tjenesteområdene ville fått i perioden 2021-2024 om HØP 2021-2024 hadde blitt videreført uten endringer. Endringer i driftsrammene i vedtatt HØP som følge av oppgaveendringer og demografikompensasjon er holdt utenom.

  • Oppgaveendringer m.m: viser endring i driftsramme som følge tekniske endringer og at oppgaver blir flyttet fra et tjenesteområdet til et annet m.m. Flere tjenesteområder får f.eks. en reduksjon i rammen fra 2021 til 2022 da områdene i 2021 fikk kompensasjon for merutgifter knyttet til koronapandemien. I tabellene under er dette lagt som en oppgaveendring.

  • Demografi: Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdene får kompensasjon for merutgifter som følge av forventet befolkningsendring. Raden viser hvor mye kompensasjonen utgjør.

  • Ny rammeendring: Raden viser hvor stor endring Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdene får i tillegg til det som følger av punktene over.

Oppvekst og utdanning

Kommunedirektøren foreslår at oppvekst- og utdanning (barnehage, skole og barne- og familietjenesten) får en nettoramme på 4,63 milliarder kroner i 2022 og 4,67 milliarder kroner i 2025. Den største endringen fra vedtatt økonomiplan er at barne- og familietjenesten får en økning i driftsrammen på 88 millioner kroner i 2022 som følge av at kommunene får økt faglig og økonomisk ansvar for barnevernet fra 1. januar 2022.

Tabell 8-7. Forslag til driftsramme oppvekst- og utdanning. Tall i millioner kroner

Tiltak i vedtatt HØP (eksklusive demografikompensasjon)

I økonomiplanen for 2021-2024 er det samlet budsjettert med en reduksjon i driftsrammen til oppvekst- og utdanning på 36 millioner kroner fra 2021 til 2022. Reduksjonen har i hovedsak sammenheng med at det er budsjettert med at lavere bosetting av flyktninger skal redusere kommunens utgifter og med andre innsparinger innenfor barne- og familietjenesten. I motsatt retning trekker vedtak om økning i grunnbemanningen i barnehage og skole. Dette er tiltak som er videreført i Kommunedirektørens forslag til økonomiplan, men som er utsatt noe sammenlignet med hva som ble lagt til grunn i vedtatt økonomiplan. For barnehage er økningen i grunnbemanningen utsatt for å kompensere for merforbruk på spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging inntil det oppnås tilstrekkelig effekt av ny organisering og finansieringsmodell.


Oppgaveendringer m.m.

Kommunedirektøren foreslår at driftsrammene til oppvekst- og utdanning reduseres med 61 millioner kroner fra 2021 til 2022 som følge av oppgaveendringer og tekniske endringer. Den største endringen er:

  • Oppvekst- og utdanning har i 2021 fått kompensasjon for merutgifter som følge av koronapandemien. Denne bevilgningen er ikke videreført i 2022. Dette gir en reduksjon i driftsrammene på 46 millioner kroner.


Demografi

Befolkningsframskrivinger indikerer at kommunens utgifter til oppvekst- og utdanning vil reduseres i 2022, men deretter øke i løpet av perioden.


Ny rammeendring

Kommunene får som nevnt over økt faglig og økonomisk ansvar for barnevernet fra 1.1.2022. Driftsrammen til oppvekst- og utdanning foreslås derfor økt med 88 millioner kroner. Forslag til økning i driftsramme utover dette er blant annet begrunnet med økte utgifter til brukerstyrt personlig assistanse, satsing på byomfattende tilbud til sped- og småbarnstiltak, innføring av ordning med barnekoordinator, økte kompetansekrav innenfor barne- og familietjenesten, innføring av ekstra naturfagtime i grunnskolen og flere brukere av helse- og avlastningstjenesten for barn og unge. I motsatt retning trekker reduserte utgifter til private barnehager.

Helse og velferd

Kommunedirektøren foreslår at helse- og velferd (kvalifisering og velferd, psykisk helse og rus, bo- og aktivitetstilbud, helse- og omsorg, flyktninger og innvandrere) får en nettoramme på 4,48 milliarder kroner i 2022 og 4,70 milliarder kroner i 2025. Kommunedirektørens forslag innebærer at området får i overkant av 120-130 millioner kroner mer i driftsramme hvert år i perioden 2022-2024 enn forutsatt i vedtatt økonomiplan for denne perioden (raden ny rammeendring). 50 millioner kroner av økningen er for å reversere deler av rammereduksjonen som lå på kvalifisering og velferd i vedtatt økonomiplan.

Tabell 8-8. Forslag til driftsramme helse- og velferd. Tall i millioner kroner

Tiltak i vedtatt HØP

I økonomiplanen for 2021-2024 er det budsjettert med at ulike tiltak skal gi en reduksjon i helse- og velferdsutgiftene med 122 millioner kroner fra 2021 til 2022. Reduksjonen har i hovedsak sammenheng med at det er forutsatt at lavere bosetting av flyktninger skal redusere kommunens utgifter og med at engangsmidler kvalifisering og velferd har fått skal reduseres og avvikles i perioden. Erfaringstall viser at flyktninger har behov for bistand lenge etter de er bosatt i kommunen. Koronapandemien har også forsinket integreringsprosessen. Samlet er det i gjeldende økonomiplan forutsatt at utgiftene til kvalifisering og velferd skal reduseres med 110 millioner kroner fra 2021 til 2022. Kommunedirektøren tror ikke dette er mulig og foreslår derfor å legge tilbake 50 millioner, slik at reduksjonen blir om lag 60 millioner kroner.


Oppgaveendringer mm

Kommunedirektøren foreslår at driftsrammer til helse- og velferd samlet reduseres med 111 millioner kroner fra 2021 til 2022 som følge av oppgaveendringer og tekniske endringer. Endringen har i hovedsak sammenheng med at ekstrabevilgninger gitt som følge av koronapandemien i 2021 ikke er videreført til 2022.


