Barne- og familietjenesten

Mål og indikatorer

Det er for planperioden pekt på hvilke av FNs bærekraftsmål som er mest relevant for barnehage og hvor tjenesteområdet har påvirkningsmulighet. Både FNs 17 hovedmål, og de 169 delmålene er vurdert og de utvalgte målene er presentert nedenfor. Dette resulterer i en oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for. Operasjonaliseringen av de utvalgte bærekraftsmålene er vist med de ulike periodemålene og tilhørende indikatorer.

FNs bærekraftsmål som tjenesten har et særlig ansvar for

Mål 3. God helse og livskvalitet


Delmål 3.5

Styrke forebygging (og behandling) av misbruk, blant annet av narkotiske stoffer og skadelig bruk av alkohol.

Barne- og familietjenesten har ansvar for helsetjenester til barn og unge i samarbeid med Helse og velferd i det universelle tilbudet til alle barn og unge og deres familier og til de med spesielle helseutfordringer fra svangerskap til voksen alder.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Periodemål 3

Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap. Helseundersøkelsene i helsestasjon og skolehelsetjeneste bidrar til at barn og unges vansker oppdages tidlig, slik at hjelp kan gis innenfor de ordinære tilbudene. Helseundersøkelsene er sikkerhetsnettet for barn og familier og har bortimot 100% oppslutning i befolkningen. Helsestasjon for ungdom (HFU) yter helsetjenester til ungdom.

Mål 4. God utdanning

Delmål 4.1

Innen 2030 sikre at alle jenter og gutter fullfører gratis og likeverdig grunnskole og videregående opplæring av høy kvalitet som kan gi dem relevant og reelt læringsutbytte.

Delmål 4.2

Innen 2030 sikre alle jenter og gutter tilgang til god og tidlig omsorg og førskole, slik at de er forberedt på å begynne i grunnskolen.

Delmål 4.7

Innen 2030 sikre allmenn tilgang til tjenester knyttet til seksuell og reproduktiv helse, herunder familieplanlegging og tilhørende informasjon og opplæring, og sikre at reproduktiv helse innarbeides i nasjonale strategier og programmer.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Helsetjenester, pedagogisk-psykologisk tjeneste og barneverntjenester støtter opp barnet og familien for å skape gode forutsetninger for barns utvikling i barnehage og ved gjennomføring av grunnskole og videregående opplæring.

Periodemål 1

Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Læringsmiljøet skal legges til rette for at barn og unge skal få best mulig vekst, utvikling og læring. Helse- og barnevernstjenester og PPT støtter opp under barnet og familiens ressurser, setter inn tidlig innsats og bidrar til å sikre hjelp og støtte.

Periodemål 4

Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, kompetanse og respekt
Vi skal tilstrebe et felles verdigrunnlag, mer helhetlig tenkning rundt barnet og familien. Tjenestene skal være samordnet, tverrfaglige, og det skal være kontinuitet i tilbudene ove tid og på tvers av ansvarsforhold.

Prosjektet Bedre skolestart vil bidra til at barn begynner skoleløpet med trivsel og vitebegjær.

Mål 10. Mindre ulikheter

Delmål 10.2

Innen 2030 sørge for å myndiggjøre alle og fremme deres sosiale, økonomiske og politiske inkludering, uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religion eller økonomisk eller annen status.

God hjelp fra støttetjenestene skal bidra til å redusere ulikhet grunnet helse og levekår, forebygge utenforskap og fremme deltagelse i fellesskapet.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Verdi - og kunnskapsgrunnlaget finner vi i SteinSaksPapir og i arbeidet med Relasjonell kapasitet.

Periodemål 2

Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Periodemål 3

Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Alle ansatte og alle voksne bidrar, involverer seg og tar ansvar for eget barn og fellesskapet.

Felles handlingsplan mot mobbing, vold og seksuell trakassering vil være en god hjelp for å kunne oppnå dette (SteinSaksPapir punkt 9).

Mål 11. Bærekraftige byer og samfunn

Delmål 11.7

Innen 2030 sørge for allmenn tilgang til trygge inkluderende og lett tilgjengelige grøntområder og offentlige rom, særlig for kvinner, barn og eldre samt personer med nedsatt funksjonsevne.

Oppvekststrategien SteinSaksPapir, kunnskapsgrunnlaget for kommune 3.0 og relasjonell velferd viser betydningen av å utvikle gode møtesteder,trygge fellesskapet og skape generasjonsmøter.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

Alle barn er alle voksnes ansvar er et utgangspunkt for blant annet å sikre og trygge fellesskapet.

Periodemål 3

Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap.

