Psykisk helse og rus

Utfordringsbilde og strategier

Hovedutfordringer

Tall fra SSB (2020) viser at psykisk sykdom eller lidelse er den hyppigste årsaken til at folk oppsøker fastlege, og at det var en økning på nesten ti prosent i konsultasjoner hos fastlegen relatert til psykisk sykdom og lidelser fra 2019 til 2020.


Mange uføretrygdede har en psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse

I følge tall fra NAV var det 317 000 personer som mottok uføretrygd i 2016. En av tre var uføretrygdet på grunn av en psykisk lidelse eller atferdsforstyrrelse (36,2 prosent). I gruppen 18-29 år var nærmere to av tre (63 prosent) uføretrygdet på grunn av psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser.


Hovedutfordringen er å ha tilstrekkelig kapasitet for tidlig og fleksibel nok innsats innenfor rask psykisk helsehjelp, hjelp med rusmiddelbruk og ambulant oppfølging til personer med alvorlige psykiske lidelser.

Vi har utfordringer med å finne egnede boliger til rusmiddelavhengige personer med atferdsproblemer. For å ivareta trygghet for naboer benyttes tilstedeværende personell og vaktselskap i disse boligene.

Selv om antall bostedsløse i kommunen er betydelig redusert de siste ti årene, var det fortsatt 113 registrerte bostedsløse i 2020.


Koronapandemien

I løpet av perioden med pandemi har det vært en betydelig økning av henvendelser fra personer med psykiske helseutfordringer - det gjelder både til “rask psykisk helsehjelp” fra personer med milde til moderate plager og til “mestringsteam” fra personer med alvorlige psykiske lidelser. Det er samtidig en økning i antall unge personer med rusmiddelavhengighet som trenger oppfølging for å mestre å bo og hjelp med å endre livsstil.

Mange av de som har samtidig rus- og psykisk lidelse (ROP-lidelse) har tilleggssykdommer som gjør at de har høy risiko for alvorlig forløp ved covid-19. Stengte lavterskeltilbud og lav digital kompetanse gjør at personer med ROP- lidelser har større utfordringer enn vanlig under pandemien. I en studie utført av Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse oppgir informantene at de er redd for å smitte andre, mister sosialt nettverk, er ensomme og er redde for å få tilbakefall og være en byrde.


Midlertidige statlige tilskuddsmidler finansierer deler av tjenestene

Omtrent sju prosent av budsjettet innenfor psykisk helse og rus finansieres av midlertidige statlige tilskuddsmidler. Det gjør det vanskelig å planlegge strategisk utvikling av området. For 2021 mottok enhetene og Stavne KF statlige tilskudd til kommunalt psykisk helse- og rusarbeid for nærmere 20 millioner kroner. Tilskuddene varer inntil fire år med en gradvis nedtrapping per år. Etter tilskuddsperioden må kommunen finansiere tiltaket innenfor driftsrammen eller avvikle tiltaket. Som eksempel mister Mestringsteam på dag et tilskudd på 1,8 millioner kroner fra og med 2022. Det foreslås en videreføring av teamet med kommunale midler.

Hovedstrategier

Hovedstrategiene for området i planperioden er å prioritere tidlig hjelp til personer med lette og moderate plager for å redusere utvikling av kroniske lidelser eller rusmiddelavhengighet. Vi vil prioritere å styrke de ambulante tjenestene fremfor døgntjenester til personer med alvorlige psykiske lidelser og /eller rusmiddelavhengighet. Bostedsløse tilbys permanent bolig og personer med utfordrende atferd tilbys småhus og eller bolig i botiltak.


Recovery

Brukerne skal påvirke og delta i utforming av tjenesten gjennom metoden “recovery”. Recovery er en helhetlig tilnærming rettet mot både psykisk, fysisk og sosial helse, i kombinasjon med hjelp som tar utgangspunkt i personens ønsker og behov.


Tidlig innsats og oppfølging av tverrfaglige team

For å imøtekomme det økte behovet for psykisk helsehjelp videreføres satsingen på tidlig innsats og ambulant oppfølging ved bruk av tverrfaglige team som mestringsteam, Housing First og de felles behandlingsteamene med spesialisthelsetjenesten. Gjennom god tverrfaglig oppfølging vil flere brukere i større grad selv kunne velge boform og hvor de ønsker å bo.

Menn topper en rekke negative statistikker som for eksempel rusvansker, kriminalitet og selvmord. Dette kan ses på som ulike typer av utenforskap. Enhet for psykisk helse og rus ble, i samarbeid med NAV og Kirkens Bymisjon, innvilget 2,3 millioner kroner i prosjektmidler fra Stimulab (Digitialiseringsdirektoratet) til det innovative prosjektet “Sårbare menn”. Prosjektet skal ende opp i nye og forbedrede tjenester, prosesser eller systemer og skal blant annet styrke menn i overgangen fra ung til voksen til å bli bevisste og delaktige samfunnsborgere.


Tidlig innsats - samarbeid med Oppvekst; 0-24 år

Helse- og velferd deltar i pilotprosjektet 0-24 år. Målet med samarbeidet er å hindre utenforskap og sikre tidlig hjelp og en mer helhetlig innsats for utsatte barn og unge under 24 år. Her er det viktig å finne løsninger som bidrar til å bryte med «silotenkning» på alle nivåer i forvaltningen. "Utsatte barn og unge” defineres som barn og unge med risiko for å utvikle problemer som kan lede til mangelfull grunnopplæring, med påfølgende utfordringer knyttet til utdanning, arbeid og helse, og som står i fare for fremtidig marginalisering.


Fra botiltak til egen bolig - styrke ambulant oppfølging

Personer med alvorlige psykiske lidelser og eller rusmiddelavhengighet gis i hovedsak ambulant oppfølging. I løpet av planperioden vil vi kunne gi flere brukere et tilbud om oppfølging, dersom vi reduserer antall botiltak med tilstedeværende ansatte.


Forebygge og redusere overdosedødsfall, krisesenter og midlertidig botilbud

Arbeidet med oppfølging av bystyresak 228/20 Handlingsplan for forebygging av overdoser og overdosedødsfall i Trondheim kommune 2020-2022 prioriteres.

Det vil komme en egen sak til formannskapet om etablering av brukerrom høsten 2021.

Nytt krisesenter for kvinner, menn og barn ferdigstilles i 2023 med økt bemanning. Arbeidet med å få på plass midlertidig boligtilbud for rusmiddelavhengige kvinner i løpet av planperioden er startet.


Boliger til personer med utfordrende atferd

Åtte boliger for personer med utfordrende atferd tas i bruk ved årsskiftet 2023/2024. Dette er et samarbeidsprosjekt med spesialisthelsetjenesten om å yte helhetlige ambulante tjenester.