Om plan- og bygningstjenester

Plan- og bygningstjenester ivaretar kommunens ansvar for å fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner i samsvar med formålsbestemmelsen i plan- og bygningsloven. Fortetting med kvalitet, bra byrom for bruk, attraktive bygningsmiljø, effektiv arealbruk, miljøvennlig og trygg transport, og sammenhengende grønnstruktur er sentrale tema.

Tjenesteområdet består av de tre enhetene Byplankontoret, Byggesakskontoret og Enhet for kart og arkitektur. Tjenesteområdet har ansvar for:

  • Gi faglige råd om arkitektur, bygningsvern, kulturminnevern og kulturmiljø.

  • Planlegging av byens fysiske form, utarbeidelse av overordnede planer og strategier, analyser og statistikk.

  • Saksbehandling av innsendte reguleringsplaner, bygge- og delesøknader, oppmålingsforretning, trafikksaker, eierseksjonering, stedsnavn, eiendomsskatt, klagesaker, tilsyn og oppfølging av ulovlige byggetiltak.

  • Oppdatering og tilgjengeliggjøring av kommunens digitale regulerings-, eiendoms- og tekniske kartverk, flyfoto og fastmerkenett.


Byantikvaren er fra 1.2.2021 organisert som en avdeling under Enhet for kart og arkitektur. Enheten endret derfor navn fra Kart- og oppmålingskontoret. Det er i tillegg besluttet å opprette en stilling som byarkitekt med virkning fra 1.1. 2022. Byarkitekten vil være organisert under samme enhet, sidestilt med byantikvaren. Samtidig etableres Råd for byarkitektur for å kunne gi Trondheim kommune en større mulighet til å etterspørre faglige råd i store og krevende byutviklingssaker, og for å skape en større og bredere debatt om arkitektur.


1.2.2021 ble enheten Mobilitet og samferdsel opprettet. Noen oppgaver ble flyttet fra Byplankontoret til den nye enheten.

Økonomiske nøkkeltall

Plan- og bygningstjenester hadde i 2019 og 2020 økonomiske utfordringer, jf figur 23-1. Det skyldes hovedsakelig at de to selvkosttjenestene byggesakstjenester og første del plantjenester hadde betydelige merforbruk i 2019. Byggesakstjenester hadde også merforbruk I 2020. Prognosene så langt tilsier at plantjenester vil få et par millioner i merforbruk i 2021.

Figur 23-1. Utvikling av regnskap og budsjett over tid. Tall i nominelle kroner. 2018 og 2019 kun gamle Trondheim, og 2020 og 2021 er påvirket av koronapandemien.

Sammenligning med andre kommuner

Tabell 23-1 viser indikatorer for Trondheim og ASSS-kommunenes ressursbruk innenfor plan- og bygningstjenester. Hensikten med tabellen er å få fram likheter og forskjeller mellom Klæbu/Trondheim og ASSS-kommunene. De ulike kategoriene er omtalt på asss.no: https://www.ks.no/asss-hjem/kostra-begrepene/

Tabell 23-1. Nøkkeltall plan-og bygningstjenester. Trondheim 2019 og 2020 og ASSS 2020

Kostratallene viser at Trondheim kommune benytter mindre av sine kommunale midler på plan- og karttjenester enn snittet av ASSS-kommunene. Denne sammenhengen har vært stabil over mange år.