Demografi

Befolkningsframskrivinger indikerer at kommunens utgifter til helse- og velferd må øke med 88 millioner kroner i 2022 og 341 millioner kroner i løpet av perioden 2022-2025 for å videreføre tjenestene på dagens nivå. Kommunedirektøren foreslår at driftsrammen til helse- og velferd økes tilsvarende.


Ny rammeendring

Kommunedirektøren foreslår i tillegg til endring som følger av punktene over at driftsrammene til helse- og velferd økes med 134 millioner kroner i 2022. Endringen består blant annet av:

  • Budsjettet til kvalifisering og velferd økes (jf omtale over)

  • Økt basistilskudd til fastleger

  • Budsjettet til Helseplattformen økes

  • Utgifter til forvaltning og drift av nasjonale e-helseløsninger

  • Budsjettet til brukerstyrt personlig assistanse økes

  • Budsjettet til sykehjemsplasser økes i 2022 som følge av forlenget drift av EC Dahls sykehjem.

  • Det settes av midler til implementering av rusreformen

  • Det settes av midler til å gjennomføre et program som skal sikre bærekraft i helse- og velferdstjenestene.

Kommunedirektøren foreslår også omprioriteringer innenfor driftsrammene til tjenesteområdene. I samsvar med vedtatt økonomiplan foreslås det en vridning fra heldøgns omsorg til satsing på forebygging og hjemmebaserte tjenester. Samlet foreslås det en styrking av tjenester til hjemmeboende på om lag 110 millioner kroner i løpet av perioden.

Kultur og idrett

Kommunedirektøren foreslår at kultur, idrett og kirke får en netto ramme på 534 millioner kroner i 2022 og 566 millioner kroner i 2025. Forslaget innebærer at området får en økning i rammene i forhold til hva som var forutsatt i vedtatt økonomiplan for perioden 2022-2024 (raden ny rammeendring). I økonomiplanen for 2021 til 2024 er det budsjettert med investeringstilskudd til en ny idrettshall og en ny ishall i 2021. Det var ikke lagt inn midler til nye haller i perioden 2022-2024. Kommunedirektøren foreslår nå at det legges inn investeringstilskudd til en ny idrettshall (bygd av idrettslag) både i 2022 og 2024. Kommunedirektøren foreslår i tillegg at det budsjetteres med 60 millioner kroner i driftsutgifter til gjennomføring av ski-VM, fordelt på 20 millioner kroner i 2024 og 40 millioner kroner i 2025. Både utgiftene til VM og investeringstilskudd til nye haller foreslås finansiert med bruk av disposisjonsfond.

Tabell 8-9. Forslag til driftsramme kultur, idrett og kirke. Tall i millioner kroner

Byutvikling

Kommunedirektøren foreslår at byutviklingsområdet får en netto ramme på om lag 1,18 milliarder kroner i 2022. Kommunedirektørens forslag innebærer en økning i forhold til rammene i gjeldende økonomiplan for 2021-2024. Økningen har i hovedsak sammenheng med forslag om økt ramme til Trøndelag brann- og redningstjeneste og en lovendring som gjør at underskudd på selvkostområdene må finansieres av bykassen, og ikke av områdene selv som forutsatt i økonomiplan for 2021-2024.

I økonomiplanen for 2021-2024 er det budsjettert med at ulike tiltak skal gi en reduksjon i utgiftene i løpet av perioden (raden tiltak i vedtatt HØP). Reduksjonen har sammenheng med at det er lagt inn engangstilskudd på til sammen 35 millioner kroner til omtaksering av eiendomsskatt i 2021 og 2022. Kommunedirektøren antar nå at det er mulig å gjennomføre dette prosjektet til en lavere kostnad, anslagsvis 20,5 millioner kroner.

Næring, samferdsel, klima og miljø

Kommunedirektøren foreslår at næring, miljø og samferdsel får en netto ramme på -40 millioner kroner i 2022 og -45 millioner kroner i 2025. Årsaken til at området har en negativ netto ramme er at store deler av området er finansiert av parkeringsinntekter. Kommunedirektøren foreslår at ressursinnsatsen på overordnet samferdsel økes noe i planperioden. Utover det er Kommunedirektørens forslag til ramme i hovedsak en videreføring av vedtatt økonomiplan. I samsvar med vedtatt økonomiplan er det budsjettert med økte parkeringsinntekter i løpet av perioden. Økningen må realiseres gjennom justerte parkeringsavgifter og parkeringstider samt utvidelse av antall avgiftsbelagte parkeringsplasser. Bystyret skal behandle sak om dette i november 2021.

Tabell 8-11. Forslag til driftsramme næring, samferdsel, klima og miljø. Tall i millioner kroner

Organisasjon

Kommunedirektøren foreslår at tjenesteområdene utvikling og støttetjenester, Kommunedirektøren og folkevalgte, bystyresekretariatet m.m. får en netto ramme på 638 millioner kroner i 2022 og 628 millioner kroner i 2025. Forslag til økonomiplan er i hovedsak en videreføring av økonomiplanen for 2021-2024, hvor det er budsjettert med at effektivisering skal gi innsparinger innenfor både innenfor Kommunedirektøren og utvikling og støttetjenester. Den største endringene i forhold til vedtatt økonomiplan er at Kommunedirektøren foreslår at budsjettet til det interne arbeidsmarkedet økes med ti millioner kroner i 2022. Kommunedirektøren foreslår videre at det legges inn midler til utredning av nytt administrasjonslokale både i 2022 og 2023.

Tabell 8-12. Forslag til driftsramme organisasjon. Tall i millioner kroner