Mål 17. Samarbeid for å nå målene

Delmål 17.17

Stimulere til og fremme velfungerende partnerskap i det offentlige, mellom det offentlige og private og i det sivile samfunn, på grunnlag av partnerskapenes erfaringer og ressursstrategier

Kommune 3.0 forutsetter forståelse og interesse for andre aktørers intensjoner og ressurser, og ikke minst vilje til å sammen skape gode vilkår for barne- og voksenfellesskap i Trondheim. BFT skal på samme måte som andre enheter i kommunen initiere og legge til rette for at alles stemmer blir hørt og lyttet til.

Hva vi gjør for å bygge opp under disse delmålene i denne perioden

For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene.

Periodemål 2

Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Målet indikerer en dreining fra å ha blikket på individet til å ha blikket vendt mot gruppe, kultur og samfunn. For å skape et godt oppvekstmiljø for alle barn, må voksne på alle arenaer ta ansvar for å utvikle samarbeidet, koordinere tjenester og sikre at tilbudene som gis er av høy kvalitet. Sammen med barn, foresatte, frivilligheten, næringsliv og forskning vil kommunen bygge kompetanse, og gjennom sterke voksenfellesskap bygge sterke barnefellesskap.

Periodemål

Periodemål 1. Barn og unge har fremragende kompetanse sosialt, språklig og faglig

Helsestasjon og skolehelsetjeneste

Helsetjenestens oppgave er å følge opp og støtte barnets og familiens normale utvikling fra svangerskap til barnet har gjennomført videregående opplæring. Svangerskap- og barselomsorgen kommer tidlig inn, avdekker vansker og bistår slik at barnet og familien får god hjelp og god utvikling. Skolehelsetjenesten yter tjenester på gruppenivå og til det enkelte barnet og bidrar til god utvikling sammen med skolen og øvrige tjenester.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

BFTs habiliteringstjenester skal bidra til at barn og unges muligheter for læring blir optimale ut fra deres forutsetninger, gjennom foreldreveiledning og helse- og omsorgstjenester. Koordinerende enhet har hovedansvaret for samordning av tjenestene. BFT har et spesielt ansvar for barn som bor i barnebolig (heldøgns helse- og omsorgsbolig). Det utarbeides individuelle planer (IP) og gjennomføres ansvarsgruppemøter for å ivareta barn, unge og familiens behov.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten skal veilede barnehager og skoler slik at de med særlige behov kan delta i fellesskapet og utvikle sine ferdigheter. PP-tjenesten skal bidra til at skolefraværet reduseres og læringsutbyttet økes.

Barnevern

Når barnets og unges omsorgssituasjon er ustabil eller mangelfull, må barnevernet bidra slik at deltakelsen i barnehage og skole sikres best mulig. Dette gjelder generelt, men særlig når barnet bor i fosterhjem eller institusjon. Barnevernet er pålagt til å utarbeide omsorgsplaner for å gjennomføre besøk i fosterhjem og institusjon.

Indikator på måloppnåelse:

Andel elever som fullfører 13-årige skoleløpet fortsetter å øke med 05% hvert år i perioden. Måltall(:)

Periodemål 2. Barn og unges oppvekstmiljø er alle voksnes ansvar

Helsestasjon og skolehelsetjenester

For å kunne skape et godt oppvekstmiljø for barna, må voksne på alle arenaer ta ansvar. Det handler om å utvide samarbeidet og koordinere tjenester og tilbudene som gis. Sammen med barn, foresatte, kultur, frivilligheten, næringslivet og forskning vil kommunen bygge kompetanse og sterke barnefellesskap. BFT skal jobbe for å gi foresatte en bedre mulighet til å involvere seg og ta ansvar for både eget barn og fellesskapet og i tett samarbeid med barnehage og skole.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barnehagen og skolen har ansvar for å legge til rette et inkluderende oppvekstmiljø for alle barn og unge. Barn med varige og sammensatte behov kan være spesielt utsatt for mobbing og ekskludering fra fellesskapet. Helsetjenesten bidrar ved behov for spesiell tilrettelegging av det fysiske og det sosiale miljøet.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten bidrar i arbeidet rundt barn sammen med foreldre, ansatte i barnehage og, skole. Økt pedagogisk bemanning og bemanningsnorm bidrar til kvalitet i barnehage og skole i samarbeid med PPT. Fagteam gir støtte til barnehager og skoler.

Barnevern

BFT har jobbet jobbet systematisk med kompetanseheving i familie- og nettverksarbeid for å utnytte ressursene rundt barn og unge på en bedre måte. Hver enhet har ansatte som har gjennomført dette programmet og et nettverk som skal sikre oppfølging og erfaringsdeling i bruken av disse metodene. Grunnopplæringen gjennomføres nå i egen regi for nyansatte.

