Helse- og omsorgstjenester

Kommunedirektøren viderefører satsingen på de hjemmebaserte tjenestene i planperioden i tråd med Eldreplan 2016-2026. Hverdagsmestring ligger fast som hovedstrategi. Målet er at innbyggerne opprettholder selvstendighet, får flere friske leveår og deltar i samfunnslivet. Sentrale tiltak er å styrke og utvikle aktivitetstilbudene, øke kapasitet og fleksibilitet i hjemmetjenesten på natt og å ta i bruk flere teknologiske løsninger i tjenestene. Primærkontaktrollen skal styrkes og pårørende skal gis nødvendig støtte og hjelp.

En egen strategiplan for helse- og velferdssenter skal sikre jevn og økt kvalitet på tjenestetilbudet.

Om området

Utfordringsbilde og strategier

Demografiutviklingen i tiårene som kommer fordrer at behovene må løses med bærekraftige løsninger.

Trondheim er fortsatt en av storbykommunene som bruker minst ressurser på helse- og omsorgstjenester. Vi har lavere grunnbemanning i både institusjonsbaserte og hjemmebaserte tjenester. Tjenesteprofilen viser at det er en høyere dekningsgrad av heldøgns omsorgsplasser enn de sammenlignbare kommunene. Dette gir Trondheim et gunstig utgangspunkt for nødvendig tjenesteutvikling.

Les mer om utfordringsbilde og strategier

Driftsbudsjett

For å få en økonomisk forsvarlig tilpasning til driftsrammene har ikke kommunedirektøren funnet midler til fullfinansiering av Eldreplan 2016-2026 i planperioden.

I bystyresak 174/16 Rullering av Eldreplan 2016-2026 ble det vedtatt å styrke grunnbemanningen i hjemmetjenester og institusjoner med 20 millioner kroner i året i åtte år (2017-2024).

Kommunedirektøren foreslår en rammeøkning til helse- og omsorgstjenester på 70,5 millioner kroner i 2022 (utover demografikompensasjon), som reduseres gradvis i perioden til 51,2 millioner kroner i 2025. Av rammeøkningen i 2025 går omlag 43 millioner kroner til økte kostnader knyttet til BPA-ordningen samt forvaltning og drift av nasjonale e-helseløsninger og økt basistilskudd for fastleger. Den langsiktige styrkingen i følge Eldreplan 2016-2026 utgjør dermed 8,2 millioner kroner. Forslaget for perioden ligger cirka 52 millioner kroner under nivået beskrevet i planen.

For å skjerme strategien med tidlig innsats foreslår kommunedirektøren fortsatt styrking av hjemmebaserte tjenester og heller redusere dekningsgraden på heldøgns institusjonsplasser. Kommunedirektøren foreslår å omprioritere 112 millioner kroner fra dekningsgrad på heldøgns omsorg til å styrke hjemmebaserte tjenester, og 35 millioner til styrket bemanning i helse- og velferdssentrene.

Forslaget til driftsbudsjett har følgende hovedprioriteringer:

  • økt kapasitet i de hjemmebaserte tjenestene som døgntjeneste

  • utvidet aktivitetstilbud

  • videreføring av hverdagsmestringsstrategien for eldre i de hjemmebaserte tjenestene

  • styrking av primærkontaktrollen

  • økt fokus på pårørendestøtte og samhandling

  • ta i bruk nye teknologiske løsninger

  • økt grunnbemanning i helse- og velferdssentre

Les mer om kommunedirektørens forslag til driftsbudsjett for helse- og omsorgstjenester

Investeringsbudsjett

Trondheim kommune vil oppleve en stor vekst i antall ere fremover. Det er viktig at kommunen investerer riktig i årene fremover, for å være rustet til endringene i demografien.

Plan for helsebygg (bystyresak 86/19) viser at over 20 prosent av Trondheim kommunes institusjonsplasser ikke tilfredsstiller dagens krav og forventninger. I denne planperioden vil kommunen få et interimsykehjem som gjør oss i stand til å sette i gang større rehabiliteringer av eksisterende helsebygg.

Les mer om kommunedirektørens forslag til investeringsbudsjett for helse- og omsorgstjenester