I samtaler med barn legges det vekt på en samtalepraksis som er bevisst valgt. BFT tilbyr derfor et forskningsbasert opplæringsprogram Barnesamtalen DCM (Gamst/Langballe) for å styrke barnevernets kompetanse i å snakke med barn som er i en vanskelige livssituasjon. Programmet er tilpasset de spesifikke arbeidsoppgavene og kravene til samtaler med barn i barnevernet, for eks barn som er utsatt for vold.

Indikator på måloppnåelse:

Andel foreldre og foresatte som medvirker i samskaping av tjenestene(Måltall:)

Periodemål 3. Barn og unge er unike og hører til i samme fellesskap

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helseundersøkelsene bidrar til at barn og unges vansker oppdages tidlig, slik at hjelp kan gis innenfor de ordinære tilbudene. Helseundersøkelsene i helsestasjon og skolehelsetjenesten er et sikkerhetsnett for barn, unge og familier, og har nesten 100 prosent oppslutning i befolkningen.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Ulike former for bistand til barn, unge og deres familier utvikles for å tilpasse tjenestene til det familiene ønsker og har behov for.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

PP-tjenesten veileder barnehager og skoler for at barn og elever skal ha gode utviklingsmuligheter innenfor fellesskapet.

Barnevern

I henhold til barnevernstrategien skal barn og unge få bistand som gjør at de kan vokse opp i egen familie. Antallet barn i fosterhjem og i institusjon skal reduseres gjennom familie og nettverksarbeid og hjelpetiltak.

Barne- og familietjenesten ved Midtbyen og Lerkendal deltok sammen med NTNU i et EU-prosjekt knyttet til hvordan man kunne styrke hjelpen til familier med komplekse livssituasjoner, med utgangspunkt i familienes opplevde behov. Funn i fra prosjektet viste at barnevernet ikke kunne hjelpe familienes vansker alene, og at det var dårlig sammenheng mellom tjenestene til kommunen. De erfaringene man fikk fra dette prosjektet sett i sammenheng med barnevernstrategiens fokus på nettverk og medvirkning, legger retning for hvordan barnevernet fremover i enda større grad vil finne løsninger sammen med familiene som trenger bistand.

Indikator på måloppnåelse:

Andel barn og unge som medvirker i egen hverdag gjennom involvering i planlegging og vurdering av tjenestene(Måltall)

Periodemål 4. Vi er et felles lag som møter barn og unge med kjærlighet, respekt og kompetanse

Helsestasjon og skolehelsetjenester

Helsestasjon og skolehelsetjenesten utvikler samarbeidet med barna og deres familier, og vektlegger spesielt samarbeidet med familier som av ulike grunner strever med samspillet i familien. Vi skal tilstrebe mer helhetlig tenkning, et felles verdigrunnlag, rundt barnet og familien innen Oppvekst og utdanning.

Helse- og omsorgstjenester til barn og unge med varige og sammensatte behov

Barn, unge og deres foreldre skal tilbys tjenester som er samordnede, tverrfaglige og i en meningsfull sammenheng. Det skal være kontinuitet i tilbudene over tid og på tvers av ansvarsforhold. Brukermedvirkning og samarbeid med foreldre og brukerorganisasjoner er i utvikling, og brukerundersøkelser følges opp. Tettere samhandling innad i BFT og mellom BFT, barnehage og skole, skal bidra til at barn og familier møter et mer helhetlig og koordinert tjenestetilbud.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

Samarbeid med foresatte og koordinert innsats med andre hjelpeinstanser er viktig for at barn og unge skal oppnå god effekt av tiltakene PP-tjenesten gir råd om. PP-tjenesten skal samarbeide med foresatte og gi bistand som er tilpasset brukernes kulturelle bakgrunn.

Barnevern

Samarbeid med familiene og koordinert innsats med andre instanser er en forutsetning for å oppnå god og varig effekt av tiltakene for det enkelte barn. Dette forsterker behovet for samarbeid og koordinering med barnehage, skole og andre instanser som bistår de aktuelle familiene.

Barnets perspektiv må synliggjøres i saksbehandling slik at det legges til grunn for vurdering av barnets beste. Tiltak og tilrettelegging blir mer forståelig når barnet forteller sin opplevelse, og forplikter i større grad til handling.

Indikator på måloppnåelse:

Andel barn, unge og foresatte med behov for hjelp får koordinert og målrettet oppfølging (Måltall:)